Contramedia; Tom Zwitser in gesprek met Jan Roos

Contramedia; Tom Zwitser in gesprek met Jan Roos

De taak van journalisten is van oorsprong het controleren van de macht door steeds de waarheid op te graven die machthebbers met al hun macht proberen te begraven. Sinds alle grote nieuwsmedia in handen zijn van een paar grote spelers in de wereld is het opgraven van die waarheid niet meer het doel.

Het doel is een counterwaarheid die de macht heeft gecreëerd te verkopen als dé waarheid. Die counterwaarheid lijkt ergens op de echte waarheid maar heeft een andere conclusie. Die conclusie ligt al vast, en die counterwaarheid moet de mensheid naar die conclusie leiden. Het einddoel is dus die door de macht vastgelegde conclusie. Die macht zit overigens niet in de politiek, die macht zit áchter de politiek. Het einddoel is dus niet de waarheid.

Wanneer iemand tóch die echte waarheid probeert op te graven wordt er een blik slecht betaalde journalisten opengetrokken die als haaien afgaan op degene die wél het vak journalist uit willen oefenen zoals het ooit bedoeld is.

Journalisten die ook nog eens vaak ZZP’ers zijn schrijven alles voor een paar centen, want zo makkelijk hebben ze het niet. Dan hoef je natuurlijk niet aan te komen met een positief verhaal over het doelwit, dan kun je fluiten naar je centen. Echter als het verhaal bijdraagt aan karaktermoord en genoeg twijfel kan zaaien over de betrouwbaarheid van iemand of liever nog: wat totaal irrelevante “vuiligheid” uit iemands verleden in een verkeerde context de boventoon kan voeren dan kun rekenen op je beloning.

Het wordt dus hoog tijd dat Nederland gaat inzien dat er zich een contramedia aan het vormen is die met weinig middelen en weinig macht toch proberen die waarheid op te graven. Dat lukt steeds beter gelukkig. Bij ‘het meest gevaarlijke bijgeloof’ noemen we alternatieve media van kwaliteit dan voortaan ook ‘contramedia’. De term ‘alternatieve media’ is teveel besmet en de oneindige stroom aan alternatieve informatie berust hoofdzakelijk op meningen waar feiten bij gezocht worden in plaats van andersom.

Een paar jaar worstelen in de jungle van alternatieve media leverde vooral heel veel resultaten op die erg wankel gefundeerd zijn en vooral goed geknipt geplakt en gekopieerd als waarheid verkondigt worden. Ook stroomt er op de achtergrond vaak een vooringenomen mening doorheen die weer richting een bepaalde politieke kant gaan. Dat is dus nu juist de bedoeling niet.

Volledige objectiviteit is natuurlijk een utopisch ideaal maar we kunnen wel ons best daarvoor doen en bij #Hmgb (het meest gevaarlijke bijgeloof) doen we dat, onder het kopje #Wakkermakker. Het contranieuws wat je bij ons te lezen en te zien krijgt verzamelen wij via contramedia die wij betrouwbaar achten door ervaring en onderzoek. ‘De Blauwe Tijger’ is daar absoluut één van, dit programma geeft elke keer weer podium aan een tegengeluid van mensen die door de mainstreammedia gewoon genegeerd, gecensureerd of geframed worden.

Vandaag dus in ‘De Blauwe Tijger’ Tom Zwitser in gesprek met Jan Roos.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *