‘War on drugs’ geld- en tijdverspilling

‘War on drugs’ geld- en tijdverspilling

Wat triest en wat een geldverspilling. 1000 agenten in verschillende landen voor 17 verdachten en wat spullen. Een nieuw dieptepunt in ‘de oorlog tegen drugs’. Waarom? Omdat al die plekken die eerst bezet waren nu ingevuld worden door anderen. En vaak brengt dat juist extra geweld met zich mee als de territoria opnieuw afgebakend moeten worden. 

Hier het artikel

Waar vraag is, is een markt. Je haalt de vraag niet weg door iets illegaal te maken en daarom is het per definitie al heel dom om drugs strafbaar te houden. Nu zul je denken “maar drugs zijn slecht en dat kun je niet zomaar vrijgeven want dan gaat iedereen drugs gebruiken” maar dat is natuurlijk niet waar. Drugs in grote hoeveelheden zijn uiteraard slecht, dat is gewoon een feit, dus waarom zou iemand die geen drugs gebruikt ineens drugs gaan gebruiken als het niet meer illegaal zou zijn? Alcohol in grote hoeveelheden is ook niet goed voor je, en toch is niet iedereen alcoholist. En zo kun je 1001 dingen verzinnen die bij misbruik niet goed zijn maar recreatief geen enkel probleem opleveren. 

Stel je eens voor dat drugs niet strafbaar is. Wat zou dat met al dat geweld doen? Wat zou dat met de prijs doen? Wat zou dat met de distributie doen? Wat zou dat met de productie doen? En wat zou dat uiteindelijk met de veiligheid doen? 

Geweld 

De reden dat er zoveel geweld komt kijken in de drugswereld is puur en alleen door het verdedigen van de belangen en de grote risico’s die mensen in die wereld dragen. Je vrijheid staat op het spel, en de bedragen die te verdienen zijn liegen er niet om. Dat is een gevaarlijke combinatie. Alles moet stiekem en ondergronds en de meest bizarre toeren worden uitgehaald om maar niet gepakt te worden. Denk erom: alleen om niet gepakt te worden gaan mensen ontzettend ver, dat staat nog boven het geld wat er verdient kan worden. 

Prijs

Wanneer iets illegaal wordt schiet de prijs omhoog. Als ergens een risico aan zit dan wordt dat bij de prijs ingecalculeerd. Als veterdrop vanaf morgen ineens niet meer mag maar er toch heel veel mensen zijn die gewoon hun veterdrop willen blijven kopen dan zijn er altijd mensen die bereid zijn het te willen maken en verhandelen, mits daar goed voor betaald wordt. Die simpele veterdrop wordt nu geld waard en erin handelen een risico. Een legaal product kan door veel meer mensen gemaakt en verhandeld worden zonder risico’s, dat drukt de prijs enorm. 

Distributie 

Drugs vervoeren is een groot risico. De meest vernuftige methoden worden verzonnen om niet gepakt te worden. Het is niet zo dat “criminelen” voor hun lol allerlei extra tijdrovend werk doen om drugs te verstoppen, dat is enkel en alleen om niet gepakt te worden. Logisch dus dat wanneer de distributie ergens gevaar loopt dat er al snel weer geweld bij komt kijken om dat gevaar te sussen. Als rivaliserende partijen elkaar kunnen naaien bij de politie om er zelf beter van te worden resulteert dat ook altijd weer in onderling geweld. Bij iets wat legaal is is die mogelijkheid tot ‘naaien’ er niet en dus zul je al gauw van heel wat vergeldingsgeweld af zijn. 

Productie 

De productie van alle drugs gebeurt stiekem. Dat wordt gedaan op slimme locaties en dus gaat prioriteit vooral naar risico’s van pakkans verkleinen en niet naar veiligheid. De enige reden dat je vaak leest over dumpplekken van drugsafval is omdat je er niet gewoon mee naar de afvalstort kan rijden. Je kunt er vanuit gaan dat mensen echt wel liever hun afval gewoon dumpen op de stort, echter is dat natuurlijk uitgesloten als je iets illegaals wilt afvoeren. Men is niet gek. In plaats van dat je je drugslab moet verstoppen op strategische locaties (weer om de pakkans te verkleinen) zou je met een legaal product op een herkenbare veilige  plek kunnen werken wat de veiligheid en kwaliteit alleen maar ten goede zal komen. 

Mensen die niets van drugs afweten zijn vaak de mensen die het vanwege de programmering het snelst veroordelen wat ik hier zeg. “Hoe durf je in godsnaam zoiets als vrijgeven van drugs te opperen!”  Alleen omdat jou geleerd is dat de handel in drugs op zich al heel fout en gevaarlijk is betekent dat nog niet dat dat ook daadwerkelijk zo is. Uiteindelijk hoort iedereen vrij te zijn ZELF te bepalen wel substanties iemand tot zich neemt. Waarom zou een overheid daarover moeten beslissen? Het draagt namelijk niets bij aan de volksgezondheid of veiligheid. Zoals ik net al uitleg: de enige reden waarom het drugscircuit potentieel gevaarlijk is, is omdat drugs illegaal zijn. De werking van de drugs of de invloed op de gezondheid heeft daar niets mee te maken. Door het illegaal te maken en te gaan jagen op mensen maak je het juist gevaarlijk. 

Ditzelfde principe zie bijvoorbeeld terug bij de COVID-19(84) maatregelen. Je maakt een normale vrije handeling die niemand kwaad doet illegaal (anderhalvemeter) en ineens mag je dus iets niet meer. Als je dat dan wel doet krijg je te maken met geweld. Boetes uitdelen en demonstranten oppakken die eigenlijk niets verkeerd doen behalve een domme regel overtreden maakt dat mensen sneller geneigd zijn geweld te gebruiken omdat hen ook (psychisch) geweld aan gedaan wordt. Dit allemaal is alleen maar omdat er iets verboden wordt, en niet omdat de handeling zelf daadwerkelijk een direct gevaar is. 

De meeste drugsgebruikers gebruiken drugs recreatief en veroorzaken helemaal geen problemen. De probleemgevallen echter zullen sowieso probleemgevallen blijven, of het nu illegaal of legaal is wat ze nemen. Dat komt omdat die op een andere manier geholpen moeten worden. Hun probleem is niet de drugs, hun probleem is het probleem: het vluchten in iets om wat voor reden dan ook. 

Er zijn weinig tot geen bestuurders die nadenken over het idee drugs vrij te geven. Ik noem bewust het woord legaliseren niet, omdat legaliseren alleen maar betekent: er regels en wetten voor maken. Die hebben we al genoeg. Uiteindelijk hoort het ieders eigen verantwoordelijkheid te zijn wat diegene tot zich neemt. En dat moeten we ook zo houden. Het zelfbeschikkingsrecht staat al op losse schroeven en dat is meer dan ernstig. 

Nu hebben 1000 agenten hun tijd verspilt aan een verschuiving van machten. Het probleem is namelijk: in de drugswereld kennen mensen redelijk hun plek. Bepaalde mensen bezitten bepaalde gebieden/lijnen en dat gaat eigenlijk prima zolang men dat van elkaar weet. Als je mensen die jarenlang op bepaalde posities zitten wegrukt, dan worden die afgebakende lijnen in de war geschopt. Vervolgens worden die plekken direct weer ingenomen en daarmee verandert er ook iets in de onderlinge structuren en machtsverhoudingen. Die worden opnieuw bepaald, met geweld. Onnodig geweld, wat niet was gebeurt als de politie niet ingegrepen had. 

Als je dan weer zo’n nieuwsbericht leest waar de politie een berg veren in de reet geduwd krijgt en er zelfs een spectaculair filmpje bij maakt, dan denk ik: sjonge jonge wat dom. Jullie hebben helemaal niets gewonnen, en ook niets opgelost. Hooguit erger gemaakt. We zijn dus allemaal helemaal niets opgeschoten en de kanten waar de echte slachtoffers vallen (inbraken, moorden, verkrachtingen, kinderporno enz) had die inzet veel beter kunnen gebruiken. 

Ik denk dat het tijd wordt dat mensen hier eens serieus over na gaan denken, alhoewel ik in deze controlemaatschappij het niet meer zie gebeuren dat mensen op termijn überhaupt nog vrije keuzes over hun eigen leven hebben. 

Eén gedachte over “ ‘War on drugs’ geld- en tijdverspilling

 1. Het bovenstaande verhaal en met name de visie op het vrijgeven van ALLE soorten drugs is perfect onder woorden gebracht.

  Mensen die niet weten hoe de vork in de steel zit moeten gewoon eens kijken naar het perfecte scenario wat zich ter onderbouwing van bovenstaand verhaal heeft afgespeeld tijdens de “drooglegging” in de VS!!

  Ten tijde van deze beroemde “drooglegging”, waar uitsluitend de gewone man de dupe van werd en niet de wetgevers, handhavers en de elite, is de misdaad ontstaan met namen als Al Capone, Lucky Luciano etc etc.

  De overheid was ook toen de allergrootste rotte appel zoals altijd!!

  Overigens is en was de overheid ten alle tijde de grootste “handelaar” in drugs want ook hier speelde corruptie een grote rol. Daarbij is tot op heden aantoonbaar dat nagenoeg heel Wallstreet draait op en door drugsgeld.

  Dit is de enige en ware reden dat overheden drugs “bestrijden” en illegaal houden!!!

  De zogenaamde “vangsten” zijn meestal afleiding ter voorkoming van de echte ladingen welke klaar voor transport staan.

  Ik merk dit op daar opsporing van o.a drugs een van mijn vakgebieden is geweest!!!!

  Drugs moeten idd geheel vrij worden gegeven, een mening die ik al heel lang ben toegedaan!!
  De opsporingscapaciteit welke daarmee vrijkomt is enorm!!

  Gegroet

  Gladiator

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *