Cens(uur) van de waarheid

Cens(uur) van de waarheid

Het recht om te zeggen wat je wil ligt al een aantal jaar onder vuur nu. Zonder dat we er eigenlijk echt bij stil staan laten we ons via levendige discussies onbewust aanpraten wat wel of niet correct is om te zeggen. De grote spelers in de tech industrie bepalen steeds vaker (onder druk van overheden) wat wel en niet getoond mag worden. Het zijn namelijk niet puur en alleen de tech giganten die dit verzinnen, het zijn ook overheden wereldwijd die censuur stimuleren om hun positie te versterken. Maar ook daar komt het niet enkel en alleen vandaan, de grootste rol speelt namelijk de gevestigde media. 

Dat de ‘mainstream media’ een cruciale rol spelen in elke discussie is duidelijk, en dat de berichtgeving eenzijdig is, is ook duidelijk. Wie dat nog niet door heeft leeft onder een steen. Dat er nog maar drie grote persbureaus in de wereld zijn waar zij allemaal hun nieuws van ‘copy/pasten’ kun je helemaal zelf nazoeken, en wie te veel kritiek heeft als journalist, die heeft gewoon geen werk. Het is allemaal bekend, tenminste als je niet onder hun hypnose staat. Helaas is dat laatste de valkuil hier: de meeste mensen staan dat nog wel. 

Wat is eigenlijk de truc die steeds uitgehaald wordt, het is namelijk vrij simpel. Stel je wilt ergens vanaf en je beschikt over de grootste bron van informatievoorziening die er is, hoe gemakkelijk speel je je kaarten dan uit.  Pak een onderwerp, en blaas op dat op. Geef ‘slachtoffers’ van dat onderwerp stelselmatig de ruimte om elke hoek van het ‘slachtofferschap’ te belichten en uit te melken. Laat emoties daarbij zo hoog mogelijk oplopen zodat de spanning tussen groepen steeds groter wordt, en blijf de ‘slachtoffers’ alle ruimte geven terwijl je de verdediging zoveel mogelijk negeert en waardoor zij genoodzaakt zijn andere platforms te zoeken. Als de publieke opinie eenmaal op de juiste manier geïnstalleerd is noem je alles van de verdediging ‘gevaarlijk’ ‘slecht’ ‘nep’ of ‘extreem’ waardoor de tech giganten zich gedwongen voelen (en wat vaak ook welgevallig uitkomt) censuur toe te passen op de verdediging. Smeek de overheid vervolgens om extra regelgeving om de hoog oplopende spanningen neer te kunnen slaan en klaar is Kees. 

Als je oplet wat hier gebeurt dan kun je goed zien waar het begint. Het begint elke keer weer bij de gevestigde media. Daar ligt de bron. De enige conclusie die je dus kan trekken zonder er een ‘complot theorie’ van te hoeven maken is dat er achter die media machten schuilgaan die de publieke opinie besturen. Diezelfde machten besturen ook de tech industrie, want het draait allemaal om geld en wie veel van dat heeft, heeft die macht. De politiek wordt vooral gebruikt als instrument van die macht, en dat is dan ook de reden dat stemmen nooit zin heeft. 

Zowel over ‘links’ als over ‘rechts’ wordt hetzelfde trucje namelijk uit gehaald, en aanhangers van beide kanten zien de contradicties niet in hun eigen handelen. Over links willen ze dat rechts geluid aan banden gelegd wordt, want zij vinden die meningen gevaarlijk, maar over rechts willen ze net goed dat links geluid aan banden gelegd wordt, want zij vinden dat gevaarlijk. Denk aan de islam, volgens het rechtse geluid moet dat geloof verdwijnen, maar hiermee schaad je de vrijheid van die mensen om te geloven wat ze willen en je past daarmee censuur toe. Alhoewel vooral het marxistische ‘linkse’ geluid overheerst in de media wordt ook via rechts hetzelfde spel gespeeld. Niet voor niets kun je beter stoppen met politieke partijen aanhangen en kanten kiezen, het is namelijk geen oplossing maar juist het probleem. 

Alhoewel ik geen politieke positie heb, en dus ook geen fan ben van wie dan ook in die poppenkast, zag ik de afgelopen tijd in de media bij de berichtgeving over de Amerikaanse verkiezingen wel heel duidelijk weer terug dat de media op geen enkele manier meer onafhankelijk is. Elk bericht was erop gericht de ene kant duister, gevaarlijk en labiel neer te zetten en de andere kant lovend en die zelfs te verdedigen. En ondanks dat het toch geen fuck uitmaakt wie er op die positie zit is het schrikbarend dat mensen dit pikken. Zelfs al is de media gunstig ten opzichte van jouw mening, zou je dit niet moeten willen. Als je al gelooft in democratie, hoe kun je dan anti-democratische invloeden steunen? 

Censuur is per definitie antidemocratisch, het negeren of demoniseren van één kant van het politieke en maatschappelijke spectrum is ook antidemocratisch. Je kunt dus niet zeggen dat je gelooft in democratie als je antidemocratische praktijken toe staat. Als de meeste stemmen gelden, dan hoort dat niet binnen het spectrum te zijn wat een bepaalde groep toestaat, maar dan hoort dat in alle vrijheid en volledigheid te moeten kunnen. 

Discussies worden bewust gecreëerd, vervolgens gedirigeerd, en de uitkomst is altijd in het voordeel van een bepaalde stroming, een  ideologie: totalitarisme. Dat is niet links of rechts, dat is heel simpel een machtige groep mensen die alle andere mensen volledig onder controle stelt van de Staat en elk aspect in hun leven bepaald. Dat is waar je aan meewerkt en dat is de richting die we opgaan. 

Democratie is anno 2020 absolute tirannie van de meerderheid, omdat de meerderheid heel makkelijk te beïnvloeden is via corrupte kanalen. Je hebt dus al heel gauw een meerderheid te pakken, maar wel op basis van eenzijdige informatie. Dat is het grootste gevaar van deze tijd, en dat is waar je nu midden in zit. Doe er dus alles aan je eigen onderbouwde mening overal uit te spreken, want alleen dan kunnen we nog redden wat er te redden valt. 

Propaganda in een democratie is wat de knuppel is in een totalitaire Staat. 

Eén gedachte over “ Cens(uur) van de waarheid

  1. Goed, kort en vooral duidelijk verhaal en helemaal mee eens. Het wordt overigens met de dag moeilijker om juiste informatie te verkrijgen en ik mag me nog gelukkig prijzen dat ik redelijk de weg weet in waar deze te halen is echter….

    Voor mensen die net beginnen met het vinden van een andere mening……zou niet in hun schoenen willen staan….

    Gegroet,

    Gladiator

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *