Remember remember, the fifth of December

Remember remember, the fifth of December

Sinterklaas, zwarte piet, Guy Fawkes, 5 december

Eigenlijk…

Zijn wij er helemaal klaar mee…

Het is nep…het bestaat niet… dat betekent dus dat het niet ECHT is snap je..?

Strijden voor iets wat niet echt is, is een beetje kansloos. Strijden tégen iets wat niet echt is, is net zo kansloos.

Alles wat betreft deze hele kwestie gaat over iets wat niet bestaat. En het grote probleem hier is cultuur.

Cultuur die vóór iets strijdt, en cultuur die tégen iets strijdt, het probleem is niet de ene cultuur, en ook niet de andere cultuur… het probleem ís cultuur.

Wij nemen dan ook geen standpunt in voor of tegen iets wat nep is. Waar wij wel een standpunt tegen innemen is cultuur.

Cultuur is het geheel aan gewoonten en gedragsregels wat bij een volk of een stam hoort. Cultuur zorgt voor verdeling, en niet voor vereniging. Cultuur zorgt namelijk alleen voor vereniging binnen die cultuur maar daarbuiten is alles vreemd en eng, en dat zorgt dus voor verdeling… een cultureel spreekwoord is dan ook: wat de boer niet kent dat vreet hij niet.

Wat de een vreet, vreet de ander niet. Smaken verschillen namelijk en daar valt niet over te twisten. Toch realiseren heel veel mensen zich niet dat ze in deze kwestie wél over smaken twisten.

De ‘Nederlandse cultuur’ of de ‘Duitse cultuur of de ‘islamitische cultuur’ of welke cultuur dan ook zijn ‘smaken’ waar mensen aan gewend zijn en wanneer er dan iets anders op het bord terecht komt zorgt de gewenning aan een bepaalde smaak dat je andere smaken vreemd en misschien wel vies vindt.

De een went makkelijk aan andere smaken, maar de ander gewoon niet.
Dit is logisch menselijk gedrag en zou ook geen probleem moeten zijn indien mensen elkaar vrij lieten.

Er is dan ook niets mis met verandering, maar waar er wel wat mis is, is wanneer dat afgedwongen wordt en al helemaal als het gaat over iets wat niet echt is.

Alles wat afgedwongen wordt is beperking van vrijheid. Zo kunnen we mensen niet dwingen zich zwart te schminken maar kunnen we mensen ook niet dwingen zich half zwart te schminken.

Toch zijn we met z’n allen dat wel aan het afdwingen en dat geldt voor alle kanten van de discussie. Niemand is hier correct bezig, en de autoriteiten al helemaal niet.

Wat geen politieke kwestie had moeten worden, is dat wel geworden. Dat komt vooral omdat tegenwoordig alles een politieke kwestie gemaakt wordt. Vragen bij de meester of die er wat aan wil doen.

Natuurlijk heb je het recht om ergens tegen te zijn, en ook het recht om ergens vóór te zijn. Dat recht kan niemand je afnemen en toch is dat wel
wat beide partijen proberen.

Je beledigt voelen, of je gekwetst voelen is nog altijd een subjectieve ervaring wat dus wil zeggen dat het persoonlijk is. En dat die ervaring persoonlijk is kunnen opmaken uit het feit dat de ene mens zich wél ergens door gekwetst voelt en het andere mens niet.

In plaats van in deze samenleving alle mogelijke kwetsende ervaringen weg te nemen is het wellicht verstandiger om er mee om te leren gaan en jezelf mentaal te wapenen.

Waarom? Omdat we het nooit en te nimmer voor elkaar gaan krijgen om voor ieder individu of groep alle kwetsende ervaringen weg te nemen.

Hoe meer zaken je af gaat dwingen, hoe meer dat ten koste gaat van vrijheden. Die twee zijn namelijk onlosmakelijk verbonden omdat dwang het wegnemen van vrije wil is.

Is “zwarte Piet” racistisch? Zwarte piet is nep, en zal vast een bepaalde ervaring oproepen bij mensen maar het blijft nep… een verkleed mens.

Is een “roetveeg Piet” een probleem? Roetveeg Piet is nep, en het zal vast pijn doen als dat dat niet je idee is van ‘hoe iets moet’.

De enige oplossing die er is is mensen vrij laten in wat zij vinden hoe het moet. Er is geen andere oplossing want elke andere oplossing vergt dwang en dwang is uiteindelijk geweld.

Oh, en laat ons je er nog even aan herinneren: het is allemaal nep…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *