Lezen

Lezen

Lezen is denken met andermans hoofd            -Arthur Schopenhauer-


Vaak krijg ik het commentaar dat ik lange lappen tekst schrijf, echter zit daar wel een hele goede reden achter. 


Op social media wil iedereen graag kort en krachtig geïnformeerd worden maar mijns inziens dat heeft meer nadelen dan voordelen omdat je tegenwoordig in het tijdperk van informatie in een paar zinnen geen duidelijk beeld kan schetsen met dat wat je écht bedoeld en al helemaal niet bij complexe onderwerpen.  


De meeste online  ‘clashes’ ontstaan doordat mensen niet duidelijk zijn in wat ze bedoelen of niet de moeite nemen om iets ‘begrijpend te lezen’. Als je bijvoorbeeld een nieuws artikel leest, dan ben je tijdens het lezen een bepaalde mening aan het vormen die voortkomt uit de al jarenlange opgeslagen informatie uit de archieven in de achterkamers van je eigen hersenen.  Als het goed is combineer je je persoonlijk gevormde mening (die dus voortkomt uit de voor jou beschikbare interne informatie in je brein) met de informatie die je leest waardoor je een conclusie trekt. 


Wanneer je dan zo’n artikel deelt en jouw conclusie in een korte reactie erbij schrijft loop je dus het risico dat andere mensen je reactie misinterpreteren simpelweg omdat ze 1) niet in jouw brein kunnen kijken 
2) tekst sowieso al heel snel verkeerd geïnterpreteerd wordt en 
3) wanneer iemand je niet persoonlijk kent diegene totaal geen benul heeft van wat voor persoon je bent en dan dus reageert met de voor hem beschikbare interne informatie in zijn eigen brein op wat hij dénkt dat jij bedoeld omdat er simpelweg geen verder geen referentiekaders zijn. 


Wat er dus misgaat is dat wanneer jij niet duidelijk bent, een ander maar gewoon ergens vanuit gaat op basis van z’n eigen kennis en daardoor ontstaan er al heel snel  ‘welles/nietes’ discussies,  heen en weer gescheld, mensen raken sneller op hun teentjes getrapt, gaan hele hetzes creëren tegen elkaar enzovoorts enzovoorts en zo creëren we dus voortdurend ruzieachtige situaties die totaal niet nodig zijn als jij van begin af aan duidelijk was geweest. 


Memes of quotes en dergelijke zijn leuk, en functioneel, omdat ze ook een bepaalde conditionerende kracht hebben als ze herhaaldelijk  in verschillende gedaantes op je beeldscherm voorbij komen. Zo werkt brainwashing ook en dat dat werkt zie je bijvoorbeeld bij reclames op tv… hoe irritanter hoe beter ze werken.  Echter wil je een duidelijke boodschap afgeven aan je publiek zónder het afgeven van die boodschap juist te verpesten doordat je eerst in de reacties jezelf aan alle kanten nader moet verklaren, dan zul je duidelijkheid moeten scheppen in je verhaal. 


Duidelijkheid scheppen in een verhaal kost tekst, en dus moeite en tijd. Helaas kampen veel mensen met een gebrek aan beide, de moeite willen ze niet doen omdat ze er voor het gemak maar van uitgaan dat élke lezer exact snapt wat je bedoeld en tijd willen ze er niet in steken want dan gaat dat ten koste van iets anders wat ze willen doen, en zo scroll je dus voortdurend langs opstootjes waarvan de meeste heel simpel te voorkomen zijn door dui-de-lijk-heid. 


Nu is dit verhaal inmiddels ook weer een vrij lang verhaal geworden terwijl de boodschap dus heel simpel is. Alleen wanneer ik simpelweg alleen had gezegd ‘wees duidelijk in wat je schrijft’ dan hadden heel veel mensen nog steeds niet gesnapt wat ik daar nu eigen mee bedoel. 


Het moraal van mijn verhaal is dan ook: 
Probeer je mening  zo te omschrijven dat iedereen die het leest eigenijk niet anders kan dan snappen wat je bedoeld. 


Natuurlijk zijn er genoeg etterbakken die altijd éxpres zullen gaan ouwehoeren om vuurtjes te op stoken echter zijn die veel makkelijker te negeren en te ontmaskeren als jij een duidelijk verhaal hebt neergezet en anderen dan dus ook direct kunnen zien dat de ‘ouwehoerder’ moedwillig aan het stoken is omdat jouw tekst en mening overduidelijk volledig te begrijpen is.  Een duidelijk verhaal is dus tevens zelfbescherming. 


Ik schrijf dit dan ook niet om mijzelf ergens voor te verdedigen, ik probeer voor eens en voor altijd duidelijkheid te scheppen in de vraag ‘waarom zijn mijn teksten zo lang’. Ik probeer de informatie zo duidelijk mogelijk weer te geven, en ondertussen onderbouw ik mijn mening vanuit verschillende hoeken plús dat ik er rekening mee hou dat niet iedereen zich evenveel verdiept heeft in de materie waardoor ‘nitwits’ toch redelijk kunnen snappen wat ik bedoel. 


Als laatste moet ik dan toch even zeggen dat mensen die roepen ‘wat een lange teksten’ zichzelf een beetje verraden. Ze verraden zichzelf in het feit dat ze dus wél hun mening even willen geven over het onderwerp maar niet de moeite willen nemen een ander z’n mening goed in zich op te nemen en er daadwerkelijk moeite voor willen doen dat te lezen. 


Dat kun je vergelijken met persoonlijke gesprekken waarin mensen niet naar elkaar luisteren maar alleen maar afwachten tot de ander uitgepraat is om zelf te kunnen praten en dus niet horen wat een ander zegt. Ongeduldig afwachten tot je aan de beurt bent zonder te horen wat een ander zegt is geen luisteren maar is zelfs ronduit onbeschoft, plus dat je er niks mee opschiet als je alleen jezelf graag hoort praten. 


Lezen is iets wat mensen steeds minder zijn gaan doen en dat is geen sentimenteel cliché ofzo dat is gewoon de waarheid. Lange teksten worden overgeslagen terwijl met een beetje oefening je best snel door lange teksten heen kan lezen. Dat het enorm belangrijk is hoef ik niet verder uit te leggen maar wil ik bij deze wél nogmaals benadrukken… ga alsjeblieft meer lezen en sla die lange teksten niet over. Een beetje moeite doen krijg je geen spijt van.