Het NRC doet een nieuwe poging tot karaktermoord; Fake News

Het NRC doet een nieuwe poging tot karaktermoord; Fake News


Klik

Dat NRC toch… het zoveelste suggestieve artikel over een mens die zich inzet voor een alternatief geluid. 

Heb jij al door dat het oorlog is? De informatie oorlog is niet alleen het gevecht tussen waarheid, desinformatie en een mix daarvan in de vorm van onderwerpen, het gaat ook over personen of beter gezegd: mensen. 

Wat is het patroon? 

Komt er een kritisch alternatief geluid iets teveel in de belangstelling dan worden de marcherende journalisten van de bekende mainstream kanalen eropuit gestuurd om zoveel mogelijk tweedehands quotes en andere eventuele uit de context gerukte controversiële twijfelachtige informatie te vergaren over degene die aan het hoofd van het alternatief geluid staat. Doel: karaktermoord, reputatievernietiging. 

Soms wordt je er gewoon ingeluisd, zoals kort geleden bij Tilasmi (Ronald) Frigge gebeurde. Dan wordt je verleidt tot het geven van een interview zodat je denkt dat je  je verhaal kan vertellen en waarom je je inzet voor een alternatief eerlijk geluid, en dan wordt er gedaan alsof er oprechte interesse is naar wat je te melden hebt. Maar aan het einde van het verhaal wordt er dan een artikel gepubliceerd met alleen maar uit de context gerukte en doelbewust  gemisinterpreteerde quotes. Daar wordt dan vervolgens een soort van quasi beleefd verhaal omheen gebouwd met uiteraard allerlei suggestieve open eindjes en zijweggetjes. Gewoon om even de verbeelding negatief te prikkelen. 

Als je een interview weigert, omdat je weet dat dit gebeurt dan gaat het over een andere boeg. De bloedhonden van de gevestigde orde gaan dan graven naar alles wat ze kunnen vinden over het doelwit. Het liefst natuurlijk vuiligheid of linkjes en mogelijke verbanden met negatieve zaken, en vullen dat dan aan met uitspraken van andere mensen over het doelwit. Zo hebben ze toch nog een mooi verhaal om de wereld in de slingeren met uiteraard weer allerlei suggestieve open eindjes en zijweggetjes. 

Het vervelende hiervan is dat het werkt, twijfel zaaien werkt. Daarom maakt het ook niet uit of mensen het helemaal geloven of niet, het gaat puur om het wekken van de suggestie. Inbreken in het onderbewuste is een vorm van hypnose, en dat kun je met woorden fantastisch doen. Elk woord wat je leest wordt verwerkt door je hersenen. Je hersenen koppelen dat aan iets wat voor jou bekend is en zo weet je wat het betekent. Dat kan negatief of positief zijn. Woorden zoals ‘Holocaust’ bijvoorbeeld hebben uiteraard  een negatieve betekenis, gebruik dat in een artikel een aantal keer door het te koppelen aan het persoon (wat op verschillende manieren kan) en vervolgens zul je elke keer als je de naam van de persoon in kwestie hoort direct die negatieve koppeling voelen.

Het is gevaarlijk wat er gebeurt op dit moment. Elk tegengeluid wordt bij het grote publiek als ‘fout’ of ‘onbetrouwbaar’ of erger ‘terroristisch’ neergezet dankzij de (wat ze noemen) “kwaliteitsmedia”. Het enige wat we ertegen kunnen doen is nóg kritischer worden en keer op keer blijven benoemen hoe de mainstream media rolt. Een vuistregel is inmiddels geworden: alles wat in de reguliere media geschreven wordt is verdacht en dus onbetrouwbaar. Bewijs het maar. Iets wat een ander over iemand zegt is op geen enkele manier ‘bewijs’ te noemen. Geen bewijs op basis van feiten inclusief een juiste context:  Fake News. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *