Vrijheidshaat

Vrijheidshaat

De laatste jaren hebben we te maken met een bepaalde groep mensen die bijna religieus groepsverband voortdurend bezig is om de vrijheid uit de samenleving te slopen. Dit doen zij vanuit de overtuiging dat de ánder fout is omdat die bepaalde gewoontes heeft die zíj zijn gaan verafschuwen. Met alle macht pakken ze dan ook stuk voor stuk die zaken beet die zij willen veranderen, op de meest agressieve manier die ze kunnen bedenken. Op de achtergrond zit hier ook nog eens een hele grote geldmachine achter die met liefde deze groep mensen financieel ondersteunt omdat daar een groot belang achter zit. 

De ideologie die deze mensen uitdragen is een totalitaire, namelijk het (neo-)communisme. In essentie is dit een levensgevaarlijke manier van denken omdat een laagje heeft van ‘samenhorigheid’ ‘naastenliefde’ ‘eerlijkheid’ ‘inclusiviteit’ en meer van dat soort wollige termen. Echter, dat laagje is zo verschrikkelijk dun dat je de haat afschuw en kwaadaardigheid er (als je oplet) altijd doorheen ziet en vooral voelt schemeren. En die kwaadaardigheid ligt vooral in het stukje: het leven van de ander willen controleren. Niets meer en niets minder. 

Voor machthebbers en overheden is deze ideologie een hele fijne om te gebruiken omdat mensen met macht per definitie altijd opzoek zijn naar meer macht en hun positie moeten beschermen. En als je de denkwijze van een groep onwetenden kan bespelen en beïnvloeden door utopische beelden te schetsen om via die weg meer macht te kunnen krijgen, waarom zou je daar dan geen gebruik van maken? 

Dat nieuwe moraal, wat niets met moraliteit te maken heeft, is enorm aanstekelijk omdat angstige mensen die om wat voor reden dan ook angstig door het leven gaan zich gesterkt voelen door zich aan te sluiten bij deze ideologie. Aansluiten bij een groep mensen geeft een veilig gevoel. Dus nemen ze de manier van denken ook vanzelf over. 

Dit was voor corona al aan de hand, en tijdens Corona collectief geoefend. Het hele riedeltje ‘je doet het voor elkaar’ ‘we doen het samen’ ‘je moet solidair zijn’ ‘wees geen egoïst’ enzovoorts heeft alles met die ideologie te maken. Oppervlakkig lijken de termen te kloppen, in de kern is het echter altijd omgedraaid. Mensen die financieel niet geraakt worden en niet heel veel last hebben van maatregelen, die schreeuwen heel makkelijk dat de ondernemer die alles verliest wat hij opbouwde maar solidair moet zijn. Hoe solidair is dat als je zelf niets inlevert? 

Deze Asha te Broeke, is exact zo’n type. Gaat mee met alle pseudo moralistische hypes die aan de oppervlakte samenhorig en solidair lijken, maar als uitkomst kwaadaardig is. Controle over een het gedrag en het leven van een ander willen hebben is kwaadaardig. En als we dan iets over haar gewicht zeggen, dan pakt ze de term ‘fat shaming’ erbij. Ook zo’n loos bescherm woordje om een groep te kunnen vormen. Dat overgewicht plaatst haar in een ‘risico groep’,  haar leeftijd niet. Maar daar moet je dus je mond over houden, je moet namelijk meedoen met de groep die zelf vindt dat ze op moreel gebied zo goed bezig zijn. Terwijl ze alles afbreken wat onze samenleving zo relatief vrij maakte. 

Een medische ingreep weigeren is een daad van zelfliefde. Een medische ingreep afdwingen bij een ander is een daad van naastencontrole en dus vrijheidshaat. Zelfliefde is iets wat bij veel van deze mensen die in de ideologie zitten ontbreekt. Als ze zelfliefde zouden hebben dan zouden ze automatisch ook naastenliefde hebben. Je eigen vrijheid beschermen daar bescherm je ook de vrijheid van een ander mee. Als jij keuzevrijheid beschermt, bescherm je dat voor het collectief, en niet alleen voor jezelf. Als jij dwang oplegt dan leg je dat op aan het collectief, en dus ook aan jezelf.  

Ik vraag mij af of deze mensen zich dat realiseren. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *