Collectief masochisme

Collectief masochisme

Ik geloof niet in eerlijke verkiezingen. Niet alleen nu, maar sowieso nooit. Toch geloof ik wel dat zo’n 20% van Nederland zware masochistische neigingen heeft. Het is ook niet eens echt masochistisch. Want dit zijn allemaal mensen die zelf niet of nauwelijks geraakt worden door de extreme maatregelen. Masochisme houdt in dat iemand plezier of zelfs seksueel genot beleeft aan het ondervinden van pijn of vernederingen. In het geval van het afgelopen jaar is het zo dat mensen niet inzien dat andere mensen wel degelijk onderworpen worden aan pijn en vernederingen. De pijn van het moeten toekijken hoe je opgebouwde zaak naar de klote gaat. En de vernederingen richting de mensen die opkomen voor zichzelf, hun eigen zaak of die van een ander. Er zit dus wel degelijk iets sadistisch in de de mensen die kiezen voor het opvolgen van de maatregelen, alleen hebben ze dat zelf niet door. 

Met een mondkapje oplopen is ook zo’n vernedering. Je bent onverstaanbaar, onleesbaar en een deel van je menselijkheid wordt je ontnomen. Nu kun je dat relativeren door te zeggen: ik bescherm hier een ander mee, dus ik deug, dus ik doe iets goeds, dus mondkapjes zijn goed, maar in de kern is het natuurlijk helemaal niet zo. Je beschermt een ander niet, je beschermt jezelf al helemaal niet, en door een ander jouw wil op te leggen omdat jou deze wil ook opgelegd is, door mensen aan te spreken of te verraden die geen mondkapje dragen, deug je al helemaal niet. Als jij dus in een supermarkt loopt en je veroordeelt iemand die normaal doet en geen mondkapje draagt, dan ben je in wezen gewoon een heel naar, eng en  egoïstisch mens. 

Mensen voelen niet meer, mensen doen gewoon maar. Ze doen allemaal wat hun gezegd wordt omdat de profeten het verkondigen op de televisie. Het resultaat daarvan is dat andere mensen moeten lijden onder zo’n houding, en heel veel mensen vanuit egoïstisch oogpunt pseudosociaal de mensen die juist heel sociaal normaal doen veroordelen.  Welkom in de omgekeerde wereld. Waar bewezen criminelen en leugenaars ogenschijnlijk herkozen en gekozen worden door mensen die redeneren vanuit angst en geloof. En ik zeg ´ogenschijnlijk’ omdat ik niet in eerlijke verkiezingen geloof, maar als ik om mij heen kijk in de wereld buiten, dan geloof ik ergens toch eigenlijk wel dat veel mensen bewust kiezen voor een harde onderdrukkende hand die ongestraft alles en iedereen mag domineren uit naam van “volksgezondheid”.  

Ik sta overal mijn hoofd te schudden van verbijstering en verbazing over de volgzaamheid van de mensen in dit land. En ik voel dat het dieptriest is. Het goede nieuws is dat 20% best meevalt, omdat 20% aan de andere kant behoorlijk tegengas geeft. Het merendeel van de overige 60% zal uiteindelijk aansluiten bij de groep die tegengas geeft. Want van die 60% voelen steeds meer mensen hoe ontzettend dit allemaal niet klopt. Houd dus moed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *