Niets te verbergen

Niets te verbergen

Een artikel met 6 kant en klare reacties wanneer je met een deugdmens a.k.a. te maken hebt.
“Ik heb toch niets te verbergen?”
Het gaat er niet om of je wel of niet iets te verbergen hebt, het gaat er ook niet om of de overheid of bedrijven wel of niet te vertrouwen zijn. Het gaat wel om jouw vrijheid. Mensen die weten dat ze misschien bekeken worden, gedragen zich anders dan mensen die weten dat ze niet bekeken worden. Dit conformeren naar gewenst gedrag, beperkt de vrije ontwikkeling van ideeën, maakt dat mensen minder snel protesteren tegen autoriteiten en ondermijnt daarmee de vrije samenleving.

Uit onderzoek blijkt dat minstens 15% van de Nederlanders weleens te maken heeft gehad met verlies of diefstal van persoonsgegevens. Door jouw persoonlijke gegevens te beschermen, ben je ook veiliger. De Consumentenbond stelt dat 50.000 Nederlanders per jaar slachtoffer worden van identiteitsfraude. Dit begint meestal met diefstal van privégegevens.

“Zeggen dat je het recht op privacy niet belangrijk vindt omdat jij niets te verbergen hebt, is niet anders dan zeggen dat je vrije meningsuiting niet belangrijk vindt, omdat je niets te zeggen hebt.” (Dit is een citaat van Edward Snowden.)

Iedereen heeft iets te verbergen, omdat iedereen wel iets of iemand te beschermen heeft. Ieder huis heeft een slot op de deur. Online zijn ‘sloten’ net zo nodig, want daar is inmiddels net zoveel te halen als offline. Zou jij je geliefde, werkgever of verzekeraar al jouw app-berichten en e-mails laten lezen? Mag iedereen jouw loonstrookje zien? Laat je zwembadfoto’s van je kind aan een wildvreemde zien? En geef je onbekenden je pincode of toegang tot de medisch dossiers van jou en je gezinsleden? Vind je het prima als de postbode je brieven eerst leest voordat hij ze in de brievenbus stopt? Het is een raar idee dat alleen slechte mensen iets te beschermen te hebben.

Jouw gegevens zijn voor anderen vaak veel waard, die ga je toch niet zomaar gratis weggeven? Waarvoor willen ze je gegevens gebruiken? Doen ze dat in jouw belang? En zijn zij daar eigenlijk eerlijk en transparant over? Zolang je daar geen duidelijkheid over hebt, is het in jouw belang je gegevens zo goed mogelijk af te schermen.

Jouw persoonlijke informatie wordt niet alleen opgeslagen maar ook continu gebruikt. Maar hoe vaak klopt die informatie? Maken overheidsdiensten en bedrijven nooit fouten? Als er een fout wordt gemaakt, mag jij meestal bewijzen dat zij een fout hebben gemaakt. Bij een geweigerde lening is dat nog te overzien. Als je ineens niet meer mag vliegen, wordt het al een stuk vervelender.
Bron