Wees ‘smart’

Wees ‘smart’

Techreuzen Apple en Google gaan samen “de strijd aan tegen het coronavirus”. Zo melden de verschillende nieuwsmedia afgelopen vrijdag 10 april. 

“De twee rivalen willen dat smartphonegebruikers vanaf mei apps kunnen downloaden die een signaal geven indien ze in de nabijheid van met corona besmette mensen zijn geweest. Daarnaast willen Google en Apple binnen enkele maanden een breder op bluetooth gebaseerd platform bouwen dat de mogelijkheid van ‘contact tracing’-technologie in de eigen besturingssystemen (iOS en Android) INBOUWT. . ,,Dat is een robuustere oplossing.” Privacy en instemming van gebruikers zullen daarbij volgens Google en Apple essentieel zijn.”

Tot zover de mainstream uitleg van wat de techgiganten de overheden wereldwijd gaan aanbieden. Die privacy daar gaan we het maar niet over hebben. Die is er niet en heeft andere definities gekregen. Nog steeds laten veel mensen zich graag wijsmaken dat zulke machtige partijen ook maar een ietsiepietsie respect hebben voor privacy. En als het op overheden aankomt is dat respect er sowieso niet. Overheden hebben geen enkel belang bij jouw privacy, integendeel. Overheden willen niets liever dan alles van jou weten. 

Die apps die je ‘aangeboden’ gaan worden zijn eerst nog vrijblijvend te downloaden. Ze laten wel meteen doorschemeren dat de software straks standaard in het besturingssysteem zal zitten. Dat geeft overheden ook de tijd om wetgeving aan te passen. De tijd van vrijblijvendheid zal voorbij gaan, en dan heb je enkel nog de keus de ingebouwde software ‘aan’ of ‘uit’ te zetten. De laatste stap is dan de aan/uit knop weg te halen, en voila, je hebt je ultieme 24uurs tracking systeem. 

Nu zijn we natuurlijk niet ‘van lotje getikt’ en weten we dat je nu al volledig getraceerd kan worden. Het verschil is alleen dat ze nu nog een redelijke verdenking nodig hebben, die tijd is dus gewoon voorbij. In tijden van nood zijn er voor overheden geen regels en voor burgers geen rechten meer. Handig zo’n “noodtoestand”, laten we het daar maar op houden. 

Zolang het nog mogelijk is moet je jezelf dus beschermen tegen deze extreme vormen van controle. Ga dus naar buiten zonder smartphone of wat voor ander apparaat met Bluetooth of internet dan ook. Haal je oude gsm weer te voorschijn of koop voor twee tientjes een gsm die alleen kan bellen en sms’en en dus geen Bluetooth heeft. Gebruik de mobiele telefoon weer waarvoor die ooit bedoeld was: bereikbaar zijn. 

Natuurlijk is de beste oplossing nog altijd helemaal niets mee te nemen.  Waarom zou je altijd bereikbaar moeten zijn? Vroeger zagen we de voordelen daarvan in. Ik groeide nog op in de tijd dat je er gewoon van op aan kon dat afspraken nagekomen werden en je niet vlak van te voren nog even die zekerheid via een ‘apje’ nodig had. Je werd dus ook niet   dag achterna gezeten en gestoord door je mobiel. Je hoorde het wel als je thuiskwam als er wat te vertellen was. Nu weet je alles al en valt te weinig te vertellen. De mobiele telefoon gaf meer mogelijkheden in ons voordeel maar veranderde al snel in een verslavend apparaat. K heb ik het dan over. We zijn verslaafd gemaakt aan gemak. 

Waar technologie een nuttige dienaar zou moeten zijn is het die gevaarlijke meester geworden. Wat je gebracht wordt als gemak keert zich uiteindelijk tegen je. Dat komt omdat de technologie niet gemaakt wordt met het doel waarvoor jij denkt dat het gemaakt wordt. Men ontwikkeld tegenwoordig technologie met het doel het tegen je te gebruiken,(controle is macht) en verleiden je het te gaan gebruiken door in te spelen op de eindeloze hunkering naar gemak in een mens. Jij wilt dat gemak niet kwijt dus accepteer je elk ongemak (wat veel zwaarder weegt) wat daar vervolgens tegenover gezet wordt automatisch. “Ze maken er vast geen misbruik van”. Dat misplaatste vertrouwen in autoriteiten en techgiganten heeft er intussen wel voor gezorgd dat binnen één generatie mensen vergeten zijn wat vrijheid nou werkelijk betekent. 

Er is voorlopig nog een oplossing om te ontkomen aan deze machtsgreep tegen jou als soeverein vrij individu en de grove schendingen  van je natuurrechten. Laat alles waar ‘smart’ voor staat thuis. Dat is het ‘smartste’ wat je kan doen. De methodes die nu ingezet gaan worden kun je niet meer rijmen met “veiligheid en bescherming”.  In een vrij land hoor je een keuze te hebben of je die “veiligheid en bescherming” wel wil. Als het onder dwang van je geëist wordt betekent dit dat je fascisme moet accepteren. Volgens mij hebben we daar lang geleden afscheid van genomen. 

Het argument “dat je met je tijd moet meegaan” gebruiken mensen maar al te graag wanneer je kritiek hebt op technologie. Maar stel dan eens direct de vraag: “waarom we maatschappelijk gezien dan wel weer terug de tijd in moeten gaan”?  Zo’n 75 jaar? Dat een heersende klasse technologie mag inzetten om vrijwel al je verworven rechten daarmee onder het tapijt te vegen. Dat kunnen ze met geschreven “rechten” doen, maar jij als mens bezit nog altijd natuurlijke rechten. Die krijg je standaard bij je geboorte. Onvoorwaardelijk. Dat vergeten mensen nog altijd. Rechten krijg je niet van iemand, rechten heb je. 

Laat je telefoon dus thuis en als je dan bereikbaar wilt zijn neem een prepaid telefoon met zo min mogelijk opties. De toekomst zal echter anders worden, want ze zullen elk alternatief wat er nu nog is langzaam weg gaan nemen. Het enige wat je dan nog kan doen doen is teruggaan in de tijd… en hoe dat een oplossing kan zijn daar kun je meer over te weten komen door #hmgb (het meest gevaarlijke bijgeloof) op telegram te volgen de komende tijd. 

De tijd van (online) lullen is voorbij. Het wordt tijd jezelf te gaan beschermen. Als je blijft denken dat een heersende klasse dat voor jou doet dan blijf je dat maar lekker denken. De rest weet de weg. Er zijn immers drie soorten mensen: zij die het zien, zij die het zien als het hen getoond wordt, en zij die het niet zullen zien. En waar jij bij hoort weet jij zelf het beste. Blijf sterk. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *