Suikertaks; nog meer bemoeienis

Suikertaks; nog meer bemoeienis

Tekst gaat over dit artikel

De trein der bemoeizucht dendert door. Wederom wordt er gekozen voor regelgeving en belasting (dus dwang) in plaats van uitsluitend voorlichting. Sommige mensen vinden het ‘goed’ dat ook hier ingegrepen wordt in het kader van ‘gezondheid’ , maar dat is pure schijn want dit heeft niets met gezondheid te maken.

Dat ongezonde voeding goedkoper is dan gezonde voeding is natuurlijk vreemd, maar wel logisch te verklaren. Het kost weinig om het te produceren, zo simpel is dat. De grootste reden dat mensen kiezen voor ongezond is dus ook de prijs maar dat komt vooral omdat het leven in het algemeen te duur is gemaakt waardoor mensen minder overhouden voor de boodschappen en weinig keus hebben dan het goedkoopste te nemen.

Er zijn honderduizenden arme mensen in Nederland die dan misschien wel ongezonde voeding kopen, maar daardoor wel financieel overeind blijven. Ik spreek overigens uit ruime ervaring. Die paar centen die een btw verlaging (die net verhoogd is) oplevert in tegenstelling tot de extra belasting die je moet gaan betalen op ongezond eten, daar worden arme mensen totaal niet wijzer van. Onderaan de streep kunnen ze opnieuw minder boodschappen doen. En de afgelopen 10 jaar stond al in het teken van steeds minder boodschappen kunnen doen.

Dus moet je een suikertaks toejuichen? Natuurlijk niet! Je moet geen enkele overheidsbemoeienis toejuichen, want de enige manier om voedsel goedkoper te laten worden is MINDER regelgeving. Haal de btw van gezond eten er maar gewoon helemaal af, want dat levert alleen maar voordeel op en zo worden de keuzes eerlijker en makkelijker. Minder bemoeienis, minder geldroverij middels belastingen, meer voordeel voor de gewone mens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *