Wie de media beheerst, beheerst de geest

Wie de media beheerst, beheerst de geest

Ik heb iets bloedlinks gedaan. Iets wat een blank blond mens eigenlijk helemaal niet mag doen. Toch heb ik het gedaan. Omdat ik er niet voor terugdeins alle onderwerpen beet te pakken waar ik dezelfde (media)trucs in terug zie komen. Helaas moet je tegenwoordig met een goede disclaimer komen wil je schrijfsel niet op voorhand al in het verkeerde keelgat terecht komen bij menigeen, bij deze: 

De schrijver van dit artikel heeft op geen enkele manier de intentie de eventuele (subjectieve) pijn die mensen ervaren met betrekking tot dit onderwerp of uitspraken die gedaan worden te bagatelliseren of te ontkennen. Racisme bestaat. Discriminatie bestaat. Dat wordt dus ook op geen enkele manier in twijfel getrokken. Het doel van dit artikel is de (sturende) rol van de media aan te kaarten in hun poging polarisatie te voeden en te laten groeien waardoor de verdeling in de samenleving juist groter wordt. 

In onderstaand overzicht heb ik mij alleen even geconcentreerd op ‘nu.nl’. De eigenaar van ‘Nu’ is ‘Sanoma Media’ , en Sanoma is onderdeel van ‘DPG Media’  die ook eigenaar is van onder andere  de merken AD, de Volkskrant, Trouw, Het Parool en vele anderen (bron) Sta eerst even stil bij het feit dat vrijwel alle bekende media merken onderdeel zijn van één groot multimediaal bedrijf. Dat maakt de zogenaamde onafhankelijkheid en/of objectiviteit van de verschillende merken nogal betwistbaar, maar dat terzijde. 

De reden

Wat is nou de reden dat ik dit schrijf. Velen zullen het totaal verkeerd interpreteren wat ik hier probeer te doen, en dat maakt dit ook zo lastig. Toch waag ik mij eraan (en dat deed ik al eerder) omdat mij iets opvalt, en niet alleen mij. In maatschappelijke onderwerpen is de rol van de media uiterst sturend. En bij dit onderwerp is het ook nog eens zo dat ervoor wordt gezorgd dat bepaalde groepen uitgesloten worden van dit debat. Ook daar zorgt de media voor door elk tegenargument af te doen als ‘onbegrip’ of ‘het niet willen zien’. De groep die ergens van beschuldigt wordt mag niet spreken en dat is mijns inziens onacceptabel in een moderne samenleving als de onze. 

Een tegenargument kan zijn ‘ik ben geen racist, ik heb vrienden van alle soorten en maten en kleuren’. Dat tegenargument wordt onderuit geschoffeld door te zeggen ‘dat betekent nog niet dat je geen racistische dingen doet’. Ik ben daarom maar eens gaan praten met twee zeer goede kennissen van mij waarvan de één Antilliaanse roots heeft  en de ander Ghanese. Ik ken beide al een jaar of 15 en heb de vraag gesteld wat zij van mij en mijn gedrag ten opzichte van hun vinden, en of ze ooit racisme hebben kunnen ‘spotten’ en wat ze van dit hele gehypte debat vinden. Gelukkig kreeg ik een antwoord wat ik al verwachtte: ze weten hoe en wie ik ben, en hebben dat nooit ervaren, ook niet bij grapjes, en wat betreft het debat wezen ze mij op de enorme hoeveelheid sturende media aandacht. Een kanttekening die ik erbij zet is dat deze jongens al veel langer behoorlijk wakker zijn over wat er gebeurt in de wereld. Die ‘open mind’ moet je absoluut hebben wil je kunnen begrijpen wat ik in dit stuk schrijf. 

Nu.nl

In de periode 6 juni tot en met 18 juni (12 dagen) heb ik maar liefst 86 racisme gerelateerde artikelen getel die Nu.nl op Facebook plaatste. Dat kun je hieronder na tellen. Dat maakt een gemiddelde van 7 artikelen over één onderwerp per dag. Van die 7 per dag zijn er hooguit 1 á 2 daadwerkelijk écht nieuwswaardig, en de rest heeft vooral te maken met ‘het voeden van iets’ en ‘het inprenten van iets’. Elk artikel is in dezelfde toon geschreven en zelfs wanneer het onderwerp niet direct over racisme gaat maar indirect, komt wel hetzelfde verhaal steeds in grote lijnen terug: we zijn met z’n allen een stelletje enorme racisten in de westerse wereld.  Die suggestie wordt zowel direct als indirect gewekt. 

Ineens ziet iedereen overal racisme in. Mijn Antilliaanse kennis zei heel treffend: ik zie vrienden van mij ineens racisme zien in dingen waar ze nooit racisme in hebben gezien. Dat wil dus zeggen dat mensen ineens iets zien wat ze voorheen niet zagen en dus ook geen last van hadden totdat bepaalde machten hen er ineens op gingen wijzen. Zelf ervaren ze in Nederland helemaal niet die ontzettend  racistische cultuur die nu geschetst wordt, in hun interactie tussen mensen. Waar ze wel degelijk racisme ervaren is bij politie en justitie, en dat is ook zo. Ik heb de afgelopen jaren met regelmaat beelden en verhalen gedeeld van mensen met een andere achtergrond of kleur die anders behandeld worden door politie en sneller aangehouden worden (Het etnisch profileren). Ook is de politie hardhandiger, en ook zie je bij de reacties van  een bepaalde groep (autochtone)reageerders onder de nieuwsberichten dat ze het politiegeweld vaker goedkeuren als het om mensen met een andere afkomst gaat. Persoonlijk keur ik AL het politiegeweld af om het steeds normaler lijkt te worden om mensen te mishandelen bij kleine overtredingen. 

Ik zeg daarom ook in mijn “disclaimer”: racisme bestaat wel degelijk. De vooroordelen over mensen met een andere afkomst of religie ook. Maar, als je hier in Nederland kijkt dan zou je juist zeggen dat dat met name over moslims gaat. Zoals je hier kan lezen (https://www.trouw.nl/religie-filosofie/ook-moslims-roeren-zich-tegen-racisme-wij-hebben-ook-te-maken-met-uitsluiting~bd451d68/)  is dat ook een vorm van racisme. Ook dat is bewust gecreëerd dankzij de media. Er is jarenlang een angst voor terreur aan moslims gelinkt door alle media, en dat heeft er voor gezorgd dat een groeiende groep mensen zich tegen moslims gingen keren. Daaruit voortvloeide dus een bepaalde haat richting ‘het onbekende’ en dus alles wat er niet “Nederlands uitziet”. Als we dus schuldige moeten aanwijzen in dit hele verhaal dan komen we steeds weer terecht bij de media. 

Die 86 berichten in 12 dagen zijn alleen nog maar de berichten van Nu.nl. Een vluchtige blik op de pagina’s van de NOS en RTL bijvoorbeeld geeft eenzelfde manier van schrijven en eenzelfde hoeveelheid aan artikelen weer met betrekking tot dit onderwerp en het bewust zoeken van spijkers op laag water. Als je veel gebruikt maakt van social media en je hebt een kleur wordt je dus voortdurend van alle kanten bestookt met een bepaald idee dat alle blanken tegen je zijn, dat ze allemaal racistische ideeën hebben en dat ze allemaal nu excuses moeten maken voor dingen die ze jou aandoen. De meeste van je blanke medemensen lopen echter helemaal niet met die ideeën rond. Ik zeg ‘de meeste’ omdat er natuurlijk echt nog wel mensen zijn die er wél racistische ideeën op na houden. Maar in elke mand zitten nou eenmaal een aantal rotte appels. Dat ga je alleen nooit oplossen, je zal jezelf er dus weerbaar voor moeten maken. 

De ‘bottomline’ waar ik met mijn kennissen op uitkwam is dat er inderdaad een probleem is in dit land, en de EU. Dat was er niet meer in hele erge mate, maar begint nu te komen. We laten Amerika er even buiten omdat de rassenhaat daar van een hele andere orde is. Overduidelijk is al sinds het bestaan van dat land dat je daar als niet blanke per definitie een tweederangs burger bent. Het politiegeweld gaat daar sowieso alle perken te buiten. Dat was totaal niet te vergelijken met Nederland, maar zoals het met alles gaat waait dus ook dat verhaal steeds meer over naar hier. Wie zorgt daar eigenlijk voor? Wie zorgt ervoor dat ons zeer tolerante land langzaam veranderd in een intolerant zooitje met groeiende verdeeldheid. Over en weer. Dat is de grote vraag waar ik het antwoord eigenlijk al op gegeven heb. 

Je kunt racisme zien in alles waar je het in wil zien. Net zoals dat je ongelijkheid in alles kan zien waar je het in wil zien. Daar zit geen einde aan zijn geen grenzen meer in. Toen ik in ons gesprek over de rijst van ‘uncle ben‘s’ begon begonnen ze te lachen. Te idioot voor woorden en afhankelijk van interpretatie. Zij vonden het juist zeer goed dat er al jarenlang een vriendelijke zwarte man stond afgebeeld op de verpakking in de supermarkt. Of dat woord ‘uncle’ nou ergens naar verwees of niet, de meeste mensen met een donkere huidskleur wisten dat niet eens. Zo leer je dus racisme ook aan. Het is namelijk overal in te zien, als je het wil zien. En nu is het dus in het debat een zoveelste schijnschermmiddel om punten te maken die eigenlijk helemaal niet gemaakt hoeven worden. 

Waarom hoeven ze niet gemaakt te worden dan? Omdat je ziet dat zelfs de tolerantste en meest vredelievende blanke medemens, die nooit een racistisch woord uitgesproken hebben en helemaal niet naar kleur of afkomst kijken, het nu een beetje zat worden om als chronisch dader aangewezen te worden. Ze krijgen het gevoel nu dat ze zich ergens schuldig over moeten voelen waar ze geen schuld aan hebben en geen deel van uitmaken. Je ziet aan alles dat de tolerantie van mensen steeds minder wordt, en daardoor zie je ook dat de groepen mensen die wel degelijk racistisch zijn en zwaar in de minderheid waren nu meer voeten aan de grond krijgen. Met andere woorden: racisme groeit, het krijgt voeding. Mensen ergens van beschuldigen waar ze geen schuld aan hebben werkt logischerwijs averechts, en zo maak je iets wat heel klein was heel erg groot. Met alle gevolgen van dien. 

Alles op dit gebied is een subjectieve ervaring. Dat wil zeggen dat je zelf de controle kan hebben over hoe je je over iets voelt. Laat je je leiden door de massa, groepsdruk, of denk je zelf na en kun je dingen relativeren. Is nu elke blanke een racist in jouw ogen, of kun je je nog voorstellen dat er heel veel mensen zijn die helemaal niet kijken naar de kleur van je huid of je afkomst en je gewoon zien als mens. Misschien vind je het vervelend dat ik het woord ‘blank’ steeds gebruik, want dat schijnt nu een verboden woord te zijn. Ik laat mij alleen niet zeggen dat ik iets niet mag zeggen. Ik weet van mijzelf dat ik geen enkele racistische motieven heb, en heel goed om kan gaan met álle mensen, hoe ze er ook uitzien of waar ze ook vandaan komen. Ik weet dat ik kennissen heb uit alle hoeken en gaten van de wereld en iedereen als gelijke zie. Ook als ik grapjes maak, dat doen ze andersom ook. Maar toch vinden sommige mensen dat ik daarmee iets ontken. Hoe bizar kunnen dingen zijn. 

Om wederom een lang verhaal kort te maken… 

Hieronder zet de 86 links neer waar ik het verhaal mee begon. Als je geschreven teksten goed analyseert dan zie je de suggesties die gewekt worden en de programmering die erin zit. Mensen worden geprogrammeerd, van beide kanten, en dat zorgt ervoor dat we steeds intoleranter naar elkaar toe worden en dat de heersende machten daar uiteindelijk het meeste baat bij gaan hebben. Precies wat het doel lijkt. Want heersende machten hebben heel veel aan een verdeeld volk. Daar ontlenen ze hun steeds groter worden macht en controledwang aan. Hou vooral dat in gedachten voordat je je mengt in georchestreerde en gecontroleerde polarisatie. Je wordt gebrainwasht. 

18 juni 

18 juni 

17 juni 

17 juni 

17 juni

16 juni

15 juni

15 juni

15 juni

15 juni

15 juni 

14 juni

14 juni

14 juni 

14 juni 

14 juni

14 juni 

14 juni 

13 juni 

13 juni 

13 juni 

13 juni 

13 juni

13 juni

13 juni 

13 juni 

12 juni

12 juni 

12 juni

12 juni

12 juni 

12 juni 

12 juni 

12 juni 

12 juni 

12 juni

12 juni 

12 juni 

11 juni 

11 juni

11 juni 

11 juni 

11 juni 

11 juni 

11 juni 

11 juni 

10 juni

10 juni

10 juni

10 juni 

10 juni 

10 juni 

10 juni 

10 juni 

10 juni 

10 juni

10 juni 

10 juni 

10 juni 

9 juni 

9 juni

9 juni 

9 juni 

9 juni

9 juni

9 juni 

8 juni

8 juni

8 juni 

8 juni 

8 juni 

8 juni

8 juni

8 juni 

8 juni

8 juni

8 juni 

8 juni

7 juni

7 juni

7 juni 

7 juni

7 juni 

6 juni 

6 juni

6 juni

Eén gedachte over “ Wie de media beheerst, beheerst de geest

  1. Je stuk over hoe de media de opinie sturen over discriminatie vind ik heel treffend. Een heel duidelijk voorbeeld is de overspannen reactie op die ene aflevering van Fawlty Towers. Wel is het zo dat we niet moeten vergeten dat wanneer je blank bent, je niet weet wat het is, om op je kleur beoordeeld te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *