De manipulator

De manipulator

Manipulatie is doelbewuste gedragsbeïnvloeding van andere mensen via onbewuste kanalen. De manipulator stuurt het gedrag van z’n slachtoffer in de gewenste richting. Het slachtoffer heeft dit meestal niet (geheel) door en de dader krijgt zo ongemerkt steeds meer macht over het slachtoffer. Het slachtoffer komt in een steeds benauwdere situatie terecht maar heeft (meestal) niet door dat allemaal door toedoen van de dader is. De dader werpt zich namelijk meestal op als beschermer, waardoor de manipulatie niet zichtbaar is voor het slachtoffer. Bij de geestelijke gezondheidszorg melden zich dagelijks slachtoffers van dit soort psychische mishandeling. De daders krijgen meestal het stempel pathologisch narcisme. Als je het slachtoffer van een échte narcist bent dan kan het soms jaren duren voordat je dat door begint te krijgen. Je raakt namelijk namelijk gewend aan een bepaalde manier van leven, ook als het je verwoest. Dit komt omdat je steeds blijft denken dat het óf aan jezelf ligt óf aan iets of iemand wat manipulator jou influistert. 

De meeste mensen denken dat ze niet te beïnvloeden zijn. Toch wordt je de hele dag door van alles en nog wat beïnvloed. Met name door je telefoon. Je kan voor de grap eens proberen om bij je partner gedurende de dag tussen neus en lippen door wat woorden te laten vallen die gerelateerd zijn aan Chinees eten. Bijvoorbeeld kroepoek of bami, of een foto te sturen met subtiel een Chinees restaurant of menukaart op de achtergrond. Grote kans dat als je s’avonds vraagt: “wat wil je eten”? Het antwoord “ik heb wel zin in Chinees” zal zijn. Zonder dat je partner het door heeft heb jij zo de gedachten en daarmee het gedrag van je partner beïnvloed. Het is heel simpel maar ontzettend doeltreffend. 

De afgelopen anderhalf jaar is hetzelfde principe van gedachten- en gedragsbeïnvloeding op grote schaal wereldwijd ingezet. Het grootste deel van de mensheid is het heersende gezag gaan zien als beschermer. Hierdoor werden extreme vormen van vrijheidsbeperking en steeds bizarder wordende maatregelen steeds gewillig geaccepteerd. Met de zeer effectieve lock-step methode wist men het in de vrijere landen allemaal goed te doseren. Veel angst brengen en de “oplossing” steeds een treetje hoger leggen. Als je lang genoeg in een vervelende situatie zit dan ben je blij met alle kleine beetjes verlichting die je kan krijgen. Ondertussen wen je aan de situatie zoals die is. Het is zelfs goed mogelijk dat het zo normaal wordt dat je vergeet hoe het altijd geweest is. Mensen kunnen zich razendsnel aanpassen aan situaties.  Eenmaal aangepast, wordt datgene wat ooit normaal was eigenlijk steeds vreemder. Het is wonderbaarlijk hoe deze psychologische processen werken. 

De beïnvloeding van het collectief denken en de sturing van het gewenste gedrag werd voorzichtig van volwassenen naar kinderen geschoven. Eerst werd er op gehamerd dat kinderen zo min te maken zouden krijgen met de steeds strenger wordende maatregelen. Het ging om de volwassenen. Maar zodra de volwassenen wat meer gewend werden aan de nieuwe situatie was de stap om ook mondjesmaat wat maatregelen voor kinderen in te voeren heel erg klein. Als je namelijk de grenzen van  ‘het normaal’ opschuift, is na gewenning dat eigenlijk het ‘normaal’ geworden. We noemen dat ‘het nieuwe normaal’, maar dat ‘nieuwe’ kun je weglaten. Eenmaal gewend is het niet nieuw meer. Gevoelsmatig is voor de gewende volwassenen de stap om ook kinderen erbij te betrekken ineens veel makkelijker. Zo kon het gebeuren dat ouders die onder normale omstandigheden nooit hun kinderen zouden dwingen tot afstand houden, isolatie, testen, mondkapjes en vaccinaties, maar in de reeds gewende situatie die stappen niet meer zo groot vonden. In de realiteit is de stap natuurlijk wel gewoon bizar groot en onacceptabel, maar de meeste mensen leven niet meer in de realiteit, maar in de gecreëerde realiteit. 

Manipulators creëren een nieuwe realiteit naast de werkelijkheid. Als de nieuwe realiteit lang genoeg duurt passen de hersenen zich aan en is het normaal geworden. Onder invloed van angst en onzekerheid vernauwd ook het bewustzijn. Zodoende zijn grenzen in de nieuwe realiteit niet of minder van belang. Wat van belang is, is dat orders van de beschermer nauw worden opgevolgd, omdat de gecreëerde oplossing voor een gecreëerd probleem dan het dichtste bij is. Ruimte om na te denken over een andere oplossing, of laat staan erover na te denken of er überhaupt wel oplossingen nodig zijn of dat er wel een probleem is, is er niet. 

Inmiddels zijn we zover in de nieuwe realiteit gedreven dat ouders er niet eens meer bij stil kunnen staan wat voor effect deze dystopische manier van omgaan met elkaar op hun eigen kinderen heeft. Zij zelf hebben geaccepteerd dat het leven nu is zoals de overheid dat steeds voorschrijft. Ruimte voor kritiek is er niet, omdat “de oplossing” dan niet dichterbij komt, maar ver weg blijft. Dat is tenminste de ingeprente gedachte. Alles draait om die ene oplossing die niets meer is dan de welbekende wortel die wordt voorgehouden om het leven terug te krijgen waar ze al niet meer aan gewend zijn. Ondertussen gaat het met de mentale toestand van de kinderen slechter en slechter. Bij sommigen is het nu al duidelijk, bij anderen zullen de effecten pas veel later zichtbaar worden. Al die dwang, angstzaaierij en tegennatuurlijk gedrag wat die kids opgelegd wordt is pure mishandeling. Als je twee jaar geleden je kinderen op deze manier had behandeld, dan zouden ze bij je weggehaald zijn. Nu doe je het, omdat de overheid het zegt…

 Ook dat laatste is een geweldig vernuftig uitgedacht neveneffect in deze anderhalf jaar durende gehoorzaamheidstraining.  Het stukje dat we ineens accepteren dat de overheid zo’n grote rol is gaan spelen in het dagelijks leven. Anderhalf jaar lang was het steeds weer gespannen kijken naar wat de heilige politici ons nu weer oplegden, of terug gaven. Overal in het land was het mantra steeds weer: je moet je aan de maatregelen houden. Oftewel: je met je gehoorzamen aan de autoriteiten. En dat zal tot in de treure worden uitgemolken de komende jaren. Daar kun je op wachten. Ook dat is onderdeel van de gewenning aan een nieuwe realiteit. Luisteren naar de overheid, en het apart zetten, bespotten en buitensluiten van mensen die dat niet doen. Allemaal onderdeel van een mondiaal psychologisch spel om zoveel mogelijk vrijheid van de mensen af te pakken, en hen zo controleerbaar mogelijk te maken. 

Het is ook niet voor niets dat iemand zoals Kaag op dit moment door de media neer wordt gezet als een soort heilige ontmaskeraar. Wat we allemaal al jaren van Mark Rutte weten is dat het een pathologische leugenaar is. De voorbeelden liggen voor het oprapen. Uiteraard werd er altijd maar weinig aandacht aan besteed. Rutte moest dit spel nog uitspelen. Maar nu is het de taak van Kaag om op de troon te komen, dus nu mag Rutte alle kritiek krijgen die er te vinden is. Er is geen enkele partij meer pro-Europees en ultra communistisch als D66. Alle agenda’s die op dit moment in de wereld worden uitgerold, komen uit bij D66. Je kunt dus wel nagaan wat je allemaal nog te wachten staat. 

Sommige mensen zien het, sommige mensen zien het als het hen getoond wordt, maar de meeste mensen zien het gewoon niet. De meeste mensen laten alles gebeuren zolang zij hun schaapjes nog op het droge hebben. Ook dat hebben we heel goed kunnen zien de afgelopen tijd. Mensen die aan het begin van de corona tijd nog riepen dat mensen gewoon moeten luisteren, omdat zij nog geen last hadden van de maatregelen, draaiden pas om nadat ze zelf geraakt werden. Een beetje te laat dus. En zo gaat het altijd. En nu zitten we inmiddels in een samenleving waarin een grote groep mensen het aanmoedigt om mensen die niet meedoen in de gecreëerde realiteit buiten te sluiten. Zo ernstig is het gesteld met de mensheid op het moment. Ik hoop dat alle mensen die zich niet hebben laten manipuleren hun rug recht houden en zich niet laten intimideren door de mensen die gehoorzaam hun lot in de handen van de overheid hebben gelegd. Deze mensen zijn nu getraind in het blind gehoorzamen van de macht, en dat is het allergevaarlijkste wat je kan hebben in een samenleving. Want zoals Einstein al zei: blinde gehoorzaamheid is de grootste vijand van de waarheid. En dat hebben we inderdaad kunnen meemaken nu. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *