Cancelcultuur

Cancelcultuur

Voor het hoofdkantoor van de BBC in Londen staat sinds 2017 een standbeeld van George Orwell. De tekst op muur achter het beeld is de beroemde quote van hem: “Als vrijheid überhaupt iets betekent, betekent het het recht om mensen te vertellen wat ze niet willen horen”. Iets voorovergebogen met een sigaret in z’n hand staat hij daar uitnodigend alsof hij het gesprek met je aan wilt gaan. Het standbeeld zou daar de langslopende journalisten eraan moeten herinneren dat het hun taak is de autoriteiten terug te fluiten wanneer dat nodig is, de vrijheid te beschermen door kritisch te zijn, en ten alle tijden aan waarheidsvinding te doen. Inmiddels weten we dat die journalistieke waarden ook in het Westen volledig overboord gegooid zijn. 

Het recht om te zeggen wat een ander niet wil horen. Dat is geen privilege wat je van politici krijgt, en het is al helemaal niet iets waar journalisten of social media platforms zich mee zouden moeten bemoeien. Toch is dat in alle gevallen de laatste jaren in sneltreinvaart  wel zo geworden. We zien dagelijks voorbeelden van mensen die geblokkeerd zijn om een uitspraak of een mening van de ‘verboden kant’. Journalisten die alleen nog op karaktermoord uit zijn. Social media Platforms die zich verschuilen achter ‘de richtlijnen’, maar alleen al het feit dat er ‘richtlijnen’ zijn moet een waarschuwing zijn voor mensen. Mensen die jij niet kent bepalen wat jij mag zeggen en wat jij niet mag zeggen. Zij bepalen welke mening gewenst is en welke niet. Zo wordt de samenleving de juiste kant op gemanipuleerd. Wie zich hier niet van bewust is stroomt vanzelf mee in een voorbedacht verhaal, denkend dat er nog sprake van een eigen mening is. 

Sinds 2010 gebruik ik Facebook op een andere manier dan de meeste mensen. Ik gebruik het voor het delen van mijn mening in maatschappelijke kwesties omdat ik vanuit ervaring weet dat er veel meer onzichtbaar leed bestaat in dit land dan dat men doet voorkomen. Er is veel meer corruptie dan dat wordt toegegeven. Er is veel machtsmisbruik dan dat beetje wat we mogen weten. Op de belangrijkste posities is de lucht vergeven van de belangenverstrengelingen waardoor onrecht vaker zegeviert dan recht. Het is prima dat veel mensen dat gewoon niet willen weten, daar is iedereen ook vrij in, maar we zijn nu op een punt gekomen dat ‘het recht om te zeggen wat een ander niet wil horen’ ons voor onze ogen afgenomen wordt. Het is een samenspel tussen overheden en big tech, beiden gestuurd door de machten met het geld. Kritiek geven op het establishment, die bepalen hoe het systeem rolt, wordt onmogelijk gemaakt. De waarheid wordt bestraft en politieke correctheid omarmt en gepropageerd, het is schokkend hoe snel dit is gegaan in wat we ‘het vrije westen’ noemden. 

Waarom schrijf ik iets wat we al weten? Ik kreeg een “pop up waarschuwing” dat mijn Facebook account ‘Don Maarten’ permanent gesloten kan worden in verband met het herhaaldelijk schenden van de richtlijnen. Dit komt omdat de online discussies die ik dagelijks voer met mensen bij sommige mensen het ego te hard krenkt en daarom nemen ze wraak. Ze gaan reacties rapporteren en dat is voor Facebook een signaal om in te grijpen. Wie mijn discussies volgt ziet altijd duidelijk dat ik nooit scheld, alles onderbouw wat ik zeg  en zolang het respect wederzijds is ik met respect de ander benader. Alles wat je in een fatsoenlijke discussie hoort te doen doe ik. Echter is dat niet meer van belang tegenwoordig. Discussies worden niet meer op inhoud beoordeeld, maar op het ‘gevoel’ wat iemand erbij heeft. Zoals eigenlijk alles tegenwoordig afhangt van hoe iemand ‘zich erbij voelt’ in plaats van wat feitelijk correct is en het dichtst bij de waarheid zit. Met goede argumenten verlies je als de opponent zich gekwetst of beledigd voelt vanuit het ego. Dat is de keiharde realiteit geworden, overal in de maatschappij, en ik walg daarvan. 

De kans bestaat dus dat binnenkort mijn primaire account ineens verdwenen is. Daarom geef ik nu de opties alvast die er dan nog zijn voor de mensen die mijn geleuter wel kunnen waarderen. Niet voor niets volgen bijna 1000 mensen mijn account en zit mijn vriendenlijst steeds vol. 

????Je kunt voorlopig nog vrienden worden (of volgen) met beide back-up accounts: Don Maarten II en Don Maarten III. Ik weet echter niet of die ook verwijderd zullen worden aangezien de vorige tijdelijke blokkade beide back-up accounts ook beperkt werden. ????Daarnaast kun je steeds mijn berichten terug vinden op www.hetmeestgevaarlijkebijgeloof.nl onder ‘nieuws’ ‘blogs’ en ‘prozaadjes’. 

????Het telegram kanaal van Het meest gevaarlijke bijgeloof wordt ook altijd alles op geplaatst wat op de site en op Facebook wordt geplaatst: https://t.me/hetmeestgevaarlijkebijgeloof

???? instagram gebruik ik weinig, maar dat zou kunnen veranderen indien Facebook mij cancelt: @don_maarten is mijn naam daar 

????binnenkort wordt www.bureaubackup.nl gelanceerd. Daar zal ik niet mijn vertrouwde analyses en opinie in deze vorm geven, maar daar gaan wel heel veel andere fantastische dingen gebeuren, met als rode draad mensen helpen. Like ook de Facebookpagina nog even, en steun ons. 

Uiteraard zal ik weer een nieuw Facebook account aanmaken zodra de ‘canceling’ een feit is. Het punt is alleen dat je er vanuit kan gaan dat het alleen maar erger wordt met de censuur, de politieke correctheid, de tere zieltjes maatschappij en bijbehorende cancel cultuur. Stoppen doe ik niet, geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt. Ik laat mij de mond niet snoeren, dus blijf volgen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *