Het deugeffect

Het deugeffect

Oké… 

Ik ga niet herhalen dat mindkapjes niet werken. 

Ik ga ook niet herhalen dat we het dus over schijnveiligheid hebben. 

Ik ga niet herhalen dat mindkapjes gewoon regelrecht ongezond zijn. 

En ik ga ook niet herhalen dat het om gedragsbeinvloeding gaat. 

Het is inmiddels allemaal bekend en eindeloos herhaald. Tóch werken ze psychologisch uitstekend. Mensen voelen zich niet eens zo zeer beschermt met zo’n kapje op, mensen voelen zich vooral deugdzaam. Voor velen is het een middel om hun gehoorzaamheid te showen. Kijk mij eens goed bezig zijn. Kijk mij eens braaf zijn. Kijk mij eens goed zijn voor mijn medemens. 

Dat dat helemaal niet zo is wordt geen moment bij stilgestaan. Dat is dat fantastische psychologische effect wat die dingen hebben. Omdat chirurgen speciale mondkapjes dragen die op een speciale manier opgezet zijn en gebruikt worden in een speciale supersteriele ruimte met een hightech afzuigsysteem om de lucht voortdurend te zuiveren, DENKEN de doorsnee huis-tuin-en-keuken Jozef en Maria dat iets voor je mond doen dus helpt.

Je kan met karavanen van studies en feiten langs hobbelen bij deze mensen, maar het deugeffect is vrijwel onverwoestbaar. Ze weigeren gewoon op volle kracht alles wat dat waanidee van bescherming afbreekt. 

Vroeger toen ik nog een vervelend kind was, toen speelde ik altijd Superman. Ik had zo’n (iets te grote) nepbril, en als ik die dan op deed dan geloofde ik dat ik Clark Kent was en niemand mij herkende. Ondanks dat iedereen mij natuurlijk gewoon herkende en ze alleen een beetje dom keken van ‘wat heb jij nou op je harses’ bleef ik gewoon stug geloven dat niemand mij herkende. Niemand die mij uit mijn waanidee kreeg, ik was immers Superman en deed dat allemaal omdat ik de wereld wilde redden. Uiteindelijk is dat me dan weer niet gelukt. 

Elke keer als ik iemand met een mindkapje zie lopen dan denk ik daar weer even aan. Dat kinderen geloven in dingen die niet realistisch zijn, dat is volledig te begrijpen. Dat volwassenen dat zo volhardend doen is werkelijk onvoorstelbaar, behalve als je er even goed over nadenkt. 

De meeste mensen dragen de mindkapjes puur omdat het van ze gevraagd wordt en ze dan niet buiten de boot vallen. Dat is de enige reden. Een klein deel zal werkelijk denken dat het helpt, het grootste deel weet ergens wel dat het niet werkt maar wil gewoon niet buiten de groep vallen. Het beeld wat geschetst wordt als je het niet doet is dat je een aso bent. De werkelijkheid is echter dat het veel asocialer is dat je mensen die hun eigen gezondheid niet op het spel willen zetten en realistisch zijn op zo vals bejegend op Orwelliaanse wijze.

Dat het allemaal psychologisch is kun je vooral zien aan de plastic kapjes die sommige mensen dragen. Als een mindkapje niet werkt, hoe kan zo’n ding dan in godsnaam iets nuttigs bijdragen. Maar goed, daar gaat het ook helemaal niet om, dat bewijst zo’n ding meteen. Het gaat er niet om dat we realistisch zijn, het gaat erom dat we gehoorzamen. 

Mensen willen deugen. Mensen willen uitdragen dat ze doen wat er van hen verwacht wordt. Groepsdruk is een gevaarlijk fenomeen. Je kan dat opvoeren tot extreme levels. Het werkt zo goed dat je mensen iets kan laten doen waarvan ze weten dat het niet werkt, maar hen er toch in laten geloven dat het wel werkt, zodat ze zichzelf kunnen voorhouden dat ze het doen om anderen daarmee te beschermen en daarmee zichzelf kunnen profileren als gehoorzaam deugdzaam en sociaal. Een ongelooflijk knap staaltje mindfuck voor gevorderden. 

Soms wou ik dat ik weer een kind was. Een kind wat in dingen kan geloven die die op tv ziet. Dingen die niet echt zijn, maar in het kind z’n hoofd wel echt zijn. Gewoon weer even die bril opzetten en doen alsof niemand me herkend. Misschien zou ik in die staat ook in dat mindkapje kunnen geloven, en trots met zo’n ding lopen om te showen hoe ongelooflijk ik deug. Aan de andere kant… toen had ik ook al moeite met luisteren, dus laat mij dan maar gewoon volwassen en realistisch zijn. 

Eén gedachte over “ Het deugeffect

  1. Hier op de Canarische eilanden, is net als de rest van Spanje, een mondkap verplicht te dragen op straat en in winkels. Ergens zou ik mijn kont tegen krib willen gooien, maar de gewapende ambtenaren zullen je hoe dan ook met sancties of harde hand helpen herinneren dat een er verplichtingen zijn en deze winstloze confrontatie zal mij niet tevreden stellen. Graag zou ik massaal de straat op willen gaan, maar “massaal” heeft geen zin om zich met mij in te spannen. Het enige wat mij rest is wachten op een verplichting tot vaccineren en zal proberen voor het zover is terug te zijn in Nederland en daar mij verzetten, eventueel tot de dood erop volgt, daar wil ik sterven als het kan. Heel misschien zal ik gedwongen worden een grote statement te maken door nog een paar snelle jongens, o.a. op vrolijke schoenen of met Pinocchio-neus, mee te vragen daarheen waar tijd, materie, macht, ego en geld irrelevante zaken zijn. Als leven en vrijheid er niet meer toedoen, wat heeft een mens dan nog te verliezen? Je ziel redden lijkt mij dan belangrijker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *