De involutie theorie; de aftakeling van het verstand

De involutie theorie; de aftakeling van het verstand

Toen ik op de middelbare school zat, kwamen de mobieltjes langzamerhand een beetje op. Rond mijn 15e had ik mijn eerste mobiele telefoon. Dat is nu iets meer dan twintig jaar geleden. Wat wij al wel vrij snel door hadden was dat die mobiele telefoons wel makkelijk waren, maar dat je ‘gevoelige informatie’ absoluut niet via het telefoontje deelde met je naasten. Dat ging gewoon mondeling, en daarvoor ging je naar iemand toe. Om de een of andere reden lijken tegenwoordig veruit de meeste mensen op geen enkele manier meer stil te staan bij het feit, dat als ze geheimen willen bewaren, je dus ver weg van technologie moet blijven. En sterker nog, ze geven maar wat graag alle informatie die ze hebben regelrecht aan partijen die er hun werk van gemaakt hebben om te kunnen scoren met die informatie, en het zo groot mogelijk naar buiten brengen waardoor de autoriteiten voortdurend, volledig en supersnel op de hoogte zijn van alles wat je juist niet wil. 

Afgelopen weekend was het overal ‘testen voor toegang’ wat de klok sloeg. Deze vorm van chantage die overheid gebruikt om de controle volledig te kunnen houden die valt bij een hoop mensen toch echt wel verkeerd. Niet voor niets dat mensen ook massaal de regels ontweken hebben door qr codes van negatieve testen te kopiëren, om op die manier te ontkomen aan deze bizarre eisen. Op zich was het hoopgevend nieuws dat mensen dit massaal deden, dat zegt toch wel iets. Echter heb ik me dood geërgerd aan die idioten die bij onder andere Powned voor de camera gewoon lacherig en trots stonden te vertellen hoe ze het geflikt hebben die regels te omzeilen. De één na de ander kwam maar al te graag voor de lens van de sensatienazi’s van Powned uitgebreid verslag doen van hoe ze het deden, en hoe massaal ze het deden. Ook amateurfilmpjes gingen als een malle over social media. Filmpjes vol tekst en uitleg over hoe ze de regels zo slim omzeilde. Het enige wat ik bij mezelf dacht was: stelletje ontzettende dombo’s. Waar is in godsnaam je verstand gebleven. 

Hoe makkelijk maken mensen het tegenwoordig voor de autoriteiten om in no time te kunnen ingrijpen. Waar is toch dat gezonde verstand gebleven. Als we moeten geloven dat we zijn geëvolueerd van aap naar mens, en daarmee steeds slimmer zijn geworden, dan hou ik mijn hart vast over welke kant we dan nu opgaan. Het is in en in triest hoe ontzettend dom mensen omgaan met informatie die je niet aan de grote klok wil hebben. En dat gebeurt op allerlei vlakken, niet alleen met de situatie rondom ‘het virus’.  Ik zie voortdurend hoe mensen zichzelf of een ander volledig verraden voor een camera. Hoe makkelijk wil je het eigenlijk maken voor de machthebber om je steeds weer een stap voor te kunnen zijn. Voordat jij je plannen kan uitvoeren, zijn zij al op de hoogte. Gewoon omdat mensen een ontiegelijke moeite hebben met gewoon hun bek te houden en dat ego in bedwang te houden. Want het ego is waar het hier om draait. 

Stoer doen, je moment of fame pakken, laten zien dat je iets durft, al dat soort aspecten maken dat mensen op geen enkele manier meer nadenken of het wel zo slim en verstandig is om hun mond open te trekken. Het is niet voor niets dat we in rap tempo vrijheden en privacy aan het verliezen zijn in dit land, gewoon omdat mensen er geen fuck meer om geven. Zodra iemand een manier heeft gevonden het systeem te fucken, komt er wel weer een ander die niet kan wachten om het open en bloot en wijd te verspreiden via alle denkbare kanalen op het internet. Gewoon om even te laten zien dat die wat durft. Even wat aandacht, dat is waar het om gaat. En de autoriteiten maken daar dankbaar gebruik van. 

Je uit durven spreken over maatschappelijke zaken is iets anders dan alles wat je weet maar gewoon klakkeloos online gooien. Het is niet zo moeilijk om te bedenken dat als je niet wil dat de machthebber ergens achter komt, je het dus ook op geen enkele manier online moet zetten. Toch doet iedereen het, het liefst van A tot Z. Ik verbaas me er steeds weer over. Ik ben er ook van overtuigt dat als mensen op deze manier doorgaan, ze het keihard gaan verliezen van de macht. Systeemhacks wil je het liefst zo lang mogelijk geheim houden, dat voorkomt namelijk dat die gaten heel snel weer gedicht worden. Dat geeft je ruimte en tijd om met steeds betere hacks te komen, en je vertraagd op die manier de mogelijkheden tot ingrijpen van de overheid. Je wilt je onderdrukker tien stappen voor zijn.  Als je wilt winnen, dan laat je de tegenstander niet in je kaarten kijken. Logischer kan het bijna niet. Wat doet bij iedereen tegenwoordig? Ze leggen de kaarten bij de eerste de beste gelegenheid volledig op tafel, en voelen zich dan helemaal het mannetje. Terwijl ze eigenlijk meer dan oerdom bezig zijn op dat moment. Het is werkelijk waar niet te geloven. 

In een tijd dat de NSB hoogtij viert, overal een camera op staat, en je bewegingsvrijheid steeds krapper wordt, zou je toch denken dat mensen steeds slimmer worden in het omzeilen van de regels van een te sterk wordende overheid. In plaats daarvan gebeurt er het tegenovergestelde en is het de overheid die steeds slimmer wordt. Mensen faciliteren het allemaal zelf, en staan dan ook gek te kijken dat ze steeds weer achter de feiten aanlopen. Nee, mijn hoop zit niet in de grotere meerderheid. Mijn hoop zit in het kleine groepje mensen wat het nog wel snapt, en het ego achterwege laat. Die hun best doen om zo stil mogelijk het systeem zo hard mogelijk te fucken. Voor die mensen heb ik respect. De rest zou eigenlijk een overheid moeten krijgen die het verdient. Maar omdat ik daar ook last van heb, hoop ik toch maar dat het verstand nog ergens terug gevonden wordt. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *