“Verspil nooit een goede crisis”

“Verspil nooit een goede crisis”

Dag Lieve kijkbuismensen, 

Neem de tijd dit te lezen en ga niet halverwege wegscrollen want dan snap je niet wat ik probeer uit te leggen en is je kritiek op voorhand zinloos. Of je leest het helemaal, of je leest het niet maar hou dan ook je harses dicht. Dank je wel. 

Moet dat nou zo hard, zo’n uitspraak, jazeker want mensen oordelen tegenwoordig als een kip zonder kop zonder dat ze eens proberen te luisteren. Ze lezen niet wat er staat maar ze lezen wat ze dénken dat er staat. Kritische geluiden op alles wat als ‘‘officieel’ gepresenteerd wordt ziet men direct als ‘complot theorie’. Op mijn website werd een zeer goed geschreven artikel van Pieter Stuurman aangevallen door wereldvreemde systeem-fetisjisten die alles wat buiten hun ingeprente wereldbeeld valt zien als “complot theorie”. Hou je vast… 

In tijden van nood is het eerste wat wij geleerd hebben te doen: de ramen en deuren sluiten en radio of tv aanzetten. Gelukkig is daar anno 2020 nog een alternatief, en dat heet internet. Dat heeft naast z’n grote voordelen ook z’n nadelen maar daar komen we zo vanzelf op. We zitten middenin wat ze noemen een “Corona crisis”  en ik begeef mij vanaf dit punt op zeer glad ijs, maar daarom hebben we de schaatsen even goed geslepen. 

Eerst de cijfers… 14 oktober 2010 begon Rutte met het kabinet Rutte 1 aan een periode van regeren, en 10 jaar later is dit het resultaat:

 Het aantal ziekenhuisbedden is gedaald van 44.800 naar 37.700, dat is een daling van 20%. Het aantal intensive care bedden is gedaald van 1900 bedden naar 1200 bedden maar -en nu komt het- de bevolking is de afgelopen jaren gegroeid en tevens ook ouder geworden. In de periode 2010/2020 is het aantal mensen in dit land van 16,5 miljoen naar 17,3 miljoen gegaan. Een stijging van 5%. Je zou dus eigenlijk moeten verwachten dat je daar dan op inspeelt als overheid en ervoor zorgt dat het aantal (IC) bedden óók stijgt. Maar gek genoeg is dat dus niet wat er gebeurt is. Per 1000 duizend inwoners hebben ze bijvoorbeeld in Duitsland 8,1 ziekenhuisbed. In Nederland is dat 2,2  Je kunt direct nagaan dat als er in Nederland een ramp met veel slachtoffers gebeurt dat “2,2 bedden per 1000 inwoners” natuurlijk vragen om problemen is. Geloof mij niet, check het hier zelf .

Met een groeiende bevolking en een steeds ouder wordende bevolking zul je daar dus als overheid rekening mee moeten houden. Het tegenovergestelde is gebeurd. Het afbraak en bezuinigingsbeleid waar Rutte keer op keer met een  ‘blije bakkes’ op die kijkbuis als meester-massa-hypnotiseur zo trots over vertelde over ‘hoe goed het gaat met Nederland en de economie’ dat liet zich in de realiteit bij de ‘gewone mens’ niet terugzien, daarnaast werd er ook steeds meer bezuinigd op juist die mensen in die sector die je het hardst nodig hebt in tijden van nood. 

Dan nu, de volgende cijfers…  ????De Spaanse Griep eiste zo’n 50 miljoen doden op de 500 miljoen besmette mensen. Dat is een sterf percentage van 10%  ????1958/1958 de Aziatische Griep 1,1 miljoen doden  (kinderen en jong-volwassenen)  ????1968/1969 de Hongkong Griep 1 miljoen doden (overwegend jong volwassenen)  ????2009 de Varkensgriep 350.000 doden, wat een grove schatting is omdat het nog steeds niet helemaal duidelijk is.  (overwegend jong volwassenen)  ????2018 “Nederlandse Griep” waren er 900.000 mensen ziek, daarvan zijn er bijna 10.000 van overleden wat neerkomt op 1% sterfpercentage. 

Nu Corona, de officiële cijfers van zondag 22 maart 2020 die je door hier te klikken zelf kan bekijken

????China 81.498 zieken, 3.276 overleden (4%) ????Italië 53.578 zieken, 4.827 overleden (9,1%) ????Frankrijk 14.296 zieken, 562 overleden (3,9%)  ????Duitsland 21.463 zieken, 67 overleden (0,31%)  ????Nederland 3631 zieken, 136 overleden (3,7%) 

Wereldwijd zitten we nu aan een aantal van 292.142 zieke mensen waarvan Corona vastgesteld is in 186 landen  waarvan er 12.784 zijn overleden en dat is een sterftepercentage van 4,38%. Overwegend oudere mensen die al één of meerdere aandoeningen hadden.

Feit: je kunt hier geen echte conclusies uit trekken. Waarom niet, om meerdere redenen. De grootste reden is omdat het lastig vast te stellen is welke dode welke doodsoorzaak krijgt. Veel van de overleden mensen die gediagnosticeerd zijn met Corona hadden één of meerdere aandoeningen. Of zij zijn overleden aan de gevolgen van Corona of van de gevolgen van datgene wat ze al hadden is nu juist het punt wat de statistieken zal bepalen. Cijfers liegen niet zegt men altijd, dit is alleen niet waar, want cijfers liegen wel als ze in niet eenduidig gehanteerd worden. Het tot stand komen van de cijfers is per land anders, en dat zorgt er ook voor dat het ontzettend onduidelijk is wat nu precies die waarheid is waar iedereen naar zoekt. 

Maar goed, de cijfers die er nu liggen zijn wat we noemen “de officiële cijfers” dus ik gebruik deze zodat niemand ze aan kan vallen op “complot denken”. Wanneer noem je iets crisis?.. als het uit de hand loopt. Als je van 1900 IC bedden naar 1200 IC bedden gaat, creëer je dus eigenlijk als vanzelf al een crisis. Je gooit 700 potentieel levensreddende plekken weg die je dus in een tijd als deze heel goed had kunnen gebruiken. 700 Intensieve Zorg Bedden die levens hadden kunnen redden. Dat brengt ons meteen bij de paniek. 

Kijk, als je tegen mensen zegt “op zich valt dit Corona verhaal nog mee” schieten ze direct in een staat van ongecontroleerde woede… “ga dat maar op de IC vertellen in Brabant” zegt men dan. Dat snap ik, dat men dat zegt… als je als land geen prioriteit geeft aan je zorgstelsel en het personeel dan kom je al gauw op dit punt uit. Maar dat we te weinig IC plekken hebben komt niet door een virus, het komt namelijk hoofdzakelijk door: beleid.  Een goed beleid stemt zich af op de totale bevolking zodat je in tijden van crisis voldoende capaciteit hebt om de juiste zorg te kunnen verlenen. Dat kan namelijk levens redden en op dit soort momenten dus ook de bewegingsvrijheid van een land.

Dan de cijfers van het RIVM griep epidemie 2017/2018 

In de winter van (2017/2018) was de sterfte 15 weken lang verhoogd (week 51 2017 t/m 14 2018). De verhoogde sterfte viel samen met de griepepidemie die plaatsvond van week 50 2017 tot en met week 15 2018. De oversterfte tijdens de 18 weken griepepidemie werd geschat op 9.444 en ja, dit was over een heel jaar gemeten. Wat het coronavirus uiteindelijk voor cijfers gaat laten zien als de piek voorbij is is nu nog niets over te zeggen, maar even kijkend naar de paniek onder de mensen en de maatregelen die genomen worden moet je je op een gegeven moment wat zaken af gaan vragen. Ook al hebben we het over een wat ze zeggen “nieuw virus”, mensen wijzen voortdurend op het dodenaantal, maar in de periode 2017/2018 is er vrijwel geruisloos over het dodenaantal heen gestapt door zowel de regering als media.

Wellicht vind je het inmiddels al een lang verhaal worden maar ik ben nog niet klaar, integendeel… nu komt het moment dat je je ongemakkelijk gaat voelen want je gaat twijfelen aan jezelf en wat je nu nog moet geloven. Waarom is nu juist dit virus ineens iets wat wereldwijd ons hele leven overhoop schopt? Is dat nou het virus, of is dat nou het stukje ‘never waste a good crisis’ waarin machthebbers handig gebruik maken van een noodsituatie, het misschien zelfs wel bewust creëren van de aanleiding. Zo kunnen ze daarmee iets verhullen wat eigenlijk al stond te gebeuren maar kan er nu de schuld worden gegeven aan het virus en de extreme maatregelen “die zij wel moesten nemen” zodat iets wat nooit opgehouden is te bestaan (inhalige bankiers in een criminele sector) opnieuw niet gestraft gaat worden maar dat zo de veroorzakers van alles juist opnieuw gered gaan worden omdat wij de verkeerde kant op kijken en ineens heel “solidair met elkaar” (emotioneel gesteund door de media) als één volk onze economie weer op poten moeten krijgen “want het virus raakte ons immers allemaal”… 

Snapt de gemiddelde Nederlander die dit leest (als die het al volhield) nou wat ik net zeg vraag ik mij nu gelijk af…waarschijnlijk niet. De meeste mensen hebben zich de afgelopen jaren weer laten hypnotiseren door het Rutte-mantra “het gaat goed met economie” dus gaat het goed. Oogkleppen op en volle kracht vooruit graag. Laten we het vooral heel veel over immigratie en feminisme hebben, en het volk afleiden met identiteitspolitiek. Ondertussen kon zo de financiële sector z’n goddelijke gang weer gaan en de smerige spelletjes, diefstal en oplichtingspraktijken konden onder nieuw jargon in een andere vorm maar volgens dezelfde principes gewoon doorgaan. De kredietcrisis is nooit opgelost, en als je wilt weten hoe dat nou zit zou je deze afspeellijst toch eens helemaal moeten kijken, dan pas kun je zeggen dat je redelijk op de hoogte bent. Heb jij echter je tijd verdaan met ‘boer zoekt vrouw’ en ‘the voice of Holland’ in de waan levend dat de NOS of RTL je wel op de hoogte hield van belangrijke zaken, dan weet je dus officieel helemaal niets. 

Ik zou een eindeloze hoeveelheid aan links kunnen plaatsen van zeer goed onderbouwde artikelen en video’s van mensen die wél volledig op de hoogte zijn maar geen podium krijgen bij de officiële kanalen maar begin anders hier want in 3 uurtjes tijd wordt jou helemaal uitgelegd door Arno Wellens wat er werkelijk speelt. 

Als je nou op de hoogte bent van hoe banken steeds weer problemen voor zich uitschuiven door nieuwe te creëren dan snap je ook direct waarom het “reddingsplan” van Rutte voor gedupeerde ondernemers en zzpers met betrekking tot deze crisis bestaat uit hoofdzakelijk kredietvormen en manieren om makkelijker te kunnen lenen om niet kapot te gaan als ondernemer. Daarnaast heeft de ECB een geweldig excuus om opnieuw 750 miljard aan geld “bij te drukken” om de rotzooi van banken te kunnen kopen zodat ze weer wat speling hebben. Dat ze hiermee het spel juist door kunnen spelen met z’n allen met de belastingbetaler in de lidstaten als borg ga je pas weer snappen als je wat meer tijd hebt genomen je te verdiepen in de links die ik in dit bericht neerplof. Onthou één uitspraak heel goed: de tiran komt altijd als beschermer. 

Kijk, het is geen kunst om te roepen dat alles wat jou niet voorgekauwd wordt door een gevestigde orde met het monopolie op de mainstream informatievoorziening dat dat onzin of complot theorieën zijn. Als je niet weet dat je iets niet weet dan bestaat dat niet voor jou. Het spel wordt bijzonder vernuftig gespeeld dus heel gek is het niet dat je iets niet weet. Een ander gevaar van dit moment is dat er ook heel veel informatie bestaat die onvolledig of volstrekt onjuist is, waardoor er ook veel mensen zijn die dingen dénken te weten die gewoon niet zo zijn. 

Op dit moment bestaan er in de  “Corona-crisis” ook weer enkele tientallen “kampen” in het alternative circuit van mensen die een klok hebben horen luiden maar de klepel niet kunnen vinden. Dat staat dan tegenover een verdeeld ‘mainstream kamp’, die de klepel sowieso niet zullen vinden. Binnen het mainstream kamp zit namelijk ook veel strijd alleen die strijden allemaal met mainstream gekleurde informatie. Wie heeft er nou eigenlijk gelijk? Ik ga je alvast maar verklappen: daar gaan we  dus nooit achter komen. Feit is weer dat er door de geschiedenis heen steeds weer één ding terugkomt.. overheden liegen per definitie, en er zijn áltijd meerdere agenda’s, en de agenda die jij en ik te zien krijgen is NIET de realiteit zoals die waarneembaar is maar de voorgeschreven realiteit waardoor je dingen anders waarneemt dan dat ze zijn. 

Dat gezegd hebbende, wat is nu ongeacht de waarheid het beste wat we kunnen doen? Helpt het ons om ons tegen elkaar in het harnas te laten jagen. Dat denk ik niet. Ga je op dit moment mensen die diep in de emotie zitten overtuigen van jouw gelijk, en is jouw gelijk wel echt de waarheid? Is de paniek omtrent het virus terecht is dan de vraag. Er gaan mensen dood, daar valt ook weinig aan te ontkennen, maar gaan die mensen dood aan Corona of aan iets anders, dat is en blijft de vraag en hoe onafhankelijk is het RIVM gebleken in andere zaken, want hun rol is verre van onafhankelijk te noemen, ook dat hebben we de afgelopen jaren kunnen zien. “Rijks Instituten” krijgen het label ‘officieel’ en ‘betrouwbaar’ en dat is waar je het mee kan doen als burger, en dat kun je geloven maar weet je dan de waarheid of geloof je dat dat de waarheid is? 

Internationaal gezien trekken die ‘Rijks Instituten” ook niet één lijn en spreken specialisten en wetenschappers elkaar weer lekker tegen. Het enige wat je dus zeker kan weten is dat een klein beetje afstand houden van elkaar voor de zekerheid geen kwaad kan, ook al geloof je er allemaal niet zoveel van. De truc om mensen tegen elkaar op te zetten en daarmee een vooraf bepaalde uitkomst te kunnen realiseren is al zo oud als de weg naar Rome. 

Wat ook opvalt op het moment is dat de regering wel gewoon in sneltrein vaart doorgaat met het uitvoeren van plannen die maatschappelijk gevoelig liggen. Het grote voordeel is nu dat protesteren vrijwel onmogelijk is omdat we met een grote groep mensen zitten die vanuit paniek morele chantage als wapen inzetten dat “gezondheid voor alles gaat” en zich daarmee onbewust aan de kant van de regering scharen op een manier die ze niet door hebben. De regering kan die groep mensen dus als een soort frontlinie inzetten terwijl ze intussen hun plannen stilletjes aan doorstouwen. Kom je nu in protest dan zal de regering die groep inzetten om de protesteerders als een soort  “moordenaars” neer te zetten. Je hebt dus op voorhand al verloren want je raakt direct de steun van de massa kwijt. 

Om een lang verhaal kort te maken… Zonder Corona was het sowieso einde verhaal wereldeconomie. Banken waren stiekem allang naar de klote en alles in die sector stond op standje ‘rekken en uitsmeren’. Of het virus bewust gecreëerd is, bewust verspreid is of dat het toch allemaal “een ongelukje was” is veel minder belangrijk dan de vraag: hoe gaan we dit oplossen. 

Ga je mee met wat regeringen gaan als oplossing gaan aandragen dan weet je per definitie dat er niets opgelost gaat worden maar dat er schijn oplossingen gecreëerd worden die mensen dieper de slavernij in drukken. Moderne slavernij is ook gewoon slavernij, afhankelijk zijn van een overheid die liever banken red dan ziekenhuizen is nogal gevaarlijk te noemen en de maatregelen tot nu toe wijzen erop dat dit de uitkomst gaat zijn. 

Noodmaatregelen

Aan de andere kant, juist nu ligt er de kans je te verdiepen in dit rotte systeem waarin je leeft en eens na te gaan denken over andere oplossingen. Waarom gaan we bijvoorbeeld niet eens wat schulden volledig kwijtschelden en het verlies nemen om weer opnieuw op te bouwen op een andere en eerlijkere manier. Degenen die dan het hardst geraakt worden zijn nu precies degenen die dat ontzettend verdienen na al het geroof en zakkenvullerij van de afgelopen jaren. 

Er is eigenijk maar één manier om het dichtste bij de waarheid te komen, en dat is door zo min mogelijk te geloven wat machthebbers en belanghebbenden je steeds weer voorschotelen. Op de televisie en in kranten en via alle officiële kanalen zul je vrijwel alleen maar belanghebbenden zien die je toespreken, en even voor duidelijkheid, een ‘belanghebbende’ is iedereen die er zelf beter van wordt ‘iets’ te vertellen. Een BN’er met een mening die steeds weer gevraagd wordt die mening ‘zo publiek mogelijk te maken’ is al een ‘belanghebbende’ want het deugkompas in de juiste richting laten wijzen zorgt voor populariteit en dat zorgt weer voor inkomsten. Trap er nou eens niet meer in. 

Voorlopig zijn mensen vooral aan het schreeuwen om nog meer onderdrukking vanuit een panieksituatie en denkt men door zo braaf mogelijk te zijn de situatie onder controle te houden. Dit is niet waar. Braaf zijn lost niets op, je verstand gebruiken daarentegen wel. Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en je omgeving en de angst van anderen te respecteren hou je het in ieder geval zo rustig mogelijk. Mensen die bang zijn schuilen zich zo snel mogelijk achter de autoriteiten omdat dat is wat we gewend zijn te doen. Doen die altijd het juiste?…zeker niet, vaker niet dan wel, maar niet genoeg mensen hebben dat door en dat is wat angst doet. 

Op dit moment hebben we maar even te slikken wat de overheid ons opdraagt, dat wil echter niet zeggen dat we het er ook mee eens moeten zijn, je moet er alleen naar handelen om jezelf en anderen niet verder in de tang te laten zetten. Maak gebruik van de tijd die je nu hebt om je te verdiepen in de écht belangrijke zaken en zorg ervoor dat je wijzer en wijzer wordt. Als het hoogtepunt voorbij is kunnen we dan misschien eindelijk eens wat verandering brengen in de manier waarop we de samenleving voort gaan zetten en inrichten. Één ding is zeker, doe je niets en volg je alleen maar braaf dan graaf je je eigen graf. 

Je kunt problemen niet oplossen op hetzelfde niveau van denken als waar ze ontstaan zijn. ‘Verspil nooit een goede crisis’… en laat het dan dit keer in je voordeel werken. 

4 gedachten over ““Verspil nooit een goede crisis”

 1. Uitstekend verwoord, sta hier voor 100% achter, exact zoals ik er ook over denk, al jaren, en dat ik, zo vaak ik kan, ventileer! Dat ik weggezet wordt als complottheorist door notabene mijn eigen familie is jammer maar weerhoud mij geenzins!

 2. Lastige van dit virus is dat niemand weet wat het gaat doen. Voorlopig is er inderdaad vooral een capaciteitscrisis.

  Waar de extra miljarden heen zullen gaan lijkt me ook nog lastig te voorspellen. Ook dat zonder corona de economie in zou storten vind ik een vreemde bewering.
  Als je deze dan toch doet. Onderbouw ze dan. Anders haal je je eigen verhaal onderuit.

  Behalve de nog ongefundeerde beweringen vind ik het best goed geschreven. Beetje relativeren is altijd goed.

  Waarvoor mijn dank voor de tijd en energie die je er in gestopt hebt.

  1. Als je de links aanklikt in het verhaal en de afspeellijsten kijkt dan zul je zien dat mijn verhaal volledig gefundeerd is op feiten. Bronnen checken die, kost tijd maar dan weet je wat. Het instorten van de wereldeconomie en banken zien we al heel lang aankomen. Dat daar mainstream geen aandacht is geweest is logisch… dan waren mensen per direct gestopt met het slikken ben van bullshit.

 3. Leuk, eindelijk wat meer vertaling van Larken Rose.
  Heb je ook al de geopolitiek van Putin onderzocht en dan met name hoeveel goud hij inmmidels heeft en zijn mede oprichting van de BRICS. Kwestie van tijd dat de dollar gaat vallen. En Rutte heeft het wel terug gekregen maar moet daar voor betalen, als zijn belasting paradijs voor de U naait me steeds. En vervolgens krijgt Duitsland niets terug, waarschijnlijk omdat ze het gewoon niet meer hebben, want controle mag ook niet. Maar wel al het goud van Saddam stelen, oh ja die had gifgas…. dat nooit gevonden is. USA is een derde wereld land met teveel wapens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *