Beste (IC) verpleegkundige

Beste (IC) verpleegkundige

Beste IC verpleegkundige. 

Wat ontzettend vervelend dat het griepseizoen weer begonnen is en dat er weer mensen in het ziekenhuis terecht moeten komen die door één van de vele virussen zodanig ziek worden dat ze de strijd niet zelf kunnen winnen. Dat elke patiënt een Corona patiënt is moeten we dan maar aannemen, dat is van begin af aan al niet te controleren. Maar dat is een hersenspinsel van mij, vergeet vooral dat ik die opmerking maakte. 

Waar wat mij altijd verwonderd heeft is de vraag waarom iemand voor een bepaald beroep kiest waar je elke dag weer te maken krijgt met de meeste heftige gevallen, en de dood dus voortdurend op de loer ligt.  Ik denk dat je daar een bijzonder soort mens voor moet zijn. Een mens met een enorm empathisch vermogen, een groot hart, stalen zenuwen en de ijzeren wil om een medemens te redden van die dood. Daar heb ik groot respect voor. 

Wat ik mij afvroeg is of er ooit in je carrière een moment is geweest dat je patiënten ging bekritiseren op hun voorgeschiedenis en handelen omdat je meende dat zonder die voorgeschiedenis en handelen de patiënt nooit bij jou terecht gekomen zou zijn. Is het ooit door je heen geflitst tijdens het behandelen van iemand met zwaar overgewicht dat wanneer diegene beter voor zichzelf gezorgd had een IC opname niet nodig was geweest. Is het ooit door je heen geflitst bij het behandelen van een extreme sporter, extreme roker, de veroorzaker van een aanrijding, een drugsgebruiker of welke patiënt dan ook dat diegene daar misschien wel ligt door eigen toedoen? Is iemand die gedrogeerd is tijdens een feestje verwijtbaar dat ze op de IC terecht is gekomen, omdat  het een eigen keuze was om naar een feestje te gaan en ze dus dat risico heeft genomen? 

Is het werkelijk zo dat IC verpleegkundigen ieder moment dat er een patiënt binnenkomt die ervan verdacht kan worden daar door eigen toedoen daar te liggen bij zichzelf denkt:”jij houdt het bed bezet van iemand die zonder ‘eigen schuld’ hoort te liggen”? Is het zo dat een ongevaccineerde Corona patiënt verwijtbaar is dat de zorg voor een ander wordt uitgesteld? Want stel dat ‘die ander’ een hartpatiënt is dankzij een slechte levensstijl, of kanker heeft dankzij een slechte levensstijl of een operatie moet dankzij risicovol handelen, zijn zij dan stuk verwijtbaar dat zij een bed bezet houden? Of geldt dat alleen voor een ongevaccineerde coronapatient? Als de zorg van ‘die ander’ moet worden uitgesteld ‘dankzij een ongevaccineerde coronapatient’ maar de zorg die ‘die ander’ nodig heeft is hem of haar  ook verwijtbaar, hoe bepaal je dan wie er méér verwijtbaar is dat er überhaupt zorg nodig is? 

Als we eerlijk zijn en we trekken die nieuwe principes dan ook maar direct door, dan kun je het overgrote merendeel van de mensen in het ziekenhuis verwijten dat hun letsel of ziekte hun eigen schuld is. Je had je kunnen informeren over gezond eten. Je had je kunnen informeren over voldoende beweging. Je had je kunnen informeren over de risico’s van werk of hobby’s die je doet. Je had niet naar een feestje hoeven gaan. Je had niet uit hoeven gaan, je had niet met de auto hoeven gaan, je had beter op moeten letten in het verkeer, je had niet zwanger hoeven te worden, je had geen seks hoeven hebben, je had jezelf niet kapot hoeven werken enzovoorts. Wat hadden we toch met z’n allen kunnen voorkomen dat we de zorg niet zo hard nodig hadden gehad. 

Ik wil je een soort gedachten experiment meegeven. Ik begrijp volkomen dat de vele aandacht van de afgelopen anderhalf jaar meer dan terecht is. Er ís te weinig personeel in de zorg, en dus ís de druk op het personeel veel te groot. Daar is geen twijfel over mogelijk. Maar stel nou dat alle aandacht die de heren op de televisie daar steeds naar toe lieten gaan niet is omdat ze het nou daadwerkelijk zo zielig voor jou vinden, maar dat de problemen waar jij tegenaan loopt gebruikt worden als middel om iets totaal anders voor elkaar te krijgen. Ongeacht wat dat ‘iets’ dan ook is. Dat is niet eens van belang. Je kunt namelijk wel jezelf één cruciale vraag stellen: waarom gaan er miljarden naar controlemiddelen en een testmaatschappij, waar komt dat geld vandaan en waarom wordt dat geld dan niet al anderhalf ingezet daar waar het nodig is! Gunstigere arbeidsvoorwaarden, een flink hoger salaris, het aantrekkelijk maken van het mooie beroep en daarmee zoveel mogelijk nieuw fris personeel opleiden en inzetten. Hoeveel nieuwe collega’s had jij kunnen hebben nu na anderhalf jaar? Hoe fijn zou dat zijn geweest? Met hoeveel plezier had jij dan nu je beroep uitgeoefend? 

Valse aandacht is ook aandacht. Zeker als je niet doorhebt dat het valse aandacht is. Nadat je het eerst jarenlang steeds drukker hebt gekregen is elke vorm van aandacht welkom. Dat voelt als waardering maar pas op, want van al die mensen die voor jou bepalen is dat echt geen waardering. Mensen die waardering voor je hebben die kleden niet eerst alles om je heen uit, en gaan dan staan klappen om hoe goed jij jezelf overeind houdt. Mensen die waardering voor je hebben die hadden ieder jaar weer erop toegezien dat een situatie als deze nooit gebeurd zou zijn. Die hadden er alles aan gedaan voorbereid te zijn op grote ellende in een land waar veel mensen wonen, en de mensen ook steeds ouder worden. Dat kunnen we toch met elkaar eens zijn. 

Dat jij nu zo denkt als je denkt, waar jezelf misschien ook wel van schrikt het veroordelen van patiënten, dat komt niet door jou maar dat wordt je aangepraat. Het wordt allemaal in je hoofd gestopt en gelinkt aan het zware werk wat je te doen hebt. De aandacht wordt afgeleid en schuld verlegd. De enige mensen die daadwerkelijk verwijtbaar zijn dat dit alles gebeurt zitten in de regering. En juist deze mensen manipuleren de discussie zodanig dat de schuld nu al anderhalf jaar wordt neergelegd bij mensen die geen enkele invloed hierop hebben. Alle schijn maatregelen hebben nooit echt wat voorkomen, dat is ook niet bewijsbaar, het is slechts een  zorgvuldig uitgerold verhaal. Groepsdruk en massahypnose zorgde ervoor dat mensen nu denken zoals ze denken. Dat doen ze niet expres want de meeste mensen zijn helemaal niet zo, jij bent niet zo. Zo ben je nu gemaakt en dat is terug te draaien. 

Ik persoonlijk zou nooit over verwijtbaarheid willen spreken als het over zorg gaat. Mensen leven hun leven en worden aan allerlei kanten beïnvloed. Het leven is iets moeilijks, en dat geldt voor iedereen. In een steeds moeilijker wordende samenleving worden slechte gewoontes als vanzelf meer. Mensen hebben dingen nodig die niet goed voor hen zijn om het leven wat leuker te maken. We hebben dat allemaal. En terwijl ons leven steeds moeilijker wordt gemaakt stijgt dus de behoefte naar zelfdestructie. Dat psychologisch volledig verklaarbaar. Met deze wetenschap zou het toch helder moeten zijn dat we met z’n allen daadwerkelijk écht wat gaan doen om dit tij te keren?

 Het afnemen van vrijheden betekent het opleggen van beperkingen. Mensen die beperkt worden in hun leven gaan zich steeds meer afzetten tegen die beperkingen. Wij zijn niet gemaakt om steeds meer beperkt te worden. Zeker niet als je steeds meer vrijheden blijvend kwijt raakt omdat ze je afgenomen worden en slechts gedeeltelijk terug krijgt onder strenge voorwaarden. Dit hoort niet. Dit klopt niet. Dit mag niet. Dit zijn wij niet. Waar is onze vrije samenleving gebleven? En concreter: waar gaan we dan nu naartoe? Wij zijn nu aan het moddergooien over verwijtbaarheid. Maar is dat niet juist de bedoeling van dit alles, zodat de hoge heren straks op ALLE vlakken de keuzes in ons leven voor ons gaan maken? Want dan hebben we het dus pas echt over medische dictatuur, en willen we dat? Want wie gaat bepalen wat gezond is? 

Het spijt me dat dit verhaal zo lang geworden is. Maar ik denk dat een goede uitleg van mijn gedachten nodig is om misverstanden te voorkomen. De meeste mensen vullen hun tijd tegenwoordig met het discussiëren over misverstanden. Dat is volslagen zinloos. Ik denk dat het beter is om te zoeken naar mogelijkheden elkaars gedachten beter te begrijpen. Alle afleiding die als ‘verdeel, verwar en heers’ technieken over ons uitgestort worden kun je doorzien, en vanaf dat moment kun je nader tot elkaar komen om wérkelijke oorzaken te gaan benoemen en wérkelijke oplossingen af te dwingen. In plaats van naar elkaar te wijzen. Bedankt voor je geduld en bedankt voor het werk wat je doet. 

2 gedachten over “Beste (IC) verpleegkundige

 1. Patricia Paay geopereerd na complicaties: ‘Het gaat nu goed met mij’

  Patricia Paay is opgenomen in het ziekenhuis. Op Instagram deelt de 72-jarige Paay een foto vanuit haar ziekenhuisbed, waarbij ze meldt ‘helaas onverwachts’ te zijn opgenomen.

  Maar de Ziekenhuizen zijn vol met COVID patiënten we kunnen geen goede zorg meer leveren????
  Lezen de mensen überhaupt wel, en trek dan je eigen conclusie.
  Als Mevr Paay geopereerd kan worden omdat ze een complicatie had van haar heup dan kunnen andere Patiënten toch ook geopereerd worden!? Of zie en lees ik dat nu verkeerd.

 2. Marcel Levi: ‘Zo druk is het niet in de ziekenhuizen’

  De besmettingscijfers stijgen en ook de ziekenhuizen stromen weer vol met coronapatiënten. Dikke kans dat er volgende week tijdens de persconferentie nieuwe maatregelen worden afgekondigd. Voormalig ziekenhuisdirecteur Marcel Levi vindt de ophef over de krapte in ziekenhuizen wat overdreven.
  Gespot in de krant, dus wie houd wie nu voor de gek??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *