“Niet meer van deze tijd”

“Niet meer van deze tijd”


NOS:

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2338700-dit-is-niet-de-laatste-pandemie-dus-moeten-onze-steden-op-de-schop.html

Voorspellend programmeren…dat is om je onderbewuste alvast in te prenten dat jij iets gaat accepteren wat je ‘bewuste’ nu nog ziet als ‘idioot idee’. 

Wanneer iemand zegt “dat is niet meer van deze tijd” gaan bij mij altijd de nekharen overeind staan. Ik vraag mij bij die zin altijd af of mensen wel beseffen wat ze zeggen. Ook in dit korte stukje van de NOS staat het weer: 

“Het roept de vraag op of de inrichting van onze steden nog wel van deze tijd is.”

‘Niet meer van deze tijd’ is een soort stopwoord geworden wat voortdurend gebruikt wordt als argument wanneer iemand wil dat er iets verandert, maar het is meestal helemaal geen argument. Het is een subjectieve dooddoener want wat de één ‘niet van deze tijd vindt’ hoeft de ander niet perse een tijdgeest aan te verbinden. 

Veel mensen denken serieus als ze de bewuste frase gebruiken dat ze daarmee legitimiteit creëren om hun mening als onomstotelijk feit neer te zetten. Zo van ‘als we zeggen dat het niet meer van deze tijd is dan kan niemand dat ontkennen’. Nou ik doe dat dus wel. Wat betreft dit specifieke onderwerp dat onze steden “niet meer van deze tijd zouden zijn” in verband met het risico op pandemieën zeg ik dan ook: What the fuck lul je uit je nek. 

Aan alle kanten zie je nu dat dankzij de doodsangstzaaierij campagne met betrekking tot COVID-19 er overal allerlei clubjes en denktanks opstaan die ineens “spontaan” komen met allerlei ideeën om de samenleving anders in te gaan richten. Met dat “anders” wordt dan niet bedoeld dat we het leven leuker makkelijker en vrijer gaan maken, nee, alles gaat nog strakker gereguleerd en gecontroleerd worden en alles wat ze in hun nieuwspraak als ‘socialer’ aanduiden is in werkelijkheid asocialer.  

Ik (en niet alleen ik) spreek al aantal jaren uit dat we in de EU steeds meer richting een communistisch systeem gaan. Verkapt is dat namelijk al zo. Eigenlijk hoef je alleen maar de vergelijkingen te trekken met China, waar het communisme al sinds jaar en dag heerst. We worden steeds meer China het wordt hier alleen slimmer verkocht. Communisme is niet alleen dat ieder geeft naar vermogen en neemt naar behoefte, dat is het utopisch idee erachter. Het komt er uiteindelijk op neer dat een hele grote en sterke overheid ALLES bepaald voor IEDEREEN. De keuze is dan alleen nog: werken voor de overheid en ietwat macht krijgen over anderen, of werken als slaaf en gedomineerd worden in alle aspecten van je leven. 

De Corona zwendel is de perfecte legitimatie om al die neo-communisten uit hun schuilplaatsen te laten komen om hun ideetje bij te dragen aan “een nieuwe wereld”, een ander systeem. Dat wordt weer net zo utopisch voorgesteld als dat bijvoorbeeld Stalin en Mao dat ooit deden. Toen geloofden mensen ook dat het ultieme systeem is dat er één macht voor iedereen bepaald en dat dan iedereen “gelijk behandeld” zou worden. Wie wil dat niet? Maar goed, iedereen gelijk behandelen dat werd dus uitgevoerd als: wie niet conformeert wordt afgeschoten of gaat naar heropvoedingskampen (goelags).  Heerlijk toch, die gelijke behandeling?  

Weet je wat nu juist het punt is, iedereen kan per direct ervoor kiezen om samen met een vertrouwd of passend groepje mensen lokaal voor veranderingen te zorgen die daadwerkelijk ten dienste zijn van het lokale volk. Waar het volk echt wat aan heeft. Zonder dat daar dwang of verplichting vanuit een centrale macht bij komt kijken. Iedereen zou daar vrij in moeten zijn maar dankzij een shitload aan regels en wetten kan eigenlijk niemand een kant op. Individuele keuzes maken word enorm lastig gemaakt. Alles moet namelijk “samen”. 

Dat “samen” is natuurlijk helemaal geen samen. Dat soort “samen” zag 

je de afgelopen maanden wel… via verplichtingen en dwang ‘op straffe van’ moesten we het “samen” doen. Dat nu het domino-effect ervoor gaat zorgen dat we samen een hele hoop mensen naar de klote hebben geholpen of de financiële afgrond ingegooid hebben daar praten we dan maar niet teveel over. De nadruk ligt vooral op dat stukje ‘samen hebben we  (zogenaamd) iets overwonnen’. Iets wat dermate lastig te meten is dat je daar altijd wel genoeg bewijs voor kan claimen als je kunst van het sturend interpreteren van statistieken verstaat. 

‘Making a murderer’ , zo zie ik dit hele pandemie verhaal. ‘Making a pandemic’. Als je genoeg bewijs kan verzamelen wat de suggestie wekt dat er iets gigantisch aan de hand is terwijl veel van dat bewijs ook totaal anders geïnterpreteerd kan worden, dan kun je elke uitkomst creëren die je wil. Je kunt van een omaatje van 85 een massamoordenaar maken, als je maar slim genoeg bent in het framen en interpreteren van “bewijs”. 

‘Niet van deze tijd’… wat nu juist heel erg van deze tijd is, is om alles maar ‘niet meer van deze tijd te noemen’. En ik wordt sowieso een beetje misselijk van mensen die een ander altijd maar willen verplichten te veranderen omdat zij dat prettiger vinden. Hoezo sociaal? Ik ga voortaan iedereen die de zin zonder echte onderbouwing uitkraamt een egoïstische papegaai noemen. Jij bepaald namelijk niet voor een ander wat hij of zij wel of niet van deze tijd vinden. En als je vindt dat je dat wel kan doen  dan ben je stiekem gewoon iemand die dictatuur goedkeurt. En dat is verder prima, maar geef dat dan toe, doe niet alsof je zo sociaal bent en het beste wil voor iedereen. Als je namelijk het beste wil voor iedereen dan laat je dat aan iedereen voor zich over.  Mensen weten zelf namelijk wat het beste voor hun is, en daar zijn wel uitzonderingen in, maar ook dat is een eigen keuze. 

Vrijheid hoort boven alles te staan. Maar blijkbaar vinden mensen vrijheid niet meer van deze tijd. 

3 gedachten over ““Niet meer van deze tijd”

  1. Wauw! Op de een of andere manier ben ik op deze website terecht gekomen, waarschijnlijk via Facebook. Ik lees dit en weet nog niet eens wie hier achter zit. Maar het beschrijft in elk geval helemaal (en meer) hoe ik het ook voel. Prettig om te lezen dat ik toch niet alleen sta met mijn opstandige gevoel, dat er mensen zijn die het ook zo begrijpen.

    1. Hoewel ik vrij detaillistisch kan zijn, heb ik er dit keer helemaal niet op gelet: het staat ook met grote letters boven dit stuk, je naam. Toch bedankt. Blijken we ook nog 10 FB-vrienden te hebben. De film 1984 had ik toevallig ergens vorig jaar al eens aangeschaft, samen met het boek Animal Farm, en is nu nagenoeg overal uitverkocht. Had het nog niet eens bekeken. Komende vakantie maar eens rustig de tijd voor nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *