De gedachtenpolitie

De gedachtenpolitieGeorge Orwell is een naam die je voortdurend tegenkomt in de tegenwoordige tijd. Is het niet vreemd te noemen dat een in 1903 geboren en in al in 1950 overleden schrijver/journalist pakweg 70 jaar later immens populair is? 

Het antwoord is nee, we mogen zelfs van geluk spreken dat er iemand is geweest die het gevaar van het totalitarisme en hoe dat tot stand komt zolang geleden al opschreef. Vlak nadat miljoenen mensen het aan de lijve ondervonden hadden. Je zou zeggen dat een dergelijk boek in elk klaslokaal nog steeds verplichte kost zou zijn, integendeel, dat wat Orwell beschrijft rukt in een moderne versie van dezelfde principes steeds verder op. Sommigen herkennen het, maar de meesten niet. 

De tiran komt altijd als beschermer is een uitspraak die ik al vaker gedaan heb. Daar zit vrij simpele psychologie achter. Iedereen wil graag door iets of iemand beschermd worden, dat zegt automatisch dat jij al accepteert dat diegene of datgene de leiding zal nemen en jij dus doet wat je opgedragen wordt in ruil voor bescherming. 

Zelfs als achteraf blijkt dat het meer tirannie is dan bescherming zullen de meeste mensen ervoor kiezen die tirannie voor lief te nemen en te accepteren als ‘collateral damage’. Je denkt dat er toch geen alternatief is, en als je dat al durft te denken is die stap vaak te groot omdat dan de vertrouwde bescherming van de tiran wegvalt. De tirannie erger zal worden en het vertrouwen in iets anders krijgen wordt bijna een onmogelijke opgave. 

Dit is ook waarom veel mensen die slachtoffer zijn van tiranniserende partner veel te lang bij die partner blijven. Je wordt gebrainwashed zonder dat je het door hebt, omdat dat je beschermer is, en de beschermer mag dat nou eenmaal, althans je accepteert het… uit angst wat je met liefde verward omdat het met liefde begon. Dit is wat George Orwell ongeveer omschreef als ‘dubbeldenk’

Dat onze hersenen tegenstrijdige ideeën ondersteunen, weten we door Festingers theorie van cognitieve dissonantie. Zijn theorie stelt namelijk dat mensen in staat zijn dissonante ideeën te hebben, dissonant betekent zoiets als ‘verbogen/vals’  wat het tegenovergestelde is van ‘consonant’ wat ‘helder/gelijkluidend’ betekent. Bij cognitieve dissonantie krijg je een onaangenaam gevoel wanneer iemand iets zegt dat tegen je eigen overtuigingen ingaat, maar bij dubbeldenk gaat dat een stap verder, bij dubbeldenk rationaliseer je die dissonantie en negeer je dus je gevoel. Dat wordt op een gegeven moment een automatisme waardoor je tegenstellingen dus automatisch rationaliseert om niet te hoeven voelen. 

‘Zo is het gewoon’.  

Dat dubbeldenken wat we doen, doen we veel vaker dan we denken. We gaan veel vaker tegen ons gevoel in als dat we ons realiseren. Of beter gezegd, we negeren veel vaker ons gevoel dan dat we ons realiseren. De mens heeft van nature besef van goed en kwaad, maar dat is dus af te leren…moreel relativisme, één van de mechanismen daarvoor is dubbeldenk. Ga bij jezelf maar eens na hoe vaak onrecht gerelativeerd wordt door mensen met de woorden ‘zo is het gewoon’, alsof dat de lading dekt. 

‘Op trauma gebaseerde mind control’ gebeurde nog niet zo heel lang geleden door mensen ernstig fysiek en mentaal te mishandelen waardoor de hersenen bepaalde informatie wegstoppen zodat daar andere informatie voor in de plaats geïnstalleerd wordt. Zo kun je bijvoorbeeld meerdere persoonlijkheden installeren in een mens, zonder dat diegene dat zelf bewust door heeft. Je kunt zelfs iemands complete identiteit ermee wissen, tot op zekere hoogte dan want iets is nooit helemaal uit wissen maar kan wel ontzettend diep weggestopt worden. 

Tegenwoordig is dat fysieke geweld niet meer nodig, omdat mensen dat zichzelf aandoen, ze hebben het alleen over het algemeen niet door. Wie de informatiestroom controleert, controleert de gedachten van de massa. Mensen brainwashen zichzelf omdat de kennis ontbreekt van hoe makkelijk dit op afstand te doen is. Kijk hoe kinderen nu al een trauma aangepraat wordt over die zogenaamde tijdbom waar ze op leven, en kijk hoe de tiran zich als beschermer presenteert door pseudo oplossingen te bieden die alles met controle en slavernij te maken hebben en niets met “beschermen” of oplossen. 

Meer macht naar de overheid en een grotere overheid, dat is waar alles op neer komt, en iedereen die daar tegen is wordt automatisch als asociaal en egoïstisch geframed. Dit kan alleen maar door een gebrek aan kennis van de massa over de gevolgen van een grote sterke overheid, de geschiedenis staat daar bol van. Alleen die geschiedenis wordt langzaam gewist door het te herschrijven, zo verdoezelen ze het extreme gevaar van communisme en socialisme, anders gezegd: het gevaar van een enorme machtige overheid die in álles gesteund wordt door een naïeve massa bange mensen die denken dat gelijkheid afgedwongen kan worden met geweld en dat ook verdedigen door de tegenpartij de mond te snoeren. 

George Orwell heeft het allemaal beschreven in meerdere boeken, waar ‘1984’ en ‘animal farm’ er uit springen als een soort handleiding van hoe het niet moet. En toch gebeurt hetzelfde weer in een mooier jasje, langzaam… heel langzaam… 

Zorg dat je kennis op doet waar je maar kan. Leer en wordt wijzer, wees kritisch op alles…en boven alles: denk na…

… Je bent gewaarschuwd…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *