Iedereen verdacht

Iedereen verdacht

???????? tekst gaat over dit artikel ????????

Wat eruitziet als een mooie krantenkop wat suggereert dat de politie weer fantastisch werk heeft verricht, is het eigenlijk gewoon een megaflop. Daarnaast is het te bizar voor woorden dat hardwerkende mensen zomaar aan de kant gezet worden en volledig binnenstebuiten worden gekeerd. Natuurlijk is er altijd een goede reden te verzinnen om met groot machtsvertoon onschuldige mensen lastig te vallen. Dat legitimeert het alleen niet nog steeds niet. Wat is nu de netto opbrengst als we kijken naar daadwerkelijk gepleegde misdaden. Met misdaden bedoel ik daden waarbij slachtoffers gevallen zijn. Overtredingen zijn namelijk niet te voorkomen in een land waar elk aspect van het leven aan opgelegde regels gebonden is.

Wat was het doel? 

De politie denkt dat koeriersbedrijven worden gebruikt door criminelen voor ondermijnende activiteiten. Wat men crimineel noemt of niet dat hangt er natuurlijk vanaf van hoe je dat definieert. Is het crimineel om mensen die een ander niet lastig vallen, lastig te gaan vallen? Dat neigt naar criminaliteit. Je beperkt immers een ander in z’n vrijheid. Wat maakt het verschil dan of iemand een uniform aan heeft of niet? De daad blijft hetzelfde. 

Is het crimineel om zonder rijbewijs te rijden? Nou of je rijbewijs nou ingevorderd is of niet, ongeacht de reden, zonder rijbewijs rijden betekent niet dat je niet kan rijden. Het betekent dat je niet mág rijden. Je brengt dus niemand in gevaar, want je hebt gewoon leren rijden. 

Is het crimineel om geen gordel te dragen? Een gordel is een middel om JEZELF te beschermen. Dat er een regel van gemaakt is dat het moet, dat maakt het volgens een geschreven regel een overtreding. Het is alleen geen crimineel gedrag, Je hebt het natuurrecht jezelf in gevaar te brengen, je brengt hiermee niet een ander in gevaar. 

Is het dan crimineel om met te weinig profiel te rijden of een kapot lampje? Het is misschien niet handig, maar crimineel is het niet. 

En harddrugs, is harddrugs nou daadwerkelijk iets crimineels? Nee. Drugs zijn substanties die mensen tot zich kunnen nemen omdat ze baas over eigen lichaam zijn. Is dat slim, zeker niet. Is dat een eigen keus, absoluut. Juist omdat drugs illegaal zijn gemaakt komt er een criminele wereld omheen te staan. Je moet namelijk de dingen stiekem gaan doen en die stiekeme dingen gaan steeds meer geld kosten, omdat er risico’s aan verbonden zijn. Je vrijheid kan je afgenomen worden, dat is nogal een risico en daar hangt een prijskaartje aan. Die ‘criminele wereld’ zou een stuk kleiner zijn geweest als we niet steeds harder zouden zijn gaan jagen op deze sector. Overal ter wereld weten we dat hoe harder de handel en productie in drugs wordt aangepakt, hoe crimineler en gevaarlijker het wordt. Het zijn dus de autoriteiten zelf die dit veroorzaken. Die harde aanpak heeft nog nergens ter werld zin gehad. 

De netto opbrengst van het aanhouden van 200 onschuldige mensen was dus dat er 1 persoon iets teveel drugs bij zich had, en contant geld. Waarschijnlijk heeft hij dat dus netjes verdiend met die drugs. Is dat crimineel? Nee, dat is niet crimineel als je geen slachtoffers maakt. En door drugs te handelen of te produceren maak je geen slachtoffers. De slachtoffers maken zichzelf, door geen maat te kunnen houden. Dat ligt niet aan het middel, dat ligt aan het mens. Elk middel kan een verslaving worden, zelfs zeep eten of lijm snuiven. Is zeep of lijm verkopen dan crimineel?  Ik dacht het niet. Over een paar jaar ben je een crimineel volgens hun definities als je sigaretten verkoopt. Eigenlijk begin je dat nu al te worden. Snap de dieperliggende gedachte hier. 

Netto opbrengst. Nul. Niemand uit deze serie slachtoffers van justitie heeft daadwerkelijk slachtoffers gemaakt. Ook zijn er geen slachtoffers voorkomen. Het is altijd makkelijk om dat te roepen, je kunt dat alleen niet bewijzen. Het hele probleem is juist dat we denken door zoveel mogelijk ‘mogelijke gevolgen’ van iets te bedenken, daarmee steeds meer kunnen verbieden en steeds meer regels kunnen verzinnen. Dat hebben we het afgelopen jaar natuurlijk fantastisch kunnen zien. Terwijl de politie dus bezig was met het zoeken naar ‘mogelijke dingen’, gebeurde er in dit land heel veel ‘daadwerkelijke dingen’ waarbij slachtoffers vielen. Daar waren ze alleen logischerwijs te laat. 

En onderaan de streep betekent dit ‘vermoeden’ van de politie dat elke pakketbezorger dus een potentiële verdachte is. Net als etnisch profileren is het ‘sector profileren’ net zo fout. We gaan namelijk steeds meer richting sfeer waarin iedereen potentieel verdachte is van iets wat de overheid een misdaad noemt. En ik noem het juist misdadig dat een overheid onschuldige mensen op voorhand gaat zien als schuldig en op die manier probeert te legitimeren dat ze beter overal maar beter steeds strenger op kunnen controleren, terwijl je niets fout doet. Het maakt namelijk iedereen een verdachte. En voor de overheid ben jij dus in plaats van een mens, een verdachte. Dat lijkt mij een gevaarlijke ontwikkeling. Een ontwikkeling die we wederom het afgelopen jaar in de vorm van ‘volksgezondheid’ ook terug zagen. 

Iedereen verdacht, dus bewijs maar eens dat het niet zo is. Snap je ‘em? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *