“heb jij je billetjes wel afgeveegd Marietje?”

“heb jij je billetjes wel afgeveegd Marietje?”

De toon waarop bestuurders spreken en de media schrijven tegenwoordig is die van een schoolmeester/juffrouw tegen een kleuterklas. Wanneer ze hun artikelen delen op social media worden die dan ook vaak begeleid met een sturend en kinderachtig zinnetje in vragende vorm zoals een moeder vraagt aan haar kind “heb jij je billetjes afgeveegd Marietje?” 

Als de kop van het artikel zou zijn:  ‘Marietje vergeet nog wel eens haar billetjes af te vegen’.  Is de begeleidende tekst boven het artikel zoiets als ‘zou Marietje haar billetjes wel goed hebben afgeveegd’, op de meest zoetsappige toon. 

Zo staan Rutte en de Jonge ook als een stel mislukte kleuterjuffrouwen de voor hun geschreven psychologische manipulatieve speeches op te ratelen alsof ze het tegen kleuters hebben. Zichzelf neerzettend als het toonbeeld van hoe het zou moeten. Dezelfde woorden uit elke vorige speech worden op dezelfde manier herhaald en herhaald omdat die zijn geankerd in angst. Die woorden zijn op het meest angstige moment (vanwege de onzekerheid over het virus) in de begin fase van deze debielitijd geplant in ons hoofd. Als ze op dezelfde manier in dezelfde setting worden herhaald komt iedereen weer in die ‘staat van zijn’ toen de angst het hoogst was. Daarom werkt dat ook zo goed. Ankeren is een NLP techniek. 

De nieuwspraaktechnieken zijn ook weergaloos. Als jij normaal doet ben jij schuldig. Dat wordt op een slimme manier duidelijk gemaakt door dat ze een vals beroep op je verantwoordelijkheid doen. “Het is jou verantwoordelijkheid dat een ander niets overkomt”, dat is wat jij moet denken. Vooral omdat dat specifiek tegen jongeren gezegd werd in de persconferentie van 6 Augustus is dat eigenlijk hele ernstige manipulatie. Het is namelijk geen sociale denkwijze maar communistische denkwijze. 

Ze gaan voorbij aan het feit dat iedereen in eerste instantie verantwoordelijk is voor zichzelf. Als je dat zegt dan doen we ineens alsof dat een egoïstische gedachte is maar dat is natuurlijk grote onzin. ‘Rekening houden met’ is iets totaal anders dan ‘je hele leven aanpassen aan’. ‘Rekening houden met’ doe je door niet weg te gaan als je zelf ziekig bent en sowieso uit de buurt te blijven van zwakkeren. Zwakkeren moeten eigen verantwoordelijkheid nemen en kunnen zich isoleren of juist niet. Een eigen keuze. ‘Je leven aanpassen aan’  is idioot en onmenselijk. Je kunt onmogelijk je leven aanpassen aan iedereen die iets mankeert of ergens risico voor loopt, dat kun je namelijk oneindig doortrekken tot het moment dat je beter maar helemaal de deur niet meer uit moet gaan omdat buiten wandelen al een gevaar kan zijn voor een specifieke groep mensen, mensen met straatvrees bijvoorbeeld. 

Vanuit natuurlijk oogpunt is ons geboorterecht het simpele feit dat wij zelfstandige wezens zijn met een eigen bewustzijn. Niemand zou jou moeten kunnen dwingen ten koste van jezelf alleen maar rekening te houden met alles en iedereen om je heen. Dat is ook geen sociale gedachte. Als je gedwongen wordt betekent dat dat er ergens geweld gebruikt zal moeten gaan worden op den duur. Dwang is namelijk het ontnemen van de vrije wil. Dat kan alleen middels geweld. Lekker sociaal. 

Maar goed, intussen staan er een stel kleuterjuffrouwen op tv ons te vertellen wat een stoute mensen wij zijn. Wij “verslappen” want wij gedragen ons weer steeds normaler (en dus steeds socialer) maar “het virus slaat zomaar toe” alsof het een struikrover is die uit de bosjes springt. Dus je hebt hartstikke fout als je niet naar de juffrouw luistert,  en owee owee, als je niet luistert dan krijgt de hele groep straf. Collectieve straffen zijn overigens te bestempelen als oorlogsmisdaad in het Vierde Verdrag van Genève. 

Voor de mensen die niet snappen dat een collectieve straf gruwelijk fout is: als één partij een regel verzint voor een hele groep en daar straf op zet, dan is het niet de fout van de ongehoorzame als de groep straf krijgt. Degene die de de regel en de straf in eerste instantie bedacht heeft is altijd degene die schuldig is aan het ten uitvoer brengen van de collectieve straf. Dat is hoe het écht is. Dubbeldenk methoden moet je voor waken, je moet snappen wat het is. Als de hele flat verboden wordt de ramen open te zetten, en iemand doet dat toch omdat die wil ventileren, dan is het al fout om de ongehoorzame straf te geven, maar nog vele malen fouter om de hele groep dan straf te geven. Maar de enige schuldige is de bedenker van de straf en de regel. 

De manier waarop we toegesproken worden is al ontzettend denigrerend. De manier waarop we behandeld worden psychologisch nog veel erger. Mensen worden volledig afhankelijk gemaakt van het Staatsidee en gaan daar ook in mee. Zonder zich te realiseren dat ze zich steeds afhankelijker laten maken en er uiteindelijk geen weg meer terug is. Vaarwel vrijheid. 

Eén gedachte over “ “heb jij je billetjes wel afgeveegd Marietje?”

 1. Wat fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die er zo over denkt.
  Vroeger had de kerk een enorme invloed op de samenleving en daarin ging het ook vaak hand in hand met de politiek.
  Nu de kerk de laatste eeuw steeds minder invloed heeft is het tijd voor een andere partij om de mensen in het gareel te houden.
  Al ver voor de corona crisis ben ik de gezondheidszorg het nieuwe geloof gaan noemen en wederom gaat het nieuwe geloof hand in hand met de politiek.
  En uiteindelijk draait het om macht en die macht krijgen ze door angst te zaaien.
  Vroeger kwam je in de hel als je niet gehoorzaamde en nu ga je dood.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *