Een oorlog reeds verloren; Nederland in Crisis #1: Informatie is macht

Een oorlog reeds verloren; Nederland in Crisis #1: Informatie is macht

Bron: Een oorlog reeds verloren (Sven Hulleman)

De wereld is in de greep van het Coronavirus en politiek en media worstelen zichtbaar met zowel beleid als berichtgeving. In een reflex om het systeem overeind te houden wordt er direct naar de portemonnee gegrepen terwijl het volk wordt overspoeld met tegenstrijdige berichten uit zowel de mainstream als de alternatieve media over het virus zelf én de implicaties van het beleid.

Zal het voorlopige uitblijven van een lockdown desastreuze gevolgen hebben, zoals o.a. Thierry Baudet en Geert Wilders beweren, of is de pragmatische keuze van Mark Rutte en zijn kabinet, ingefluisterd door ‘Jaap en zijn mensen’ van het RIVM, om de samenleving zo min mogelijk te ontwrichten de juiste op de lange termijn? Op dit moment is er maar één ding zeker: niets is zeker. Het systeem wankelde al en krijgt nu de eerste échte klappen te verduren. Er is geen voorbedachte rade voor nodig om ervan uit te gaan dat er wereldwijd plannen klaarlagen die nu in werking treden om het systeem koste wat kost overeind te houden. Immers: “Never waste a good crisis”.

Sven Hulleman begint daarom deze serie over de crisis waarin Nederland momenteel verkeert met de dringende oproep om de rust te bewaren, goed op te letten en bovenal: zelf na te blijven denken. Hiervoor zijn wij echter volledig afhankelijk van betrouwbare informatievoorziening; informatievoorziening die grotendeels in handen is van het systeem. Sven haalt wederom het pamflet ‘Neem het niet’ aan, geschreven door Stéphane Hessel, om een pleidooi te houden voor een onafhankelijke, vrije pers.

De geschiedenisboeken van morgen worden vandaag geschreven. Media, de bevolking rekent op u.

Link:
‘Met een bevolking die bang is kan je alles doen’: Karel van Wolferen en Kees van der Pijl (de oorspronkelijke bron van het citaat over waargenomen en voorgeschreven werkelijkheid; het credit gaat naar Karel)

Als u ons in deze turbulente tijden wilt helpen om dit te kunnen blijven doen, en meer tijd en middelen te kunnen besteden aan onderzoek, interviews, reportages en andere zaken die er echt toe doen, overweegt u dan een bijdrage te leveren naar waardering én vermogen op https://eenoorlogreedsverloren.nl/steunhetverzet/

Ook te beluisteren op SoundCloud en Spotify.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *