Jij bent alleen verantwoordelijk voor jezelf, niet voor de ander

Jij bent alleen verantwoordelijk voor jezelf, niet voor de ander

Elke zoveel kilometer vraagt de auto om verse olie. Om de zoveel tijd zegt die dat die een beurt nodig heeft. Als je iets harder dan toegestaan rijdt, geeft de auto een waarschuwing. Als je een te zware tas op je passagiersstoel hebt staan zegt die dat de passagier geen gordel om heeft.  Wanneer ik muziek luister op mijn telefoon met mijn oordopjes in, dempt om de zoveel tijd het volume, omdat de telefoon vindt dat het volume te lang te hard heeft gestaan. Dit zijn fracties van een paar van de vele momenten waarin ik mijzelf steeds weer afvraag: waar bemoeit het apparaat zich in godsnaam mee. Vroeger bestuurde wij de apparaten, tegenwoordig besturen ze ons. 

Iedereen weet het, op vele manieren, maar meestal staan we er niet bij stil. Het is allemaal te gewoon geworden. Hoe meer controlemogelijkheden we in de apparaten kunnen bouwen, hoe minder we zelf hoeven na te denken. Het is er allemaal langzaam ingeslopen. Een soort van training is het al die tijd geweest. Wat wordt gebracht als ‘gemak’ eindigt als controlemiddel. Waar een zwarte doos in de auto eerst door verzekeraars wordt gepromoot en je korting krijgt als je zo’n controle middel installeert, zijn de machthebbers van de EU inmiddels van plan om iedere auto van zo’n zwarte doos te voorzien. Inclusief een begrenzer die moet zorgen dat je niet meer harder dan de maximale snelheid op de snelweg kan rijden. Waar de flitspaal ooit bedacht werd om op het circuit de snelheid van auto’s te meten, namen overheden het idee over om de burger te kunnen controleren om boetes uit te kunnen delen. Waar gps en tracking op je telefoon ooit bedacht is om het jou met de bijkomende software en apps gemakkelijk te maken, vonden machthebbers het handig om het te misbruiken ter controle van jou tijdens de coronaplandemie, en zal dat zich alleen nog maar verder uitbreiden. Dit is maar een fractie van de oneindig veel voorbeelden die bestaan van technologie die gebracht werd als gemak, en eindigt als controlemiddel. 

Elke keer als ik hierover schrijf dan krijg ik dezelfde dooddoeners als reactie. “het is voor onze veiligheid”,  “als je niets te verbergen hebt dan maakt het ook niet uit”, “als je je aan de regels houdt, dan maakt het niet uit of je gecontroleerd wordt”, en al die onzin meer. Je kunt hieruit exact afleiden hoe beperkt het bewustzijn van die mensen is. En dit is precies het punt. Ik heb wel degelijk iets te verbergen, en iedereen heeft dat. Je hebt niet voor niets een slot op je voordeur, en gordijnen in je huis. Je hebt niets voor niets een pincode, en je kleren trek je ook niet voor niets aan. Iedereen heeft van alles te verbergen. En zolang je daarmee een ander geen kwaad doet, is dat je volste recht. Dat heet je privacy beschermen. En of je je aan de regels moet houden, dat valt nog maar te bezien. Met de opmerking ‘als je je aan de regels houdt, dan gebeurt er ook niks’ zeg je eigenlijk: alle regels zijn goed, ongeacht welke. Dat hebben we natuurlijk het afgelopen jaar wel gezien. Bizarre regels die op vele vlakken te dom voor woorden waren, en vaak ook niet uit te leggen. Je aan zulke regels houden lijkt veel meer op religie, dan dat het met moraal te maken heeft. Laat staan dat het daadwerkelijk iets bijdraagt aan veiligheid. 

De hele truc van het weghalen van de verantwoordheid bij de mensen zit hem in datgene wat je ervoor terug krijgt. Schijnveiligheid wat eigenlijk het kadopapier is wat om totalitaire controle gewikkeld zit. Je denkt dat je meer veiligheid krijgt, maar in essentie geef je andere mensen meer macht over jou. Hoe meer verantwoordelijkheid je afgenomen wordt, hoe meer macht iemand anders over jou heeft. Op dit moment kun je het eens zijn met degene die die macht over jou heeft, maar dat kan zomaar veranderen. Iemand anders zou die macht kunnen krijgen, iemand die je niet ziet zitten. Of de macht wordt tegen je gebruikt, wat in 9 van de 10 gevallen ook altijd gebeurt. 

Maar het is zo fijn dat je zelf niet zoveel meer hoeft na te denken. Het is ook fijn dat er mensen zijn die alles voor je voorkauwen, en de samenleving gewoon inrichten zoals zij vinden dat het moet zijn. Wat kan er in godsnaam fout gaan denk je dan. Tot je op een ochtend wakker wordt en je metertje begint af te tellen van hoeveel jij mag verbruiken die dag van de middelen die zij beschikbaar stellen. Water, energie, voedsel, vervoer, ontspanning, zorg enzovoorts. Genotsmiddelen bestaan dan legaal niet meer. Als je alles toelaat wat er staat er gebeuren en op dit moment alle basis al voor gelegd wordt, dan is dat je toekomst. Machthebbers die feitelijk je hele leven tot in de huiskamer aan toe voor jou gaan bepalen. Wat je wel mag, wat je niet mag, wanneer je het mag, hoe je het mag, hoelang je het mag. Alles zal tot in de diepste kern van je bestaan inzichtelijk zijn en gecontroleerd worden. De techniek is er, alleen de infrastructuur moet nog even worden aangepast. Met de wereldwijde uitrol van 5G duurt dat in ieder geval allemaal niet lang meer. Dit hele verhaal zie je al van mijlenver aankomen, alleen je noemt het een complottheorie, omdat je er niet over na wilt denken. 

Ik ben ooit geboren in een relatief vrij land. Ik mocht eigenlijk als kind nog best veel. Wij allemaal mochten best veel. Onze ouders, onze opa’s en oma’s, iedereen. Iedereen droeg een bepaalde verantwoordelijkheid, wat niet altijd vlekkeloos was, maar toch zijn de meesten van ons gewoon hele normale en sociale mensen geworden. We zijn geen seriemoordenaars geworden. Of zware criminelen, drugsverslaafden of verkrachters. De meeste van ons zijn eigenlijk gewoon redelijke nette mensen die alles tot hun beschikking hadden, maar toch niet allemaal de bodem van de put zijn ingegleden. Juist dat afglijden is iets wat de laatste jaren steeds erger geworden is, en dat is hand in hand gegaan met het steeds strenger worden van allerlei regelgeving, en het eindeloos verbieden van allerlei zaken die vroeger gewoon mochten. Het is ook logisch, hoe minder je mag, hoe ongelukkiger je wordt. Mensen hebben het nodig om af en toe even los te gaan in iets waar zij zich prettig bij voelen. In een samenleving die steeds meer druk op ons legt, is dat een vereiste. Toch worden al die dingen steeds meer afgepakt of moeilijker gemaakt. Allemaal door mensen die vinden dat zij voor jou mogen bepalen wat wel en niet goed is voor je. Mensen die allerlei pseudo morele dooddoeners blaten over hoe jij dingen voor de ander zou moeten doen, en hoe egoïstisch jij wel niet bent als je dat niet doet. Ondertussen zijn zij eigenlijk veel egoïstischer zonder dat ze het door hebben. Omdat zij een diepe angst voelen voor van alles en nog wat wat hen aangepraat wordt, en het dus in weze hele bange mensen zijn, moet jij naar hun ideeën luisteren. Vervolgens moet je er verplicht aan meewerken, want dan wordt hun angst minder. Egoïstischer kan het eigenlijk niet. 

Mensen hebben hun mond vol over ‘je verantwoordelijkheid nemen voor de gebeurtenissen in de wereld’,  en dan bedoelen ze natuurlijk met name de coronawaanzin en het klimaatverhaal. En denken dan vervolgens dat als ze de verantwoordelijkheid over henzelf en hun hele leven uit handen geven aan een klein groepje mensen met macht, dat dat hun redding is. Alle verantwoordelijkheid uit handen geven en dat dan verantwoordelijk noemen. Dat groepje mensen zorgt er vervolgens op alle fronten voor dat ze de burger tot op het bot kunnen controleren in alles wat ze doen, maar wat ze vooral willen is ervoor zorgen dat mensen heel veel dingen niet kunnen doen. Wat zijn we dan verantwoordelijk bezig zeg. 

Als je het mij vraagt dan neem je je verantwoordelijkheid door zelf de verbetering te worden die je graag wilt zien in de wereld. En dan geef je andere mensen de ruimte om dat op hun eigen manier te doen. En de enige oplossing die ik verder zie is dat mensen op een machtspositie voortaan een minimumloon krijgen.  Als de pijn en de strijd die de ECHTE gewone mensen dagelijks voelen gevoeld zou worden door politici, dan gaan er in rap tempo een hele hoop dingen veranderen in dit land. En dan daadwerkelijk ten goede van de burger. Want zolang die stropdas criminelen een enorm salaris met allerlei extraatjes binnenharken iedere maand, hebben ze geen flauw idee wat al hun achterlijke ideeën eigenlijk voor een impact hebben op gewone mensen.  Die gasten hebben geen enkel benul hoe het is om als hardwerkende nederlander rond te moeten komen, en dan liggen er ook nog eens allerlei plannen die het nog vele malen moeilijker gaan maken. Makkelijk praten allemaal als je er niks van voelt. Het is exact in lijn met de mensen die tijdens lockdowns gewoon hun salaris iedere maand gestort kregen, en dan tegen mensen die dat niet hadden en alles naar de klote zagen lopen zeggen “je moet niet zo egoïstisch zijn en gewoon luisteren”.  Wat een lef. 

Crisissen worden gehyped en angst wordt continu gevoed. Dat is de ultieme manier om mensen te laten doen wat je wilt. Feit is dat de meeste mensen het niet willen zien, en er pas achter komen als het te laat is. Mij kun je gek blijven noemen, maar ik zal dit tot eind der tijden blijven herhalen. Ik ben verantwoordelijk voor mijzelf, niet voor jou. Jij bent verantwoordelijk voor jouzelf en niet voor mij. Dat is de realiteit, dat is de werkelijkheid. Als je daar niet mee om kan gaan is dat jammer. Als je denkt het af te kunnen dwingen via een overheid dan maakt het je een totalitarist. Dat valt onder radicale religies. Het geloof in de macht van de Staat, en dat is tégen een vrije samenleving. Het is maar dat je het weet. 

Eén gedachte over “ Jij bent alleen verantwoordelijk voor jezelf, niet voor de ander

  1. Dat heb je weer puik geformuleerd, Don! Alleen jammer dat degenen die dit (nog) niet zien, het niet zullen (uit)lezen. Ik ben gestopt met rake teksten doorsturen naar onze slapende medemens, ik wil mezelf niet langer steeds opnieuw laten teleurstellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *