Be(veilig?)ing

Be(veilig?)ing

Op social media gaat een video rond waarin een beveiliger een klant die geen mondkapje draagt hardhandig aanpakt.  Volgens een woordvoerder ging daar iets aan vooraf, er zou sprake zijn geweest van ‘een  handgemeen’ tussen de man in de video en een andere klant. Daar kunnen we weinig over zeggen, want dat is niet gefilmd. Het lijkt er op dat dat ‘vooraf verhaal’ in ieder geval weinig te maken heeft met wat er wél gefilmd is, simpelweg omdat de man die aangevallen wordt duidelijk zegt: “je ziet me hier al maanden zonder mondkapje”. Die uitspraak doet de man niet voor niets. We kunnen er dus vanuit gaan dat het de beveiliger vooral te doen was om het mondkapje. 

Mij vallen steeds weer een aantal dingen op in dit soort filmpjes. Het eerste is het tegenstrijdige handelen van mensen, al dan niet in functie, omdat zij handtastelijk worden terwijl ze geloven dat het virus wat rond gaat extreem dodelijk is. Als je gelooft dat de maatregelen werken, inclusief het mondkapje, dan zou je volgens mij toch ook moeten geloven dat je groot gevaar loopt als je iemand vast pakt en zo extreem dichtbij iemand komt die geen mondkapje op heeft. Je gelooft dus dat iemand die zich niet aan de regels houdt een gevaar is, maar je verwerpt dat direct door je zelf ook niet aan de maatregelen te houden en juist datgene te doen wat geclaimd wordt zo gevaarlijk te zijn: lichamelijk contact hebben en dichtbij iemand komen. Mij zegt dit iets. 

Mij zegt dit dat deze mensen ergens donders goed weten dat het echt wel meevalt, maar dat het voor hen belangrijker is dat mensen gewoon de regels opvolgen, puur omdat het de regels zijn. Het gaat dus in essentie helemaal niet om het stukje ‘de regels zouden het gevaar moeten weghalen’. Het gaat om het stukje: er zijn regels en wat die regels ook zijn ze dienen opgevolgd te worden. Zelfs als zouden ze zelf totaal niet geloven in de regels, ze zouden toch met hart en ziel ervoor zorgen dat iedereen de regels opvolgt, gewoon omdat het regels zijn. Autoriteits indoctrinatie, een heilig geloof hebben in het feit dat dat wat autoriteiten ons opleggen altijd opgevolgd moet worden. Wat het ook maar is. Dit zijn de meest gevaarlijke mensen in een samenleving. 

Het tweede wat steeds weer opvalt is dat er ook altijd nog heel veel mensen rondlopen die zonder na te denken altijd degene zal helpen die het vermeend ‘gezag’ op dat moment draagt. Dat kunstmatig concept  ‘gezag’ zien zij als heilig, en daarom twijfelen ze nooit aan rechtmatigheid van het handelen van ‘het gezag’ op dat moment. Deze mensen kijken dus niet naar de situatie vanuit menselijkheid en rechtvaardigheid, maar ze kijken vanuit het autoriteitsgeloof. Dit zijn net als de ‘gezagdragers’ zelf, ook ontzettend gevaarlijke mensen. Mensen zouden namelijk ten alle tijden moeten kijken naar de situatie en wat er gebeurt, en niet naar welke functie diegene heeft die in conflict is met een ander. Door altijd maar het vermeend ‘gezag’ te steunen zonder twijfels, creëer je de basis voor tirannie. 

Het derde wat opvalt ligt in het verlengde van het stukje over het type mens waar ik het net over had. Je ziet namelijk in de reacties onder dit soort berichten nog altijd heel veel mensen die ook gewoon alles goedkeuren, puur en alleen omdat iemand een bepaalde functie heeft. Ze kijken niet naar wat er daadwerkelijk gebeurt, ze kijken door hun gekleurde bril die altijd zegt: degene met het vermeend ‘gezag’ heeft gelijk, moet je maar luisteren. Dan kom je dus weer op het punt uit dat deze mensen zonder dat ze het beseffen, het type mens zijn wat de basis legt voor dictaturen. Zonder twijfel ‘gezag’ altijd steunen is levensgevaarlijk. De resultaten van zo’n houding zijn in de geschiedenisboeken genoeg terug te vinden, in de verhalen over de periodes waarin de meeste onschuldige doden zijn gevallen. Misschien een tip om eens na te gaan denken wat je eigenlijk doet als je altijd maar het gelijk aan de kant van de ‘autoriteiten’ legt. 

Al met al zien we hier dus zonder filters dat er een man wordt lastig gevallen door iemand in een fictie, omdat dat de man weigert mee te doen aan het gedragsexperiment wat ‘de mondkapjesplicht’ heet. En mensen gaan blijkbaar zo ver, dat ze het goedkeuren dat mensen mishandeld of buitengesloten worden, puur omdat ze een zinloze maatregel niet opvolgen. Je vraagt je toch steeds weer af waar we in godsnaam in beland zijn, en hoe het kan dat zo ontzettend veel mensen toch stiekem totalitarisme steunen, een regeervorm waarin de overheid tot in diepste geledingen van de samenleving doordringt, de controle grijpt, en dat met harde hand handhaaft. Het is diep triest, en biedt weinig hoop voor de toekomst. Het enige wat we hiertegen kunnen doen is steeds weer, keer op keer, mensen confronteren met wat ze eigenlijk doen. Dus blijf je uitspreken, en beoordeel situaties op wat er gebeurt, en niet op wie er in die situatie het vermeend ‘gezag’ heeft. Dat is namelijk niet van belang. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *