Liberté, egalité, autorité | Crisis met Kelder #3

Liberté, egalité, autorité | Crisis met Kelder #3

Na de media en de economie wordt in dit laatste deel van het drieluik over de situatie omtrent het coronavirus het bestuur onder de loep genomen. Sven Hulleman en Jort Kelder beschouwen de rol en het beleid van de regering in politieke, juridische én historische context om zo te doorgronden welke afwegingen er gemaakt moeten worden en welke keuzes de juiste zouden zijn.

Hoe verhouden Mark Rutte en consorten zich tot hun buitenlandse ambtsgenoten? Zal de zogenaamde ‘intelligente lockdown’ van Nederland de juiste strategie blijken of zullen de Zweden het gelijk aan hun zijde vinden? Economisch gezien zal hoe dan ook het ergste nog komen; het lijkt niet bij iedereen door te dringen dat een groot deel van de overheidssteun uiteindelijk betaald moet worden door dezelfde ondernemers die nu noodgedwongen hun hand moeten ophouden.

Hoe ver kan de overheid gaan om de boel overeind te houden? Zal het sociaal-democratische Nederland genoodzaakt worden belastingen nog verder te gaan verhogen, bedrijven te nationaliseren en autoritaire druk uit te oefenen om solidariteit te bewerkstelligen, of bezit de mens nog genoeg eer en geweten om de onzichtbare hand van John Stuart Mill het topzware controle-apparaat van het neoliberalisme te laten bedwingen?

Kan men ook samen slim zijn zónder sterke overheid?

Links:
JortCall #33 | “Ons bestuur is ongeschikt voor onze complexe samenleving”
Europe’s coronavirus lockdown exit strategies compared
De Tegenpartij – Partij Bijeenkomst 1

Als u ons in deze turbulente tijden wilt helpen om dit te kunnen blijven doen en meer tijd en middelen te kunnen besteden aan onderzoek, interviews, reportages en andere zaken die er echt toe doen, overweegt u dan een bijdrage te leveren naar waardering én vermogen op https://eenoorlogreedsverloren.nl/steunhetverzet/

Ook te beluisteren op SoundCloud en Spotify.

Bron: Een oorlog reeds verloren; Sven Hulleman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *