Jezelf analyseren

Jezelf analyseren

Als vrij en verantwoordelijk mens is het belangrijk jezelf goed te leren kennen. Hoe kun je anders verantwoordelijkheid nemen over je leven, als je niet weet wie je bent? 


Het is een vervelend proces soms, dat kijken naar jezelf. Maar dat is waar verantwoordelijkheid nemen begint. Bij jezelf. Naast dat je gerust je minder leuke kanten eens onder de loep mag gaan nemen, is het daarnaast ook belangrijk goed voor jezelf te zorgen. 


Het is erg waarschijnlijk dat je dit bericht leest via je mobiele telefoon. Tot welk punt laat jij je telefoon komen voor je hem weer oplaad? Hoeveel % energie moet er nog in zitten voor je er voor kiest extra energie toe te voegen?
En nu eens kijken naar de persoon die kijkt naar dat veel bekeken beeldschem. 
Wanneer kies jij voor je opladen? Wanneer kies jij voor jezelf en je wensen en behoeftes voldoen? 
Ook onze interne batterij heeft energie nodig. Dit kan natuurlijk op verschillende manieren. Een heerlijke en voedzame maaltijd, tijd spenderen aan een hobby, sport, of juist gewoon helemaal niks. 
Om verantwoordelijkheid te kunnen nemen binnen een samenleving zullen we eerst verantwoordelijkheid moeten nemen voor onszelf. Zowel geestelijk, spiritueel als lichamelijk. 


Kom je er in je eentje niet uit? Zoek hulp, dit kan het beste door iemand hier direct om te vragen. Praat met de mensen waarvan je denkt dat ze de vaardigheden hebben die je zoekt. Vind je dit moeilijk, bedenk je eens hoe graag je jouw kennis deelt met iemand die het nodig heeft. Het is bevordelijk voor jullie beide bovendien. Helpen helpt de niet alleen de hulp vrager maar ook de helper. Door eigen vaardigheden en kennis te delen wordt deze versterkt. Iets gedetaileerd en begrijpelijk uit kunnen leggen is ingewikkelder dan iets simpelweg begrijpen en toe kunnen passen, en vergt dus een nieuwe vorm van vaardigheid. Je helpt de ander dus ook met je hulpvraag.