In wat voor samenleving wil je leven

In wat voor samenleving wil je leven

Ben jij voor of ben jij tegen? Wist je dat wanneer je niet voor bent, je tegenwoordig automatisch tegen bent? Dat is namelijk de samenleving waar wij in beland zijn. Als je het ergens niet mee eens bent dan wordt je direct op de grote hoop gegooid waar alle andere   ‘ik ben het er niet mee eens,  ‘ die automatisch ‘tegens’ genoemd worden, ook op gegooid zijn. Dat betekent dan ook dat je automatisch de vijand bent. Zover hebben we het geschopt inmiddels in het “vrije westen”. 

Als je je twijfels hebt over de invloed van de mens op het klimaat, omdat je durft te zien dat er een enorm scala aan verdienmodellen en controlemogelijkheden mee gemoeid zijn dan ben je slecht want je bent ‘tegen’. Als je de corona maatregelen en alle controlemiddelen, het van tafel vegen van rechten, surveillance plannen, indirecte dwang en potentiële uitsluiting in twijfel trekt, dan ben je slecht, want je bent ‘tegen’. Als je genderneutrale hype propaganda in twijfel trekt omdat je het gek vindt dat werkelijk alle natuurlijke zaken in de wereld moeten wijken voor een kunstmatig idee van natuurlijkheid, en kinderen wordt aangeleerd dat ze niet zijn zoals ze geboren zijn maar kunnen kiezen wie of wat ze zijn, omdat een zeer klein percentage van de mensheid problemen heeft met het lichaam waarin ze geboren zijn, dan ben je slecht, want je bent ‘tegen’. Als je het overdreven vindt dat werkelijk elk woord wat je tegen iemand met een andere kleur zegt zorgvuldig gewogen moet worden omdat het wel eens kwetsend zou kunnen zijn, en  doelbewust ook elk verkeerd woord of conflict direct wordt geïnterpreteerd als racistisch, om het vervolgens in elk nieuwsblok en talkshow gigantisch uit te vergroten, dan ben je slecht want je bent ‘tegen’.

De vier grootste onderwerpen van het moment. Dé vier onderwerpen waarmee de schaduwmacht via politiek en media de mensheid weet te verdelen. Met klimaat, discriminatie en inclusiviteit zijn ze al heel lang aan het stoken, en corona kwam natuurlijk als kers op de taart. Inmiddels is de verdeling een vaststaand feit en wordt de waarheid steeds lastiger te vinden voor mensen. Je komt pas tot waarheid als je iets van alles kanten kan benaderen en onderzoeken. Als je feiten uit alle kampen tot je kan nemen om van daaruit een mening te kunnen vormen op basis van geverifieerde data. In die mening mag best een stukje onderbuikgevoel zitten. Onderbuikgevoel is namelijk een fantastische raadgever, maar wel pas als dat gevoel gaat werken vanuit feitelijke informatie. Onderbuikgevoel gebaseerd op niet onderbouwde meningen is geen goede raadgever, maar meestal vlucht- en struisvogelgedrag. Je zult dus bij jezelf moeten nagaan vanuit welk soort informatie jouw gevoel begint te op te spelen. Dat is namelijk belangrijk om tot waarheid te komen. 

Maar het belangrijkste van alles is eigenlijk dat je de waarheid ook graag wilt weten. Daar ontbreekt het tegenwoordig nog het meeste aan. Mensen zijn zo verwend geraakt in ons deel van de wereld dat ze er voor het gemak maar vanuit gaan dat overheidspropaganda, eenzijdige media, corruptie in de macht en belangenverstrengelingen alleen maar voorkomen in landen die wij als dictatuur bestempelen. Als je denkt dat je waarheid krijgt zul je ook niet zoeken. Ook niet als medemensen je er op wijzen. Autoriteit is hier heilig verklaard. Maar hier zit wel het grote probleem. De onwil om verder te kijken dan dat wat je gepresenteerd wordt. En als je het dan toevallig tegenkomt direct verwijzen naar het land der fabelen. Ondanks dat de informatie bijna niet feitelijker kan. Het gevolg hiervan is dus waar nu middenin zitten, het idee dat iedereen die niet meegaat met de gewenste mening “slecht” is. Het goed en slecht denken. “Ik denk volgens het wenselijke narratief, dus ik ben goed. Jij denkt niet volgens het wenselijke narratief, dus jij bent slecht.”  Precies op deze manier zijn de mensen tegenwoordig gewend om te denken, en dat gaat ons naar een gevaarlijke tijd brengen. 

Een voorbeeld van dat gevaar dat zag ik vandaag in allerlei nieuwsberichten staan. Willeke Alberti schijnt namelijk na twee vaccinaties, nog steeds corona te hebben gekregen. Zonder één moment objectief naar mogelijke scenario’s te hebben gekeken is het enige wat zij direct stellig en standvastig zegt: ik wil niet meer dat ongevaccineerden in mijn buurt komen. Dit mens spreekt overduidelijk vanuit een gebrainwasht brein. Alles wat zij zegt is een kopie van ingeprente informatie. Het vaccin is namelijk ontwikkelt om ouderen en kwetsbaren te beschermen. Dat is ook altijd het uitgangspunt geweest. Tenminste tot het moment dat men het verhaal ging vertellen dat ongevaccineerden er mogelijk voor zouden kunnen zorgen dat gevaccineerden alsnog besmet zouden raken. Als je een beetje logisch kan nadenken dan zul je als gevaccineerde direct bij jezelf moeten denken: “oke lekker boeiend, mijn vaccin beschermt mij dus er is niks aan de hand”. Maar in plaats daarvan laten mensen zich dus wijsmaken dat een ongevaccineerd mens een gevaar kan zijn voor een gevaccineerd mens. Daar zit geen enkele logica achter, als je vertrouwen hebt in je vaccin. Maar toch weet iemand als mevrouw Alberti met deze gekke manier van denken, of eigenlijk niet-denken, een heleboel mensen mee te slepen in een enorm gevaarlijk verhaal. Ze pleit namelijk eigen openlijk voor afzondering van ongevaccineerden. En dat noem ik schokkend. 

Zo zie je dus hoe gemakkelijk het is voor machthebbers om mensen iets te laten denken wat nergens op slaat, om daar vervolgens van te kunnen profiteren. Als je de juiste snaren weet te raken bij mensen, krijg je alles voor elkaar. En ondanks dat we eigenlijk de meeste mensen het niet kwalijk kunnen nemen dat ze hierin meegaan, houdt dat niet kwalijk nemen toch ook wel ergens op. Je moet namelijk grenzen gaan trekken wanneer mensen meehelpen de fundering te leggen voor extreme fascistische en totalitaire ideeën. Mensen die klakkeloos de macht volgen die hebben het dan wel niet door, of willen het misschien niet horen of zien, maar zij zijn wel degenen die het mogelijk maken dat er groepen buiten de samenleving gezet kunnen worden. Hun angst in combinatie met het geloof in autoriteit zorgt ervoor dat ze volledig gehoorzaam alles zullen geloven en aanvaarden wat de machthebbers hen wijsmaken. Ze hebben dus een groot aandeel in het leed wat daaruit voortkomt. Het is daarom belangrijk om dit hen steeds weer uit te leggen. Ongeacht of je ergens voor of tegen bent, je zult ten alle tijden moeten waken voor dit soort ontwikkelingen. En dus zul je altijd enige twijfel moeten hebben aan dat wat de machthebber je vertelt en opdraagt. Doe je dat niet, dan kan het zo zijn dat je op en geven moment medeplichtig bent aan het leed wat daaruit voortkomt. 

Ik denk dat heel veel mensen zichzelf eens ernstig de vraag moeten gaan stellen of ze in een samenleving willen leven waarin een door emotionele propaganda overladen meerderheid bepaalt wat juist en en wat niet, en wie goed is en wie slecht. Goed of slecht wordt namelijk niet bepaald door een groep mensen. Goed of slecht ligt vast. Een ander kwaad aandoen is inherent slecht, de ander in vrijheid laten beslissen over zijn eigen leven is goed. Wij zijn namelijk vrije wezens, en kunnen keuzes maken. Voor onszelf, niet voor de ander. Wie bang is voor het leven, én bang is voor de dood, die kan kiezen in afzondering te leven. Wie dat niet is moet de vrijheid hebben om te kunnen leven. Je hebt namelijk maar één leven, en dat is van jou en van niemand anders. Dat kun je in angst leven, of je kunt er het beste van maken. Die keuze moet iedereen zelf kunnen maken, zonder dat een ander dat voor hem of haar doet. En zolang we elkaar vrij laten in keuzes, voorkomen we dat de wereld vervalt in oorlog. Wie dus meedoet met de waanzin waar mensen zoals Alberti aan meedoen, bouwt mee aan de funderingen voor een oorlog. Ik hoop dat mensen zich dat goed realiseren, maar ik ben er bang voor. 

2 gedachten over “In wat voor samenleving wil je leven

  1. Dan word het eens tijd dat ze gaan zeggen dat ze niet meer met Mvr Alberti willen werken. Nu klopt haar lied ook niet meer “Samen Zijn”
    In wat voor een Wereld leven wij eigenlijk? Het gaat steeds meer op de tweede wereldoorlog lijken. Laat iedereen leven zoals die wil. Haatzaaiers dat zijn het, Bah Bah

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *