Men gelooft dingen omdat men geconditioneerd is om te geloven

Men gelooft dingen omdat men geconditioneerd is om te geloven

Conditionering betekent simpelweg het aan- of afleren  van bepaald gedrag door het gedrag herhaaldelijk te associëren met een ‘stimulus’, ook wel “trigger” genoemd. 

We kennen allemaal de klassieke methode van conditionering van Pavlov, de zogeheten ‘Pavlov reactie’.  De hond die gaat kwijlen zodra er een belletje rinkelt. Dit deed hij door een bel te laten rinkelen, 5 seconden voor hij de honden eten zou geven. Wanneer dit een paar keer wordt herhaald, dan blijken de honden het belletje aan eten te koppelen. De hond gaat kwijlen van het eten, en normaal gesproken niet van een belletje. Echter het belletje wordt is nu aan het eten gekoppeld en omdat de hond het belletje nu associeert met eten, zal de hond gaan kwijlen door alleen al het geluid van het belletje. 

De operante methode van conditionering gaat iets anders. Waar het kwijlen van een hond een onvrijwillige reactie is kun je ook een vrijwillige handeling koppelen aan een positief of negatief gevolg. De reactie van een persoon of dier wordt gevolgd door een straf of beloning. Wanneer een actie wordt gevolgd door een beloning dan wordt de kans groter dat deze actie nogmaals uitgevoerd zal worden. Wanneer de handeling wordt gevolgd door een straf wordt de kans dat deze handeling herhaald wordt juist kleiner.

Klassieke conditionering speelt dus in op de natuurlijke reacties van mensen op informatie, dat wordt ook wel ankeren genoemd, en operante conditionering koppelt een beloning of bestraffing aan informatie. 

Beide versies worden op dit moment toegepast. De klassieke methode: het woord besmettingen (het belletje) wordt gekoppeld aan de reeds langdurig ingeprente angst voor de dood door ‘het virus’ (het eten) waardoor je bij het woord besmettingen al in de angst modus schiet (kwijlen). De operante methode: gehoorzamen aan de opgelegde maatregelen wordt beloond, ongehoorzaamheid wordt bestraft.  

De “corona crisis” waar we ingerold zijn, is één groot psychologisch spel. Grofweg zijn er nu twee groepen gecreëerd: De gehoorzamen en de ongehoorzamen. De gehoorzamen worden wijsgemaakt dat zij uit moraliteit handelen terwijl het omgekeerde het geval is. De ongehoorzamen handelen in lijn met moraliteit, omdat zij vanuit een veel breder perspectief kijken. Het in de juiste verhouding zetten van de middelen ten opzichte van de kwaal is iets wat vanuit de politiek totaal ontmoedigd en zelfs genegeerd wordt maar wat essentieel is om te bepalen of de ingeslagen weg wel de juiste is.  De gehoorzamen worden wijsgemaakt dat de ongehoorzamen de schuld zijn van het opnieuw beperken van vrijheden terwijl er maar één schuldige kan zijn en dat zijn degenen die ons die vrijheden afpakt: de overheid dus!  Hier leg ik dat uitgebreider uit https://www.hetmeestgevaarlijkebijgeloof.nl/heb-jij-je-billetjes-wel-afgeveegd-marietje/

De enige reden dat er nu persconferenties gegeven worden is: conditionering, oftewel psychologie, mind fuck, hoe je het ook maar wilt noemen. Ze verliezen de controle en het gaat ze nu juist om die controle. Waar ze vorige week nog een poging deden de jongeren op een walgelijke manier een sociale schuld aan te praten, zullen ze nu nog meer hun best doen de schuld ergens te leggen zodat de groep gehoorzamen een “dader” heeft. Helaas is deze groep zo blind dat ze niet doorhebben dat zij nou juist degenen zijn die de werkelijke daders in het zadel houden.  

“Noodzakelijkheid is het argument der tirannen, en het geloof der slaven”…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *