George Orwell’s ‘Nineteen Eighty Four’ (1984) Nederlands ondertiteld

George Orwell’s ‘Nineteen Eighty Four’ (1984) Nederlands ondertiteld


Hier te bekijken of te downloaden: https://t.me/hetmeestgevaarlijkebijgeloof/345

Verfilming van George Orwells gelijknamige boek (Nederlands ondertiteld).

Na een atoomoorlog is de wereld verdeeld in drie supercontinenten. Winston Smith woont in Londen, dat de hoofdstad is van Oceania. Hij ondergaat, net als alle mensen, het strakke regime dat wordt uitgeoefend door de staat. De mensen hebben er geen vrijheid en er is een totale afwezigheid van privacy. Big Brother loert altijd en overal met camera’s en spionnen. En dan begaat Winston een grote misstap: hij wordt verliefd.

Orwell schreef zijn anti-utopische allegorie vlak na de Tweede Wereldoorlog, als waarschuwing tegen totalitaire regimes als die van Stalin en Hitler. In het verhaal is de mens is een gevangene van de staat – zelfs zijn gedachten zijn onderworpen aan controle en manipulatie.
Aan Nineteen Eighty-Four wordt nog steeds gerefereerd wanneer men zegt: ‘Big Brother is watching you’. Big Brother is de almachtige leider van het totalitaire bewind in Oceanië.

Anno 2020 zijn er steeds meer gelijkenissen tussen het dystopisch verhaal van Orwell en de huidige wereld waar we in leven. Alhoewel het boek uitgebreider ingaat op de sfeer, de constante spanning en tirannie waarin de bewoners van Oceanië leven is de film ook zeker de moeite waard, al is het alleen maar om te begrijpen waarom dit boek voor veel mensen als waarschuwing wordt gezien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *