De comfort-zone

De comfort-zone

Je comfort zone is jouw mentale beeld over dat wat jij wel en niet kunt.

Een quote die ik tegen kwam van “Tan Le” zegt: ik ben genoeg buiten mijn comfort zone gestapt om te weten dat: ja, de wereld uit elkaar valt, maar niet op de manier waar je bang voor bent. 

Het mentale beeld wat jij hebt van de wereld, over wat jij denkt dat jij wel en niet kan is gebaseerd op alle informatie die je in je hoofd hebt zitten. Je brein heeft een selectie gemaakt uit die informatie over wat jouw “veilige zones” zijn, grotendeels gebaseerd op ervaringen uit het verleden en gecombineerd met de informatie die het brein gebruikt om “de jij” te identificeren. 

Jou hersenen hebben door de jaren heen een bepaald beeld gevormd over wie jij bent en hoe jij bent. Dit beeld is gevormd op basis van de beschikbare informatie in het archief van de hersenen. Dat wil dus niet zeggen dat dat de waarheid is, het is slechte informatie die gekoppeld wordt aan emotie. 

Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van beschermende maatregelen tegen deze potentiële oorzaken. De ervaring van veiligheid is subjectief én relatief. Het hangt dus volledig af van het mens zelf aan de hand van beschikbare interne informatie over wat hij of zij als veilig beschouwd en hoe hij of zij veiligheid definieert. 

De clou is dat als je meer informatie tot je beschikking hebt, je mentale beeld ook veranderd. Als je nooit buiten je comfort zone stapt is de kans dus klein dat er iets verandert in hoe jij de wereld ziet. 

Als we dit hele principe nou eens in een andere context zetten en ons er bewust van gaan worden dat de overheid degene is die onze gemeenschappelijke comfort-zone heeft gecreëerd. Is het dan logisch dat mensen niet buiten dat paradigma durven of kunnen denken omdat dat buiten hun comfort-zone ligt? Als je persoonlijk niet buiten je comfort-zone stapt zul je weinig tot niet groeien. Wat gebeurt er dan als we gemeenschappelijk niet buiten de comfort zone stappen? Denk je dan dat we ooit verder zullen komen?

Als je stilstaat kom je niet vooruit. Als je dénkt dat je in beweging bent maar eigenlijk op de loopband staat beweeg je wel, maar kom je niet vooruit. De maatschappij is die loopband. De illusie dat je in beweging bent terwijl je geen zak verder komt. Het wordt je verboden van die loopband af te stappen omdat dat niet alleen jou comfort-zone is, maar de gemeenschappelijke. Als jij dus van die loopband af stapt zal iedereen die dat niet durft je zien als een buitenstaander, een gek, iemand die lui is, minderwaardig of zelfs crimineel. 

Buiten de comfort-zone begint het leven pas. Je kunt buiten je persoonlijke comfort-zone stappen om persoonlijk vooruit te komen. De maatschappelijke comfort-zone vergt echter veel meer moeite, omdat je daar niet door jezelf wordt tegen gehouden maar door anderen. 

De allereerste stap is dus altijd informatie, zodat je eerst buiten je eigen comfort-zone stapt. Dit zal altijd effect hebben op het collectieve  idee van de gemeenschappelijke comfort-zone. Het is geen cliché om te zeggen: een betere wereld begint bij jezelf. Als jijzelf niet vooruit komt, en de ander ook niet, komt niemand vooruit. 

Wil je buiten buiten je comfort-zone leren stappen?  Ga naar www.hetmeestgevaarlijkebijgeloof.nl en neem rustig de tijd en ga lezen. Het is zou wel eens zo kunnen zijn dat er een wereld voor je open gaat. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *