De vrijheid van de één…

De vrijheid van de één…

De stelling “de vrijheid van de één mag niet ten koste gaan van de gezondheid van een ander” , is uit de mond van een politicus een nietszeggende holle frase.

Deze stelling kun je niet willekeurig gebruiken slechts wanneer jou dat uitkomt. Als dit de maatstaf wordt van ‘het nieuwe normaal’ zullen we per direct moet stoppen met:

•bewerkt voedsel produceren

•elke vorm van (draadloze) technologie
-zowel elektrisch rijden als op fossiele brandstoffen

•fastfoodketens

•all you can eat systemen

•40 urige werkweken waar je niets aan overhoudt

•goedkope kleding

•kappen van bomen

•enz

•enz
Deze lijst is oneindig.

Nu is het de kunst om even verder te denken, en ook daadwerkelijk begrijpen wat ik hier zeg. Een groot deel van de welvaart in het “het vrije westen” is decennia lang ten koste gegaan van van de gezondheid van mensen en kinderen elders in de wereld. Tot op de dag van vandaag gebeurt dat nog steeds.

Zelfs IN “het vrije westen” gaat de vrijheid van enkelen (de rijke klasse) ten koste van de gezondheid van mensen die daar slachtoffer van worden (de armste klasse). Onder gezondheid verstaan we namelijk ook: psychische gezondheid.

Als een regering een jarenlang sociaal afbraak beleid voert waar de cijfers niet van liegen, het aantal mensen met probleem schulden en ernstige betaal problemen groeit, en dat ook terug te zien is bij de voedselbanken en de capaciteitsproblemen bij de GGZ, dan moet je niet aankomen met ‘de vrijheid van de een mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander”

De vrijheid die politici zich toe-eigenen om NIET naar het volk te luisteren gaat al jaren ten koste van de gezondheid van veel mensen.

De vrijheid van multinationals die bevoordeeld worden ten opzichte van het mkb gaat ten koste van de gezondheid van mensen die een eerlijke boterham proberen te verdienen.

De vrijheid van banken waar de winst privaat is en verlies publiek omdat dat afgewenteld wordt op de samenleving gaat ten koste van de gezondheid van de hele samenleving.

De vrijheid van de farmaceutische industrie die ziektes zoeken bij hun producten om daar winst uit te kunnen halen gaat ten koste van de gezondheid van mensen.

Hoelang willen we de lijst hebben van zaken waar geen politicus ooit over praat waar de vrijheid van de een ten koste gaat van de gezondheid van de ander?

Waarom wordt er geen woord gezegd over hoe de mens z’n immuunsysteem kan verbeteren en wat daar voor nodig is, zodat we beter bestand zijn tegen ziektes?

Het is helemaal geen kwestie van vrijheid boven gezondheid plaatsen. Iedereen is namelijk in vrijheid vrij om thuis te blijven. Als je bang bent of denkt tot een risicogroep te behoren ben je vrij om thuis te blijven. Je bent ook vrij om bij anderen uit de buurt te blijven. Je bent ook vrij om van baan te veranderen als je geen risico’s wil lopen.

Pieter Stuurman schreef:
Volgens Rutte gaat gezondheid per definitie boven vrijheid.

Als we hierin meegaan, dan is er ALTIJD een excuus voor het verder afnemen van vrijheid. Ziekte zal immers altijd bestaan, en we overlijden allemaal een keer.

Het resulteert in een samenleving waarin GEEN vrijheid meer bestaat. Maar ziekte nog steeds.”

En daar sluit ik mij bij aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *