De meester hoeft zijn slaven niet te ketenen…

De meester hoeft zijn slaven niet te ketenen…

Het blijft voor mij altijd bijzonder hoe sommige gekke uitspraken gewoon achteloos worden  neer gekalkt en mensen daar niet dieper over nadenken: 

(Citaat uit een artikel van de NOS

“Ook ombudsmannen slaan alarm over het toenemend aantal daklozen in Nederland. Ze vragen premier Rutte om in te grijpen”

Lees dat eens even drie keer. 

Dan nu eerst dit… 

Een zo ‘basic’ en simpel mogelijk leven leiden is tegenwoordig al bijna niet meer te betalen. Als je al meekomt in de ratrace van het overleven op eigen benen, is even uitrusten geen optie want als je de scherpte even verliest (wat logisch is omdat het topsport is) kan het kleinste foutje een goederentrein vol problemen over je heen laten walsen in een sneltreinvaart.  

De druk op de schouders van een enorme groep mensen is teveel aan het worden, en die bom staat op barsten, als die al niet gebarsten is. Zelfs een ‘basic leven’ wordt kunstmatig duur gemaakt en daar is een andere veel kleinere groep mensen verantwoordelijk voor. De mensen die de regels, wetten en beleid in dit land zo gevormd hebben dat het aan de buitenkant lijkt alsof het goud is, maar de binnenkant al een tijdje aan het schimmelen en rotten is, zijn de mensen die zelf hun schaapjes allemaal volledig op het droge hebben en zich financieel eigenlijk nooit zorgen hoeven te maken over hun toekomst. De toekomst van een bestuurder is financieel goed geregeld, het hunne wel… 

Het beleid wordt dus altijd bepaald door de mensen die het meest ver van de dagelijkse realiteit van ‘het gewone leven’ staan.

Ik ga dat citaat nog even terughalen: 

“Ook ombudsmannen slaan alarm over het toenemend aantal daklozen in Nederland. Ze vragen premier Rutte om in te grijpen”

Dusss… 

stel nu dat er bij de buren ingebroken wordt, en jij hebt alles gezien maar niemand doet wat, ook de politie niet en de week daarop moeten de buren het huis uit omdat ze sinds de inbraak geen rooie cent meer hebben en alles kwijt zijn. Ga jij dan diezelfde inbreker vragen ‘even in te grijpen’?  Of hadden die buren nooit in die situatie gekomen als de inbreker nooit ingebroken had? 

Ik denk niet dat het voor heel veel mensen echt zo lastig is om dit te begrijpen. En toch is dit  exact de enige “oplossing” die altijd aangedragen wordt alsof het ook maar in de buurt van een oplossing komt. De daders om hulp vragen, zodat ze hun daden in een andere destructieve vorm nogmaals te kunnen verrichten, en de groep slachtoffers juist  steeds groter wordt. Angstaanjagend naïef is dat. 

Dakloos worden in Nederland hoef je niet meer zo heel veel voor te doen. Ik heb menig sterk mens ten onder zien gaan aan de druk die een schuldenberg met zich meebrengt. De berg die uiteindelijk begon met een foutje…(of zelfs niet eens een foutje maar puur beleid) een foutje maken in een kunstmatig systeem is als een sneeuwbal bult af… geen houden aan als je niet genoeg hulp om je heen hebt van mensen die wat kunnen missen. En het woord schuld in dit land is een smerige, want het wekt de indruk dat het hele schulden verhaal altijd ook JOUW SCHULD is omdat we hetzelfde woord gebruiken voor verschillende zaken. 

In het Engels splitsen ze die 2 zaken tenminste nog. ‘Guilt’  en ‘debt’.

Guilt: schuld hebben aan 

Debt: iets schuldig zijn 

 Als je als mens ergens schuld aan hebt wordt je iets verweten omdat je iets gedaan hebt wat leed veroorzaakte. Als je iemand iets schuldig bent is dat niet altijd jouw schuld, kijk naar belasting of boetes door (onduidelijke) regelgeving. Dat wordt je opgelegd en is niet jouw schuld. 

Hoe dan ook, taal doet wat, en meer dan je denkt. In ons land heeft iemand die een schuld heeft dubbel schuld. Twee definities, één woord. 

Maar goed dat neemt natuurlijk niet weg dat de oordelende mensen in dit verhaal in het bewustzijn van deze maatschappij gewoon  egoïstische idioten zijn. Dan kunnen we wel de schuld aan een woord geven maar het zijn de mensen die die woorden die waarde geven. Mensen die het op dit moment allemaal nog aardig trekken die praten dan ook wanneer het over ‘schulden’ gaat over een ‘eigen schuld’  van iemand…terwijl ze niets weten. Niets. 

Ben nog blijven hangen bij de woorden ‘egoïstische idioten’? Mooi zo, waarschijnlijk ben je het dan ook, en ja… er zijn nog steeds mensen die zaken gewoon benoemen zoals ze zijn. Als je zonder iemands verhaal aan te horen oordeelt over het feit dat die schulden heeft ben je een IDIOOT. Eigen schuld… 

Als je vandaag iets kan betalen kan dat door allerlei omstandigheden morgen ineens veranderen waardoor bijvoorbeeld datgene wat ze vandaag een lening noemen morgen een schuld is, terwijl het exact hetzelfde is. Iedereen leeft met schulden alleen zolang je een kunstmatige waarde vertegenwoordigt in de vorm van getallen op een scherm die van hogerhand beïnvloedt kunnen  worden, noemen we het een lening. je bent krediet-waardig. Krediet = credit = credo = geloof. Geloof-waardig -‘credible’ of ook wel: be(trouw)baar. 

Het zit ‘m allemaal in de woorden. Het is allemaal kunstmatig. Wat men “beschaving” noemt ziet men als ‘goed’ maar wat betekent ‘beschaving eigenlijk? Beschaven is in de zeventiende eeuw bedacht als leenvertaling van het Franse polir wat ‘‘polijsten, glad maken’ betekent. De ruwe kantjes eraf schaven. 

Het zijn alleen in de moderne tijd niet meer de ruwe kantjes die eraf geschaafd moeten worden bij de mens,, maar we moeten ons in een door de machthebber bedachte mal laten gieten om mee te kunnen komen en “beschaafd”  genoemd te mogen worden. Een mal waarin bij lange na niet iedereen past, en als je je best doet er wel in te passen kom je steeds dieper in dat kunstmatige leven terecht en ga je steeds verder af van je zelf. Veel mensen kunnen daar op zich redelijk tegen maar heel veel mensen ook gewoon helemaal niet. Dat ligt niet aan die mensen, dat ligt aan de mal. 

Wie niet meedoet krijgt straf. Wie niet mee kán doen krijgt ook straf. En de meeste mensen die wel meedoen doen dat om straf te vermijden, niet omdat ze zich zo vrij voelen. Ja bewúst maken ze zichzelf wijs dat ze vrij zijn, maar dat komt omdat het onderbewuste dondersgoed weet dat dat niet zo is, het is liegen tegen jezelf om je (tijdelijk) beter te voelen en daarom doe je maar mee. 

De enige groep die wel vaart bij het steeds verder afpakken van vrijheden van mensen en het  ‘in mallen dwingen’ van mensen is de groep die daar ontzettend van profiteert. Bestuurders. Mensen met macht over anderen. Is het niet linksom, dan wel rechtsom en zelfs door het midden. Hun financiële kwaliteit van leven is vrijwel verzekerd, daar zorgen ze natuurlijk wel voor en de maatregelen waar zij verantwoordelijk voor zijn waardoor andere mensen in ellende belanden interesseert hen geen oud Hollandsche flikker. Zo “beschaafd” zijn ze… 

Het aantal daklozen in Nederland stijgt al jaren, het aantal mensen met financiële problemen stijgt al jaren, het aantal mensen met ernstige schulden stijgt al jaren, het aantal mensen met psychische problemen stijgt al jaren. De (niet geregistreerde) criminaliteit stijgt al jaren en zo kan ik nog even doorgaan,  maar eigenlijk stijgt alles wat juist zou moeten dalen als je tenminste het algemeen geschetste pseudo-positieve beeld wat het één-tweetje ‘overheid en media’ steeds maar weer naar voren brengen moet geloven. 

Alles is een logisch gevolg van elkaar. Met een aantal mensen gaat het inderdaad goed, en om niet tot “negatieve klager” gebombardeerd te worden is er ook een groot aantal mensen die de schijn ophouden dat het goed gaan. Degene die zich uitspreken ‘moeten namelijk niet klagen’ en ‘hebben altijd wat te zeuren’ of ‘moeten beter hun best doen’ en meer van dat soort loze lege uitdrukkingen die niets anders betekenen dan: “hou gewoon je bek dicht want ik wil dat allemaal niet horen”. 

Omdat jarenlang heel veel mensen allemaal verhalen uit de dagelijkse realiteit van echte mensen niet wouden geloven, zijn we nu op het moment gekomen dat we gaan oogsten wat we al die tijd zaaide door echte mensen met echte verhalen en echte situaties te negeren. Ze hebben groepen gecreëerd die niets meer te verliezen hebben met als gevolg dat alles wat je juist niet wil in een “beschaafd land” nu juist wel gaat gebeuren. 

Wat ik elke keer weer probeer aan te wijzen is dat mensen vergeten lijken te zijn dat juist die inmenging van de overheid in ons leven ervoor zorgt er meer problemen ontstaan dan dat er opgelost worden. Een woningtekort is al vele jaren sprake van. Om in aanmerking te kunnen komen voor een sociale huurwoning moet je ook aan allerlei eisen voldoen plus het feit dat de overheid bepaald wie er voorrang krijgen. 

Daarnaast zijn vrije sector woningen ook gewoon aan wettelijke regels gebonden waardoor het niet ‘vrij’ te noemen hooguit ‘vrijer’ maar goed de verhuurder wordt het met wet en regelgeving ook weer niet bepaald makkelijk gemaakt dus uiteindelijk zijn de huurprijzen ook een eindproduct van de grote invloed die de overheid heeft op werkelijk alles in de samenleving. 

Reizigers strijden al jaren voor meer plekken en soepelere regelgeving wat betreft woonwagens. Woonwagens nemen niet veel ruimte en je kunt er dus heel veel kwijt op een relatief klein stuk grond. Dat mag allemaal niet zomaar meer omdat de overheid bang is voor mensen die elkaar steunen in plaats van verraden. Ze willen geen gelijkgestemden bij elkaar hebben want dan hebben ze te weinig controle. Toch zijn woonwagenkampen heel snel te realiseren en kunnen dus een snelle oplossing zijn voor veel mensen. 

Nee.. de oplossingen komen van de overheid toch? Daarom gaan we allemaal weer premier Rutte vragen om in te grijpen. Alsjeblieft meneer Rutte, speel de reddende engel in de situatie die jij en je voorgangers zelf creëerde…dat is de oplossing… 

Ik zie weinig goeds in de toekomst. Ik praat mensen  liever moed in maar als we niet heel snel beginnen met zelf weer nadenken en de oplossingen gaan zoeken in het negeren van regels dan komt het echt niet meer goed. Het “neo-communisme” in de EU krijgt steeds meer vorm dus er staat ons steeds meer onderdrukking te wachten. 

Nog even en ze gaan weer meer gevangenissen bouwen, dan hebben de mensen die straks nog durven opstaan tegen al dit onrecht en tegen afpakken van onze vrijheden in ieder geval onderdak. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *