Paria’s

Paria’s

Vandaag sprong mij in het oog dit bericht van het RTL Een kort stukje theater over ‘het gevaar van complottheorieën’. Een 1/2tje om de kijker weer te indoctrineren met de subliminale boodschap dat kritisch zijn en vragen stellen gelijk staat aan een gevaarlijke gek zijn. 

Als je alleen al naar de koptekst op Facebook kijkt, wat tevens ook de eerste zin van de perceptie manager in dat blauwe pak is, dan zie je daar tussen haakjes staan: ‘vragen stellen’ en daarachter ‘zoals dat tegenwoordig heet’. De suggestie is hier dat vragen stellen gelijk staat aan complotdenken. Omdat mensen die kritisch zijn logischerwijs vragen stellen, en alle kritiek op de huidige gang van zaken vakkundig geframed wordt als complotdenken, hebben mensen die kritisch zijn én vragen hebben als tegenoffensief om dat frame ‘complotdenken’ van zich af te kunnen gooien het nu steeds over vragen stellen. ‘Wij stellen gewoon vragen’ is wat ze zeggen, omdat dat ook daadwerkelijk hetgeen is wat ze doen.

 Omdat vragen stellen gewoon niet de bedoeling is wordt nu dus ook deze uitspraak gebagatelliseerd tot ‘jij bent gewoon een gek die vragen stellen als excuus gebruikt om je gekke ideeën rond te bazuinen’. Dat is zonder er teveel woorden aan vuil te maken de kernboodschap die hiermee wordt afgegeven. Mensen die het bijvoorbeeld niet eens zijn met de enorme beperkingen in hun leven op dit moment, en dus vragen stellen, worden langzaam maar gestaag tot paria’s verklaard. Het frame ‘complotdenker’  is inmiddels goed ingeburgerd in de samenleving en dat staat gelijk aan ‘niet goed bij je hoofd’ ‘fantast’ en of zelfs ‘extreem rechts’. Zo hebben de social engineers (gedrag manipulators) via de media een dijk van een frame geïnstalleerd. Zo goed, dat zelfs hoogopgeleide experts op bepaalde gebieden in dit frame gegooid kunnen worden zonder dat de massa er even bij stilstaat hoe weerzinwekkend dat eigenlijk is. 

Vergeet niet, veruit de meeste mensen kijken echt niet verder dan dat ze van jongs af aan gewend zijn. Mensen die de hele dag radio luisteren krijgen elk uur een korte opsomming van ‘nieuws’ in een bepaalde volgorde, een bepaald ritme, in zorgvuldig uitgekozen woorden. Op een gemiddelde werkdag dringen ze zo zo’n 8x het onderbewuste in om daar de zaadjes te planten. Radionieuws heeft ook altijd een specifiek deuntje wat je ongemerkt in een bepaalde staat brengt waarin je gevoelig bent voor suggesties. S’avonds kijken ze soms nog een nieuwsuitzending en of een talkshow en op die manier denken ze dan volledig op de hoogte te zijn. Als je nooit verder hebt gekeken dan het eenzijdige mainstream nieuws, en je juist daar te horen krijgt dat mensen die dat nieuws in twijfel trekken gewoon gek zijn, dan kun je natuurlijk op je vingers natellen dat zij ook die boodschap klakkeloos overnemen. 

Het is dus niet zo gek dat de discussies verharden, de vijandigheid door polarisatie groeit, en conformisten (mensen die blindelings conformeren aan wat hen voorgeschoteld wordt) iedereen die kritisch is als een gevaarlijke gek ziet. Dit is exact de bedoeling van de heersende macht. Zodra er genoeg draagvlak gecreëerd is onder de conformisten om ons ‘paria’s’ keihard aan te mogen pakken, is de missie geslaagd. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de perceptie managers in de media met hun gladgestreken koppen  en nette kleertjes. Het oogt allemaal zo ontzettend betrouwbaar en donzig, en velen weten niet eens waar ze aan meewerken. Ook zij zitten de hele dag maar gewoon op te lezen wat hun voorgeschoteld wordt. Waarom zou je daar aan twijfelen? Die minachting voor andersdenkenden groeit vanzelf wel als je in de veronderstelling bent dat jij aan de goede kant staat en dus nooit verder zal kijken. 

We gaan nog veel roerigere tijden tegemoet. Het is van het grootste belang dat mensen hun rug recht houden als ze vragen hebben. Dit internationale ontmoedigingsbeleid om vragen te stellen bij zaken die overheden beslissen en dus grote impact op jouw leven hebben is psychologische oorlogsvoering. Mensen de mond snoeren en voor gek verklaren is niet alleen dictatoriaal, het is ook nog eens levensgevaarlijk. Want die paar mensen die misschien wel gekke dingen denken die gaan zich niet meer proberen uit te spreken, die gaan direct handelen, en dat kan enorme gevolgen hebben. Zodra mensen de macht niet meer mogen bekritiseren heb je een dictatuur. Als dat is wat je graag wil, ga dan ook niet mekkeren als de consequenties daarvan straks om je heen losbarsten. 

Dus beter gaan we met z’n allen wat meer naar elkaar luisteren en het heilige mainstream nieuws als iets minder heilig zien. Zo ontstaat er ruimte voor een holistische kijk op zaken. Zoals dat ook hoort in een vrije samenleving. Tenminste, als je daar nog in gelooft. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *