Vrijheid

Vrijheid

Aan de andere kant van angst, ligt vrijheid.

Het is misschien verstandig om te gaan beseffen dat vrijwel alle mensgemaakte wetgeving die er non-stop gecreëerd wordt om onze vrijheid te beperken allemaal draagvlak krijgt doordat mensen zich laten leiden door angst.

Angst is niet per definitie een slechte raadgever omdat angst een natuurlijk verdedigingsmechanisme is en echt wel nuttig kan zijn. Angst zorgt ervoor dat je lichaam zich klaarmaakt voor de strijd en daarom worden allerlei chemische processen in gang gezet zo gauw als iemand zich angstig gaat voelen. Zowel fysiek als mentaal is iemand dan volledig ingesteld op overleven, en het willen overleven is de basis van het leven.

De truc die machthebbers áltijd gebruiken is dus angst creëren. Waarom? Omdat mensen die angstig zijn meer vanuit hun reptielenbrein reageren.

Het reptielenbrein (de hersenstam) is het oudste gedeelte van het menselijk brein. Het zoogdierenbrein en neocortex zijn de andere gedeelten van onze hersenen. Het reptielenbrein controleert onze primaire levensbehoeften, zoals onze ademhaling en eetlust, veiligheid, overleven maar ook vecht- en vluchtreacties.

Het reptielenbrein werkt op de automatische piloot. Het kan dan ook het beste gezien worden als een mechanisme dat automatisch reageert op prikkels die emoties in ons oproepen. Dit is ook de reden dat het reptielenbrein met het onderbewustzijn van een mens vergeleken wordt.

In de reclame wereld bijvoorbeeld spelen ze ook hoofdzakelijk in op het reptielenbrein. Het typische op=op marketingtrucje speelt eerst in op het feit dat jij denkt iets te kort te komen en vervolgens laat het je ook nog eens denken dat je het nu mis gaat lopen. Angst dus… alleen in dit geval Valse angst. De meeste koopbeslissingen worden dus ook uit angst genomen vanuit het reptielenbrein. Dit is ook waarom er vaak iets in richting van seks gebruikt wordt in reclames, ook hiermee triggeren ze het reptielenbrein, de drift om voort te planten wat een natuurlijke reactie is.

Nu we een klein beetje globaal snappen wat dat reptielenbrein dus doet, is het ook makkelijker te snappen hoe makkelijk je mensen, en dus ook grote groepen iets kan laten geloven door in te spelen op het stukje brein wat primaire levensbehoeften regelt. Achter de politieke puppets staan ontzettend kundige experts op het gebied van psychologie en neurowetenschap die exact weten hoe ze draagvlak kunnen creëren voor bepaalde wetgeving door specifieke groepen mensen in staat van angst te brengen.

Je hebt namelijk maar een klein deel van de bevolking nodig die iets gaat eisen om zo als machthebber via de welbekende methode wat men ‘hegeliaanse dialectiek’ noemt de discussie te leiden naar de gewenste uitkomst: de wetgeving die van begin af aan al klaar lag maar toen nog geen draagvlak had.

Wat mensen goed tot zich door moeten laten dringen is dat hetgeen waar de discussie over gevoerd wordt wat de wetgeving zou moeten “oplossen” nooit het primaire doel is van die wetgeving. De vergaande consequenties ten koste van jouw vrijheid wordt de aandacht altijd afgeleid.

Dit is in een notendop het principe wat keer op keer gebruikt wordt om stukje voor stukje al je vrijheid af te pakken, voor het “algemeen belang”. Uiteraard is de definitie van “algemeen belang” in dit verhaal ‘overheidsbelang’ en daarmee dus eigenijk het belang van de machthebbers hier op aarde.

Vrijheid ligt aan de andere kant van angst.