Vrijheid als voorrecht: teer vaasje in een ijzeren vuist

Vrijheid als voorrecht: teer vaasje in een ijzeren vuist


In rustige tijden is het niet moeilijk om te vertrouwen op de overheid. Men stemt wat, men klaagt wat en gaat weer over tot de orde van de dag, zichzelf vrij wanend in de democratische rechtsstaat. Echter, wanneer de pleuris uitbreekt, de overheid de teugels aanhaalt en hij zijn dictatoriale trekken laat zien, wordt men hardhandig uit deze droom wakker geschud.

Zo ook nu, wanneer het volk gebukt gaat onder de overheidsmaatregelen omtrent het coronavirus die mensen ernstig in hun bewegingsvrijheid beperken en zware economische schade toebrengen. Of het gerechtvaardigd is is op zijn best achteraf pas met volledige zekerheid te zeggen, of het wettelijk is is een andere vraag. Sven bekijkt naar aanleiding van vragen die hem zijn gesteld de situatie op juridisch niveau en bespreekt de conflicten die hij daar tegenkomt.

U kunt zich afvragen of een globale pandemie bestreden kan worden zonder tijdelijke vrijheidsbeperkingen. Het leed van de slachtoffers, van de mensen die alleen sterven en hun nabestaanden maar ook dat degenen die de rest van hun dagen met longschade moeten slijten, stelt de regering ontegenzeggelijk inderdaad voor duivelse dilemma’s. Wat mag er kapot om het andere te redden? Hoeveel moet de een lijden om de ander te beschermen?

Nederland gaat een onzekere tijd tegemoet. Duidelijk is nu echter dat in de democratische rechtsstaat uw vrijheden niet meer zijn dan privileges, eenzijdig op te zeggen door uw meesters.

Links:
Brief van Mark Rutte aan alle Nederlanders
Grondwet op overheid.nl
https://www.denederlandsegrondwet.nl/
March on Washington for Jobs and Freedom
Aldous Huxley – The Ultimate Revolution (Berkeley Speech 1962)

Als u ons in deze turbulente tijden wilt helpen om dit te kunnen blijven doen en meer tijd en middelen te kunnen besteden aan onderzoek, interviews, reportages en andere zaken die er echt toe doen, overweegt u dan een bijdrage te leveren naar waardering én vermogen op https://eenoorlogreedsverloren.nl/steunhetverzet/

Ook te beluisteren op SoundCloud en Spotify.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *