Overheid is slechts een concept

Overheid is slechts een concept

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat de huidige inrichting van de samenleving slechts een concept is en dus niet het absolute eindproduct? 

Het geloof in autoriteit maakt dat het lijkt alsof de macht van politici (en daardoor de macht van wat wij overheid noemen) iets is wat nooit veranderd zal kunnen worden en we niet omheen kunnen. Dit is niet zo, en daarom noemen we het geloof in de autoriteit van een regering en handlangers dus ook een geloof en is en blijft het slechts een concept. 

Over het algemeen zal justitie ook geen recht spreken in de zin van recht-vaardigheid want ten eerste heeft rechtvaardigheid meerdere definities en ten tweede gaat het niet of ware moraliteit en dus over goed handelen, fout handelen. Iemand die zijn belasting niet betaald (de correcte vertaling hiervan is: iemand die zich niet laat beroven) is geen misdadiger. Toch wordt deze door “justitie” wel als misdadiger behandeld. 

We kunnen volgens natuurrecht nooit van recht spreken als het eigenlijk moreel gezien onrecht is. Iemand die zich niet laat beroven komt op voor zijn fundamentele natuurrecht zichzelf te beschermen tegen mensen die hem kwaad willen doen. Iemand beroven is iemand kwaad doen. De overheid berooft miljoenen mensen onder dwang en gek genoeg zien mensen dat als rechtvaardig, echter is het dat natuurlijk niet. 

Dit is ook precies waarom geloof in autoriteit en dus het geloof in de legitimiteit van een overheid gevaarlijk is. Autoriteiten draaien onrecht om in recht en recht om in onrecht. Door het anders te noemen (belasting) lijkt het ineens dat het dan wel goed is om mensen te beroven, en iedereen gelooft ook dat het dan ineens goed is om mensen onder bedreiging van geweld te dwingen. Toch is en blijft roof een misdaad, een inbreuk op het recht van een mens te beschikken over zijn eigen lijf en goed. 

Belasting = roof … boetes = afpersing … wetgeving = bedreiging … enzovoorts. Gezag is ook puur een illusie. Als de maffia het innen van geld onder bedreiging ineens belasting zou noemen, gelooft niemand dat dat dan ineens een goede zaak is geworden. Toch geloven miljoenen mensen dat wanneer een overheid onder dwang van geweld hetzelfde doet, dat dat goed is. 

Het wordt echt tijd dat we daden gaan zien voor wat ze zijn, in plaats van slechte daden achter mooie woorden te schuiven wanneer een specifieke groep mensen de daden uitvoeren en het dan als “goed” te zien. Goed is goed, en fout is fout. Er is geen middenweg. Een beetje goed of een beetje fout is hetzelfde als ‘ een beetje zwanger’ , het klinkt leuk maar het slaat nergens op. 

Het principe ‘overheid’ is dus een concept. Een concept is een verzameling van ideeën en een idee is een gedachte die het hoofd verlaat. Misschien moeten we het eens andersom gaan bekijken en ons realiseren dat nieuwe ideeën nieuwe concepten kunnen scheppen zodat we het oude kunnen weggooien en met z’n allen vrij kunnen leven. 

Op dit moment zijn we allemaal gefocust op één concept, wat meer kwaad dan goed doet omdat het op alle fronten een concept gebaseerd op dwang is, en waar dwang bestaat geen vrijheid. Nooit. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *