Verstandelijk beperkte reacties

Verstandelijk beperkte reacties

Met regelmaat zie ik dit soort reacties van mensen die het doen voorkomen alsof dit “argument” afdoende is om uitsluiting te rechtvaardigen.

“Niemand doet er moeilijk over” of “de meeste mensen hebben er geen problemen mee”.

Om te beginnen is iets niet per definitie ‘goed’ te noemen alleen omdat een meerderheid of een grote groep zich er comfortabel bij voelt. De drie grootste schurken uit de geschiedenis, Stalin Mao en Hitler, hadden enorme groepen volgers die zich ook comfortabel voelde bij de regels van het regime. Dat maakte de misdaden van het regime niet ineens goed.

Vervolgens is het ook logisch dat mensen die zich al geconformeerd hebben aan de wil van een regime, niet ‘moeilijk doen’ over de regels die het regime opgelegd. Als alleen degenen die een regel geaccepteerd hebben toegang hebben tot datgene wat voor anderen verboden is, zul je daar überhaupt geen mensen tegen kunnen komen die er wel moeilijk over doen. Dat is inherent onmogelijk.

Ook is het ‘zij doen het ook, dus waarom zouden wij het dan niet doen’ denken een manier van redeneren op het niveau van een kleuter. Elke ouder zegt wel eens tegen z’n kroost: “als Jantje in de sloot springt, spring jij er dan ook achteraan?” Dit volgt meestal op een uitspraak van een kleuter in de trant van: Pietje deed bla bla bla, dus ik deed het ook.

Dus al met al geven reacties als deze vooral het niveau van denken van iemand aan. Als een volwassene bij volle verstand niet kan snappen dat het pertinent fout en ronduit misdadig is dat mensen de toegang tot een deel van het openbare leven wordt ontzegt omdat zij niet gehoorzamen aan een extreme vorm van controledwang, dan moet je je afvragen of het verstandelijk vermogen wel meegegroeid is met je leeftijd.

En tot slot… deze manier van denken heeft de kenmerken van totalitaire ideologieën. Of je dat nu wel of niet door hebt, of glashard blijft ontkennen, maakt dit feit niet minder een feit. Conformeren aan extreme vormen van dwang vanuit de overheid, en tegelijkertijd eisen dat een ander dat ook gewoon moet doen en anders maar apart gezet moet worden, is kwaadaardig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *