Een oorlog reeds verloren; De grenzen van de maakbaarheid

Een oorlog reeds verloren; De grenzen van de maakbaarheid

Via ‘Een oorlog reeds verloren’

De Nederlandse boeren domineren al maandenlang het nieuws. De stikstofcrisis, de aangekondigde beleidsmaatregelen en de daaropvolgende boerenprotesten zijn breed uitgemeten en besproken in de media, zo ook in onze podcast. Ver weg van het Malieveld in Den Haag, aan de keukentafel bij Jeroen van Maanen, veehouder en prominent lid van Farmers Defence Force, kijkt Sven met hem terug en vooruit naar alle ontwikkelingen in een breed perspectief.

Waarheen beweegt alles, niet alleen in Nederland maar ook in Europa en de rest van de wereld, en welke toekomst is er weggelegd voor de boeren? Wordt er ingezet op het concept van kringlooplandbouw en zo ja, hoe valt dit te rijmen met de inkrimping van de veestapel en de verplaatsing van productie naar landen met soepelere regelgeving op het gebied van milieu en dierenwelzijn? De vraag of de Nederlandse boeren ook andere landen van voedsel hoeven te voorzien is wellicht legitiem, maar de vraag of Nederland het zich kan veroorloven afhankelijk te zijn van andere landen voor onze voedselvoorziening evenzeer. Waar ligt de juiste balans, en faciliteert de strenge regelgeving dat wel?

Uiteindelijk draait alles om vragen die daar nog aan vooraf gaan – althans, die dat zouden moeten doen. Waartoe dienen al onze regels, in wat voor wereld willen wij leven? Welke stip zetten wij op de horizon?

Links:
Farmers Defence Force aan het woord
Een Oorlog Reeds Verloren #1: Nederland in protest
Een Oorlog Reeds Verloren #9: Ons land in brand
Van heide en boeren: in gesprek met Evert Mouw
De illusie van goed stikstofbeleid: het rapport van Evert Mouw
Van boeren, burgers en banken: de ontworteling van Nederland
De ontworteling van Nederland: addendum

Ook te beluisteren op SoundCloud en Spotify.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *