De filterbubbel

De filterbubbel

Overal lees ik het volgende:

“Als je Corona melder hebt gedownload, wil je mij dan alsjeblieft ontvrienden”…

De vraag die je jezelf dan moet stellen is: wat heeft dat eigenlijk voor nut? De Corona melder werkt niet via Facebook of whatsapp. De Corona melder werkt via Bluetooth. Zelfs als je het tegen iemand zegt die je reallife vaak tegenkomt is het nog steeds onzinnig. Je kunt de Bluetooth van je telefoon sowieso altijd beter standaard uit hebben staan en als je nou echt veilig wilt zijn loop je niet met een smartphone maar met een simpel bel/sms telefoontje het liefst prepaid.

Ikzelf heb standaard de Nokia 105 bij me en die kan gewoon helemaal NIETS behalve bellen en sms’en. Geen Bluetooth en mobielnetwerk via 2G. €19.99 bij mediamarkt.

Nokia 105

Misschien maak je het “statement” wel om een andere reden, namelijk om gewoon even aan te geven dat je met zulke mensen (goedgelovige conformisten ) niets te maken wilt hebben, en dat is misschien wel te begrijpen, maar nog steeds niet echt slim. Zo stoot je dus juist de mensen die nog een hoop te leren hebben op het gebied van privacy en anonimiteit af, en kom je steeds dieper in je persoonlijke bubbel te zitten die social media sowieso al voor jou creëert zonder dat je daar direct erg in hebt.

Wat heb je er aan als je de hele dag alleen maar je eigen mening en overtuigingen geëchoed krijgt van mensen die overal exact hetzelfde over denken als jij? Je bereikt er niet alleen niemand meer mee, je maakt de randen van de bubbel steeds dikker. Je bent niet zo ‘open-minded’ als je denkt dat je bent als je je mind afsluit voor de mening en overtuiging van een ander. Feitelijk doe je gewoon hetzelfde als waar je de ander van beschuldigd.

Je bent namelijk nooit uitgeleerd of klaar met informatie en kennis. Het doorgeven ervan is net zo belangrijk als het tot je nemen. Daarnaast kan het soms echt wel zijn dat een ander toch ook goede informatie heeft ondanks dat je het totaal niet met die mening eens bent. De kunst is dat je leert omgaan met de mening van een ander, en niet dat je je daarvoor afsluit. Het principe ‘als ik het niet zie, is het er niet’ is geen volwassen reële gedachte. Het is vluchtgedrag.

Je moet het natuurlijk zelf weten… maar op mij komt het over als iets wat je op het kleuterschoolplein altijd ziet: ik wil niet meer met jou spelen want jij bent stom. En dat gebeurt altijd als het ene kindje niet naar het andere kindje wilt luisteren. Wellicht een onderwerp om eens wat dieper over na te denken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *