Beledigd voelen

Beledigd voelen

“Het recht je beledigd te voelen” bestaat niet.

Uiteraard heeft iedereen het natuurrecht om zich te voelen zoals die zelf wenst. Dat is het probleem ook helemaal niet. Het probleem begint bij het via het geweldsmonopolie af laten dwingen dat een ander iets niet zou mogen zeggen of vinden, omdat jij je daar niet prettig bij voelt.

Ieder mens heeft het natuurrecht om jou te beledigen. Een belediging is namelijk een subjectieve ervaring. Wat jij beledigend vindt, kan een ander om lachen. Het is persoonlijk.

Het enige wapen wat bestaat tegen een belediging is jouw eigen brein. JIJ bent het die informatie van buitenaf intern omzet in gevoelens. Dat doet de ander niet. Jij doet dat. De informatie die binnenkomt filter jij aan de hand van jouw waarden en overtuigingen. Dat heb je helemaal zelf onder controle.

Wat het betekent als jij je beledigd voelt is dat jij blijkbaar even geen controle hebt over je eigen brein. En het is lekker makkelijk om dat zo te laten, en het vervolgens op te laten lossen door een partij die met geweld ander de mond snoert. De overheid kan namelijk alleen regeren door geweld als dwangmiddel in te zetten.

Het verschil tussen iemand die zich niet beledigd voelt en iemand die zich wel beledigd voelt is dat die eerste inziet dat de beledigende woorden komen van iemand die het totaal niet waard is om ook maar iets serieus van te nemen. Dat maakt de woorden overbodig vuilnis. En vuilnis zet je buiten, om weg te gooien. Dat laat je niet binnen staan.

Als je niet leert om weerbaar te zijn, en niet beseft dat je zelf de volledige controle hebt over hoe jij je voelt onder welke omstandigheid dan ook, dan zul je altijd op zoek moeten naar iemand die bij het minste of geringste je handje vasthoudt. Je legt jezelf daarmee een enorme beperking op.

Leer jezelf om informatie op de juiste manier te filtreren, zodat je waarde geeft aan dat wat waarde verdient, en de rest laat je simpelweg gewoon niet binnen. Dat is pas kracht. Het maakt je mentaal onsterfelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *