La casa de covid

La casa de covid

In de hitserie ‘la casa de papel’ (het huis van papier) probeert een groep outlaws de grootste en slimste geldroof ooit te plegen onder leiding van een meesterbrein. De maskers die de overvallers gebruiken zijn gebaseerd op het gezicht van de kunstenaar Salvador Dalí, die erom bekend stond om verwarring te zaaien met z’n kunstwerken. Met verwarring zaaien kun je grootse plannen ten uitvoer brengen en ermee wegkomen, omdat je mensen daarmee voortdurend op het verkeerde been zet. Voordat ze het doorhebben is het leed al geschied. 

Ons brein is globaal te onderscheiden in drie gedeeltes. Het reptielenbrein, het limbisch systeem (zoogdierenbrein) en het mensenbrein (de neocortex). Heel simplistisch gezegd denken en overdenken we met de neocortex, regelt het limbisch systeem de emoties en zintuiglijke informatie en houdt het reptielenbrein ons in leven. Die laatste regelt de onbewuste processen en hier huist ook het instinct. Het reptielenbrein is samen met het limbisch systeem verantwoordelijk voor het grootste deel van de beslissingen die we maken in ons leven. Slechts 5% van alle beslissingen maken wij bewust, met de neocortex, het mensenbrein. 

Ingewikkelde processen simpel maken is nodig om een paar dingen wat makkelijker te begrijpen. De twee basiselementen van al ons gedrag liggen in het zoeken van plezier en het vermijden van pijn. Het reptielenbrein neemt de meeste verantwoordelijkheid hiervoor. Marketeers bijvoorbeeld die spelen in op ‘de pijn’ (verlies) door met aanbiedingen mensen het gevoel te geven dat ze unieke kansen missen als ze het product niet kopen. Het is een heel simpel voorbeeld maar werkt zoals we weten fantastisch en elke keer weer. Als het mensenbrein niet ingrijpt door rationeel na te denken over dingen dan gaat alles op de automatische piloot en kun je vrij makkelijk een soort van ‘op afstand bestuurd’ worden. Zonder dat je het door hebt wordt je de hele dag in richtingen gedreven en beïnvloed, en sinds we allemaal hele dagen online zijn is dat erger dan ooit tevoren. 

Angst is een primaire emotie die regelrecht het reptielenbrein aanstuurt. Het is immers de taak van het reptielenbrein om ons in leven te houden. We kennen allemaal het principe ‘vecht-vlucht-bevries’. Wanneer je schrikt zal één van deze gedragingen optreden. Hoe dan ook, voordat het mensenbrein de informatie die die angst oproept kan beoordelen heeft het reptielenbrein alvast een keuze gemaakt en zal een enorme hoeveelheid hormonen en neurotransmitters – adrenaline/cortisol – in je lijf pompen. De zogenaamde stresshormonen. De bloeddruk gaat omhoog, het hart gaat sneller kloppen en spieren worden aangespannen. Dit zijn in tijden van serieus gevaar uiteraard levensreddende processen en we mogen blij zijn dat we zo in elkaar zitten. Echter is de keerzijde ervan dat mensen die de kunst beheersen op dit brein in te spelen de controle kunnen krijgen over jouw gedrag. 

Als jou wordt wijsgemaakt dat jouw leven op het spel staat, of dat jij er verantwoordelijk voor kan zijn dat jij andermans leven op het spel zet, dan snap je nu dat je meest primitieve brein de besturing overneemt. Als je niet snel ingrijpt door het rationele mensenbrein te gebruiken blijf je hangen in die stress respons. Mensen die continue in die stress respons blijven hangen zullen uiteindelijk steeds meer lichamelijke klachten ontwikkelen en sneller ziek worden, omdat de rest van het lichaam niet meer optimaal functioneert. 

Wat is er menselijker dan de strijd om te overleven? We willen allemaal overleven. Ons brein is ingesteld op overleven. Alles wat we doen doen we omdat we willen overleven. Wanneer die oerdrift wordt uitgedaagd denken we dus niet meer rationeel na, dat kan op dat moment gewoon simpelweg niet. We zoeken de snelste weg naar veiligheid. Wie of wat die veiligheid biedt is dan van vermindert belang. Pas als het gevaar geweken is komt het normale denkvermogen weer terug. Helaas is dat veel te laat, als de angst gebaseerd is op leugens. 

Waarom discussies met mensen in angst op niets uitlopen is nu duidelijk. Het heeft meestal geen zin, de overlevingsdrang overstijgt alles. Om die reden is wat er nu wereldwijd aan angst propaganda wordt uitgerold de grootste truc aller tijden om massa’s mensen op afstand te besturen. Het werkt. Het werkt subliem. Het werkt zo goed dat mensen tot werkelijk alles bereid zijn wat de “beschermer” hen influistert zonder te twijfelen. Zelfs als dat uiteindelijk veel slechter voor hun gezondheid zal zijn. 

De strijd die gaande is is een strijd tussen mensen die nog rationeel kunnen denken, en mensen in angst die wel denken dat ze denken, maar eigenlijk helemaal niet volledig kunnen denken. Toch is er een streepje licht aan de horizon. Bij steeds meer mensen lijkt de angst te verminderen. Er komt steeds meer ruimte terug voor wat gezond verstand. Dit is vooral bij de mensen die een andere levensbedreigende situatie op zich af zien komen: het niet kunnen kopen van eten, gebrek aan geld. Omdat dit door de maatregelen komt is er ineens ruimte om te wikken en te wegen, en langzaam maakt de angst plaats voor woede en wanhoop. En die mensen kun je wél bereiken. 

Richt je dus niet teveel op de mensen die verstijft van angst rondlopen. Het heeft weinig zin. Zij doen wat hun instinct hen influistert. Zij zijn aan het overleven. Richt je op het groeiend aantal mensen wat hard geraakt wordt door de maatregelen. Daar is ruimte voor gezond verstand. Daar is ruimte voor een zinnige discussie. 

De verwarring heerst. Het is een tactiek. Verwarring zorgt voor onduidelijkheid en onduidelijkheid maakt onzeker. Onzekerheid leidt tot het willen van zekerheid. Als iemand claimt die zekerheid te kunnen bieden wordt er niet meer nagedacht. Dat komt later. Dat is ook het argument “het is maar voor even”. Dat dit niet “voor even” is weten de mensen die nog bij volle verstand zijn. Blijf je verstand gebruiken en kies je discussies zorgvuldig. De rest is verspilde energie. Die mensen zijn aan het overleven. Dat is nou eenmaal menselijk. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *