Prozaadje; “Marktwerking”

Prozaadje; “Marktwerking”

De grootste reden dat zorgverzekeraars zo machtig zijn is omdat ‘liberale marktwerking’ geen echte marktwerking is. Mensen doen panisch over marktwerking, maar in een échte vrije markt hebben consumenten veel meer macht ten opzichte van bedrijven.


Als een bedrijf het verziekt dan zullen mensen stoppen met gebruik te maken van de diensten van zo’n bedrijf. Gevolg: bedrijf kapot. Zo hoort het ook. De overheid bepaald wat er gedekt wordt in de basisdekking, en daar valt dus weinig in te concurreren tussen bedrijven, en het verplichten van een zorgverzekering zorgt praktisch voor een gegarandeerd klantenbestand. Bij de basisverzekering maakt het vrijwel geen fuck uit wie je kiest. 

Als een overheid steeds de vingers in de pap heeft op een bepaalde markt, lokt dat én corruptie uit én oneerlijke concurrentie. De overheid is namelijk de enige partij die in principe nooit kan verliezen en de partij die de wetten maakt. Wetten die de ene partij begunstigen en de andere partij daardoor buitenspel zetten. Dan kun je nooit zeggen dat er sprake is van ‘vrije marktwerking’ en dat is waarom dit verhaal mislukt is. 

Je moet óf de overheid de zorg volledig laten regelen en die zorgverzekeraars er tussenuit laten, óf de verzekeraars echt volledig zelf hun pakketten laten samenstellen waardoor de premie bepaald wordt aan de hand van wat je krijgt. Maar dan moeten op alle fronten ook kleinere bedrijven eerlijk kunnen concurreren waardoor de markt écht vrij is. 

Multinationals hebben de macht altijd in handen omdat zij op het gebied van belastingen en regelgeving op allerlei fronten voordeel genieten ten opzichte van kleinere bedrijven. Bij elke politicus is er altijd wel ergens een kort lijntje te vinden met één van die grootmachten.  De taak van een politicus is naast zichzelf omhoog te likken dan ook vooral ‘een zo gunstig mogelijk klimaat creëren voor bepaalde bedrijven’. Oneerlijke concurrentie is het gevolg en dan kun je dus per definitie al niet meer spreken van een vrije markt. 

Het lijkt ook wel alsof dit ‘pseudo vrije markt verhaal’ expres zo opzichtig corrupt is gemaakt, daarvoor moet je even uitzoomen… 

Stel dat het einddoel van machthebbers een soort globaal communistisch systeem is dan moet je mensen eerst het idee geven dat een vrije markteconomie horror en hel is. Op zich hebben ze dat nu voor elkaar door via een pseudo-vrije markt alles kapot en oneerlijk te maken wat er maar kapot en oneerlijk te maken is. Je hoort en ziet mensen ook steeds overal zeggen: het is de schuld van de vrije markt. Dat is dus bullshit. Het is de schuld van een pseudo vrije markt waarin overheden overal de touwtjes in handen hebben en er geen eerlijke concurrentie meer kan zijn. 

Het ideale recept voor een aantal grote spelers om de volledige markt macht naar zich toe te trekken en daardoor kunnen zij volledig bepalen wat en hoeveel ze vragen voor een product of dienst zonder daar direct kwaliteit of een eerlijk product tegenover te zetten. Tevens het ideale recept om mensen een hekel te laten krijgen aan het principe ‘vrije markt’.  Als je alle andere onjuiste indoctrinatie en manipulatie daarbij optelt (klimaat, ongelijkheid enz) dan blijft er in de koppies nog maar één soort systeem over wat dan het meest eerlijk lijkt en als utopisch ideaal gepresenteerd zal worden: communisme of een vorm daarvan. 

Iedereen weet dat de situatie op dit moment onhoudbaar is. Op alle fronten. De enige oplossing die mensen nog kunnen bedenken: overheidsingrijpen. Nog meer overheid, nog grotere overheid, nog meer macht naar overheden zowel nationaal als internationaal. Dat mensen dat als oplossing zien komt omdat ze nu niet beseffen dat de overheden deze omstandigheden juist gecreëerd hebben, alleen niet direct zichtbaar.  

Bedrijven kunnen machtiger worden dankzij overheid, ondertussen kunnen overheden machtiger worden door de gevolgen daarvan. Die ouderwetse extreem socialistische systemen worden opeens weer steeds populairder en de grote winnaars zijn dan opnieuw de machthebbers. Wie die machthebbers dan ook maar mogen zijn. 

Als je uitzoomt zie je meer. Ik probeer nooit teveel in termen te praten omdat al die termen steeds vagere definities krijgen omdat mensen niet meer uitzoeken wat een woord écht betekent. Maar als er één woord is wat we echt gewoon weer in z’n ware definitie moeten gaan gebruikt is het het woord VRIJ. Vrij betekent: zonder beperking, belemmering, dwang, verplichting. Dát betekent vrij. Als je nu iemand over ‘de vrije markt’ hoort praten vraag dan alsjeblieft eerst even of diegene nog wel weet wat VRIJ betekent. 

En stel jezelf die graag ook even, wat in jouw leven is er anno 2020 überhaupt nog daadwerkelijk VRIJ. Is dat woord er nog wel? Zijn de keuzes die je uit ‘vrijheid’ denkt te maken eigenijk wel vrije keuzes, of is zo’n “vrije keuze” toch ergens in de basis een gevolg van een verplichting. 

Tijd om even na te denken. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *