Rechtmatig geweld

Rechtmatig geweld

Als je de dagbladen en talkshows mag geloven dan lijkt het erop dat er steeds meer geweld gebruikt wordt in onze samenleving. Of dat werkelijk zo is daar twijfel ik niet aan. Alhoewel het natuurlijk zo is dat wanneer de focus maar lang genoeg op een bepaald onderwerp gehouden wordt, de politieke  ‘oplossing’ er ook altijd verbazingwekkend snel is. Dat daar een 1-2tje gespeeld wordt ligt dan ook voor de hand, vaak is degene die je pil verkoopt ook degene die de ziekte heeft ontwikkeld. 

Wat is geweld. 

Geweld is een uiting van macht of kracht. Ons wordt geleerd dat geweld per definitie fout is, dat is het alleen niet. Als je jezelf met geweld moet verdedigen is dat een recht en een noodzaak, dat is niet fout maar goed. Geweld kan zowel positief als negatief zijn, dat ligt maar net aan de motivatie erachter. Als jou onrecht aangedaan wordt en er is geen enkele andere mogelijkheid meer over om dat zonder geweld recht te zetten. dan is geweld gerechtvaardigd. Dat is een natuurrecht. 

Wij zijn geprogrammeerd om te denken dat het recht om gebruik te maken van geweld alleen een klein groepje speciale mensen is toebedeeld. Dat is geen waarheid maar een constructie die aan elkaar hangt van geloof. Heb je een ‘speciaal pak’ aan met een ‘speciale functie’ dan mag je ineens dingen doen die anderen niet mogen. Het vernuftige van die constructie is dat die ‘speciale mensen’ de opdrachten krijgen van andere ‘speciale mensen’ en vooral hen beschermen, terwijl de eigenlijke taak zoals die het publiek wordt voorgeschoteld is: bescherming van alle mensen. 

De praktijk is echter heel anders: Als het ene soort ‘speciale mensen’ het de normale mensen steeds moeilijker maakt, en de normale mensen stoppen met het pikken van dat onrecht, dan wordt het andere soort ‘speciale mensen’ opgeroepen om de ene groep ‘speciale mensen’ te beschermen tegen de normale mensen. En dat terwijl ze dat op geen enkele manier verdienen. 

Men lult uren vol in van die baggertalkshows (massa hypnose sessies) en de kranten puilen er ook mee uit, hoe het toch kan dat we met z’n allen steeds gewelddadiger worden en hoe erg dat is. De verklaring daarvoor is alleen supersimpel… en daar ben je binnen een minuut over uit: Als mensen het plezier in het leven verliezen omdat het onrecht wat hen aangedaan wordt zich opstapelt, en het antwoord wat ze krijgen als ze rechtvaardigheid zoeken geweld is (en dus nog meer onrecht), dan zijn de vriendelijke opties op en zaai je wat je oogst. 

Als die ‘speciale mensen’ daadwerkelijk zouden zijn wat ze claimen te zijn, “volksvertegenwoordigers”, dan zouden veruit de meeste mensen het niet eens in hun hoofd halen om dan zomaar geweld te gaan gebruiken. Als het rechtssysteem zou werken, en van RECHT zou spreken in plaats van WET, dan zouden mensen geen reden hebben om zomaar geweld te gaan gebruiken. In een samenleving waar het geweld van de overheid steeds zichtbaarder, meer en harder wordt kun je dat terug verwachten. Simpelweg omdat diep van binnen ieder mens weet dat er niemand boven een ander staat en dat dat slechts toegelaten wordt tot op zekere hoogte. Zodra ‘speciale mensen’ het leven van normale mensen steeds onmogelijker maken creëren  ze daarmee uiteindelijk zelf het geweld. 

Nee, je moet nooit ‘gewoon luisteren’. Alles wat een ander jou oplegt aan beperkingen en daar een straf op zet met geweld als dreigmiddel moet je per definitie eerst in twijfel trekken en toetsen aan wáre moraliteit. Omdat de meeste mensen dat al jaren niet meer doen verdwijnt die moraliteit dan ook steeds meer. Waar wetten een samenleving in de basis in goede harmonie moeten houden, zijn wetten tegenwoordig vooral gebruiksaanwijzingen voor hoe je exact moet leven  volgens het template van de Staat.

 ‘Doe wat je gezegd wordt, alleen dan ben je vrij’. Veel mensen hebben de contradictie hier helemaal niet door en zien het dus ook niet. Deze mensen zijn vooral bezig hun eigen hamstermolentje draaiende te houden want zolang die draait hebben zij nergens echt last van. Dat zijn dan ook de probleemontkenners en ras-egoïsten. Natuurlijk, zolang het aanpassingsvermogen nog mogelijk is om in te zetten, dan doe je dat als beschaafd mens. Alleen dat woord  aanpassingsvermogen bestaat voor de helft uit ‘vermogen’, en dat betekent ‘in staat zijn’ of ‘bij machte zijn’. Als de rek uit een elastiek gaat dan knapt het als het wederom onder spanning gezet wordt. 

Alles wat je theoretisch dénkt te weten over rechtsstaten en democratieën is praktisch nog weinig van waar. Veel mensen voelen dat, en niet alleen voelen ze dat, ze maken het allemaal zelf mee in de praktijk. Hopen dat een stoelendans in de tweede kamer je rechtvaardigheid terug gaat brengen is ijdele valse hoop. Daar zal nooit een oplossing vandaan komen, daar komen juist de problemen vandaan die ze vervolgens steeds weer moeten oplossen. 

Wat de mensheid weer moet leren is wat moraliteit is. Wat goed is en wat fout is. Los van welke functie of positie iemand heeft. Als je een samenleving wilt waarin geweld geen plaats heeft, dan zul je een overheid moeten hebben die daar zelf het goede voorbeeld in geeft en er alles aan doet de kwaliteit van leven van mensen zo goed mogelijk te houden. Probleem is alleen: een overheid regeert altijd op basis van geweld, dus die kan het goede voorbeeld eigenlijk helemaal niet geven. Overheid = geweld. Omdat overheid gebruikt maakt van dwang, en dwang is geweld. 

Als het zo zou zijn dat die dwang van de overheid nou daadwerkelijk was om het voor iedereen zo goed mogelijk te maken, dan was het nog ergens te legitimeren. Maar dat is het absoluut niet, deze dwang gaat over machtsuitoefening en heerschappij van een heersende klasse, en dat kun je alleen nog stoppen met geweld. Uit zelfverdediging en dus uit liefde. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *