Onmens

Onmens

Tsja George Orwell die zei het natuurlijk in 1949 al in zijn boek Nineteen Eighty-Four (1984). If you want a picture of the future, imagine a boot stamping on a human face – forever.  Hadden we ooit kunnen denken dat in 2021 deze voorspelling ineens een feit lijkt te zijn. Misschien als we beter opgelet hadden wel. Het is namelijk niet zo dat de voortekenen er niet waren, naïviteit was er wel. 

Ik heb de afgelopen  maanden steeds weer geschreven over waarom de politie niet aan jouw kant staat, niet aan jouw kant komt te staan, en nooit aan jouw kant zal staan. Ik heb steeds weer gezegd dat de politie er niet is om jou te beschermen. Ik heb ook gezegd dat als je blijft hopen op enige medewerking van deze Gang, dat je bedrogen uit gaat komen. En afgelopen zondag 14 maar zijn we getuige geweest van de ware aard van wat de politie daadwerkelijk is: een gewelddadige Gang die een misdaadorganisatie beschermt, en alle orders opvolgt die die misdaadorganisatie hen opdraagt. 

De politie heeft alle kenmerken van een Gang. Gang kleuren, Gang symbolen en Gang mentaliteit. We hebben allemaal kunnen zien hoe onschuldige mensen die ongewapend waren en geen vlieg kwaad deden, zomaar vanuit het niets op extreem gewelddadige wijze werden opgejaagd en in elkaar geslagen, als beesten. Ẃie nu nog wil ontkennen dat de politie zelf steeds de aanstichter is van ongeregeldheden en het uit de hand lopen van demonstraties, die  is reddeloos verloren. 

Ik heb eigenlijk meer een boodschap voor de mensen die hardnekkig dit geweld blijven verdedigen. Met normaal verstand kun je daar namelijk niet bij met je hoofd. De mensen die  dermate extreem geweld tegen niet-gewelddadige ongewapende vredelievende mensen verdedigen die zijn ziek in hun hoofd. En ik bedoel dan ook letterlijk ziek in hun hoofd. De ziekte die ze hebben is niet fysiek maar mentaal. Het is een geestesziekte die als een waas over het gezonde verstand is gesluierd en het rationeel denken onmogelijk maakt. Het autoriteitsdenken krijg daardoor veel meer ruimte en dat levert een groot gevaar voor de samenleving op. De tegenstrijdigheid is hier dat deze mensen zelf ervan overtuigt zijn dat de slachtoffers van het politiegeweld gevaarlijk zijn. En terwijl je met eigen ogen kan zien dat deze mensen niet gevaarlijk zijn, geloven ze dit toch. Dat komt omdat zij op alle fronten blijven geloven in een groep mensen die ons de wetten voorschrijft, en de meest draconische maatregelen aller tijden daardoor kunnen blijven voortzetten. 

Beste voorstander van politiegeweld. Jij bent een gevaar voor de samenleving omdat je grenzenloos geweld verdedigt alleen omdat het vanuit een vermeende autoriteitspositie komt. Jij bent geïndoctrineerd met het idee dat wanneer iemand een uniform aan heeft, dat er dan een soort automatisch respect dient te zijn. Dit is pertinente onzin. Het meest gevaarlijke wat je kan geloven is dat wanneer iemand een ‘speciaal pak’ aan heeft, of een ‘speciale status’ heeft, dat deze dan zonder pardon geweld mag gebruiken wanneer zij dat nodig achten. Dat jou ooit wijsgemaakt is dat dit wel zou mogen, of zelfs een goede zaak zou zijn, dat maakt het nog geen waarheid. Als je mensen beoordeelt op hun functie in plaats van op hun daden creëer je automatisch legitimiteit voor onbegrensd geweld. Je zegt daarmee: ongeacht wat je daden zijn, omdat je een uniform aan hebt, of een speciale status hebt, is wat jij doet iets goeds. Ook al is het hartstikke fout. Dit is de reden dat bijvoorbeeld in de Tweede Wereldoorlog zoveel mensen geloofden dat dat wat de duitsers deden het juiste was. Omdat men geloofde dat waarheid van autoriteit komt, en dat zij vast wel een goede reden zou hebben om te doen wat ze deden. Ze gingen er vanuit dat deze speciale mensen vast het beste voor hadden met de grote massa. Achteraf weten we beter zou je denken. Maar jij, als voorstander van extreem geweld, hebt dus nooit begrepen hoe het komt dat zulke vreselijke gebeurtenissen kunnen plaatsvinden. Je hebt namelijk niet door wat jij steunt dat jij dus de oorzaak bent dat dit soort dingen kunnen gebeuren. 

Terwijl jij jezelf blijft voorhouden dat je een deugdelijke brave burger bent, ben je in feite gewoon nog erger dan een fascist. Een woord wat zo’n misselijkmakende gedachtengang kan beschrijven is er nog niet, ik noem je maar een onmens. Een onmens wat geen idee heeft van het gevaar van z’n houding. Een onmens wat in staat is elke daad van een uniform te verdedigen, gewoon omdat het een uniform is. Een onmens wat geen enkel waarlijk moreel besef in z’n donder heeft maar enkel en alleen kan herhalen wat is aangeleerd. Zonder te kijken naar de realiteit. Zonder goed en kwaad daadwerkelijk te kunnen scheiden van elkaar. Het kwaad steunen omdat je aangeleerd is dat dat goed is als bepaalde mensen dat doen, maakt je een onmens. Functies bepalen niet wat goed of fout is, daden bepalen wat goed of fout is. Het wordt hoog tijd dat je jezelf bevrijd van dit gelimiteerde afschuwelijke denken, en mensen leert beoordelen op daden. Dat is de enige echte juiste manier om de menselijkheid in de samenleving te houden. Want zonder dat zal de geschiedenis zich steeds weer herhalen, en weten we dus wat komen gaat. Dat maakt je keihard schuldig.  

Het ‘niet luisteren’ is geen vrijbrief voor extreem geweld. Soms hebben mensen namelijk een hele goede reden om niet te luisteren, ook al zie jij die reden niet. Ooit zou het zo kunnen zijn dat ook jij, om een voor jou goede reden, niet zal luisteren. De vraag is dan of je dan net zo laf en stellig dit soort geweld zonder twijfel zal steunen. Ik denk het niet. Dit afkeuren en eens na gaan denken dat doe je dus niet voor een ander, maar vooral ook voor jezelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *