Het online Europees digitaal ID

Het online Europees digitaal ID

Tekst gaat over dit artikel

Onder het mom ‘wat handig’ , zoals elk totalitair idee gebracht wordt, beginnen ze maar alvast met een systeem waar je op de langere termijn niet meer zonder kan. Een digitaal ID is “handig” omdat zo al je privé gegevens netjes opgeslagen zitten op één digitale plek. Natuurlijk ‘maak je zelf uit welke gegevens je wilt delen’, maar dat duurt niet heel lang.

Zodra zo’n systeem eenmaal op volle toeren draait en ieder het vanuit ‘gemak’ gebruikt, draaien ze de boel om en krijg je alleen nog toegang tot bepaalde online diensten als je met digitale ID inlogt. Zo wordt je indirect vanzelf gedwongen er wel aan mee te moeten doen. Einde anonimiteit.

Kijk even naar pinnen en contant betalen. Vroeger betaalde iedereen contant. Het plastic pasje diende vervolgens het gemak maar nam anonimiteit weg. Bedrijven en overheden bleven vanuit dat ‘gemaksdenken’ mensen steeds verdere dwingen richting de pinpas, en inmiddels kunnen heel veel dingen al niet meer contant en wordt contant zelfs gecriminaliseerd. Het geeft je teveel anonimiteit en de overheid heeft te weinig controle. Zo werkt dat dus.

Ook is dit een mooie tussenstap om een vorm van sociaal krediet systeem dichterbij te brengen. Stapje voor stapje. Als geld zoals we dat kennen gaat verdwijnen (en dat gaat gebeuren) is gedrag bepalend voor toegang tot diensten. We gaan met een dergelijk digitaal ID namelijk die weg inslaan, en eenmaal de weg ingeslagen gaan we niet meer terug.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *